Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DRŽAVA DA HITNO REŠI HAOS U VEZI SA VAKCINACIJOM DECE

Nemam ni za vakcinu, odakle mi za kaznu?

Autor: Radmila Briza | 30.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 3

Država hitno mora da reši problem u vezi sa vakcinacijom dece u Srbiji! To je jedina poruka stručne javnosti nadležnima u Srbiji! Dok pravnici tvrde da su zakoni čije se odredbe odnose na prava pacijenata i primoravanje građana na vakcinaciju u koliziji, lekari navode da bi trebalo da se izmeni Pravilnik o imunizaciji kako bi se iz njega izbacila MMR vakcina protiv malih boginja, zauški i rubeola jer ima mnogo neželjenih dejstava.

Za „pentaksim“ mi traže i do 6.000 dinara,

Za „pentaksim“ traže i do 6.000 dinara | Foto: Profimedia

Roditelji pak zahtevaju da petovalentna vakcina „pentaksim“ bude ponovo besplatna za svu decu, a ne da im se preti kaznom od 50.000 dinara ako ne budu vakcinisali svoje bebe! Ipka, ovo nije priča o štetnosti vakcina, već o haosu koji u vezi sa njima vlada!

BATUT: Opseg vakcinacije
malo je opao!


Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ opseg vakcinacije u Srbije nije drastično opao, kao što je prethodno ocenjeno na sednici parlamentarnog Odbora za zdravlje i porodicu. U tabeli u kojoj je predstavljen obuhvat vakcinacije dece od 2001. do 2014. godine, ne vidi se da je on generalno pao ispod 95 odsto vakcinisane populacije, kada postaji opasnost od pojave zaraznih bolesti - difterije, velikog kašlja, tetanusa, tuberkuloze, dečje paralize...

Na snazi je, dakle, sa jedne strane Zakon o pravima pacijenata, koji omogućava odbijanje medicinske procedure ili leka (u šta vakcine spadaju), a sa druge strane, Zakon zakon o zaštititi stanovništva od zaraznih bolesti primorava majke i očeve da vakcinišu svoju decu. Koja su u takvoj situaciji naša prava, objašnjava za „Alo!“ beogradski advokat Nebojša Anđelković.

- Pošto se radi o koliziji dva zakona, i to jednom koji koji reguliše prava pacijenata i omogućava im slobodni izbor u odlučivanju, i o drugom koji obavezuje građane da vakcinišu svoju decu i sadrži imerativnu normu, smatram da je Skupština Srbije u ovom trenutku jedina ovlašćena da reši sukob ta dva zakona. Predlažem da se po hitnoj proceduri pokrene ovo pitanje pred parlamentom, da bi građani znali kako da se ponašaju i po kom zakonu da postupe - objašnjava tu pravnu zavrzlamu Anđelković.

Sa druge strane, Srpsko lekarsko društvo delimično potvrđuje reči pravnika i dodaje da svako od nas mora da se vakciniše po važećem Pravilniku o imunizaciji!
-Zakon o pravima pacijenata odnosi se na lečenje, a vakcine, iako spadaju u lekove, ne koriste se za lečenje, već za sprečavanje bolesti. Taj Pravilnik su u obavezi da primenjuju lekari, ali i svi građani. Ipak, u Pravilniku je sporna MMR vakcina, jer ima mnoga neželjena dejstava. Trebalo bi da ona bude izbačena iz obaveznog kalendara vakcinacije i bude na dobrovoljnoj bazi, kao i ona protiv virusa gripa. Takođe, država mora da obezbedi da „pentaksim“ bude besplatan, jer je ta vakcina obavezna - kaže za „Alo!“ dr Neveka Dimitrijević iz SLD-a.
Njene reči potvrđuju roditelji okupljeni na portalu „Bebac“, koji su juče uputili otvoreno pismo Ministartvu zdravlja da hitno razreši tu situaciju!

- Zbog odluke da „pentaksim“ vakcine budu besplatne samo za decu rođenu od 1.11.2014. godine, ispaštaju oni roditelji koji su vakcinaciju svoje dece već započeli tom vakcinom. Ministre, vaša dužnost i odgvornost je bila da, pre nego što kažnjavate roditelje nevakcinisane dece, nabavite vakcine kojima ona mogu da se vakcinišu - naveli su oni.

A Z. M., majka šestomesečne bebe koja bi sad trebalo da primi „pentaksim“ vakcinu, kaže da ona nema para da je kupi, jer je nestašica i cene se kreću od 3.400, pa do 6.500 po dozi.
- Ako ne vakcinišem dete, naplatiće mi kaznu 50.000 dinara! Pa odakle mi - pita se ova mama.

Ministarstvo: Neka ne brinu!

U Ministarstvu zdravlja kažu za „Alo!“ da roditelji ne brinu u vezi sa nabavkom petovalentnih vakcina.
- Tokom ove godine biće obezbeđen kontinuitet u vakcinaciji sve dece koja su rođena nakon 1.11.2014, u skladu sa Pravilnikom, a sva ostala dece biće vakcinisana „Torlakovom“ trovalentnom vakcinom, koja je besplatna. Što se tiče kolizije zakona, mora da se poštuje trenutno važeći Pravilnik o imnuizaciji - kažu u Ministarstvu, u kojem nisu želeli da komentarišu predlog izbacivanja MMR vakcine iz obaveznog kalendara.

Poslednji komentari
  • Gavrilo Vreme: 30.01.2015 10:00h

    Mogu da vas povuku za onu stvar sa tim pretnjama vakcinisanja , uzmite Ustav u ruke clan 25. i sve vam je tamo receno . Narode osvestite se oni ne biraju sredstva da vam uzmu pare i na najperfidniji nacin a pogotovu strahom od bolestina.

  • MOLIM? Vreme: 30.01.2015 10:58h

    Auuu, kako nas mazete providnim farbama....PRVO, svaka vakcina je stetna, ne samo MMR.DRUGO, plasirate Pentaxim, koji je jos vece zlo od " Torlak" vakcina. TRECE - Tprlak vise ne postoji, svi znamo da je prodat "Novartis"-u. Koji pravi svoje vakcine.I sto ne kazete da su vakcine nove generacije GM.

  • kermit Vreme: 31.01.2015 00:16h

    Doktori miniraju vakcinaciju. Doktori I drzava, u dogovoru. Morz budzet da se napuni.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP