Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAŠTITNIK GRAĐANA

Nemamo najviša prava, ali ima poboljšanja

Autor: Tanjug | 29.04.2015 - 20:03:00h | Komentara: 0

Zaštitnik građana Saša Janković je u prethodnih godinu dana primio 465 pritužbi u oblasti radnih odnosa, a prema njegovoj oceni, izmenama Zakona o radu država više ne garantuje najviša prava radnika, ali ima poboljšanja, posebno kada je reč o trudnicama i dojiljama.

Saša Janković

Saša Janković | Foto: Dalibor Danilović

On je dodao da je ključno da se prava koja garantuje zakon, zaštite u praksi, zbog čega je neophodna kontrola poslodavaca.


U saopštenju Zaštitnika građana povodom Međunarodnog praznika rada, precizira se da se pritužbe radnika odnose na neisplaćene zarade, neuplaćene poreze i doprinose, zlostavljanje na radu, otkaze ugovora o radu, rešavanje problema viška zaposlenih i neefikasnost inspekcije rada.


To je, kako je ocenio, samo vrh ledenog brega, jer "Srbija više zakonima ne garantuje najviši stepen prava radnika".


Janković, međutim, ističe i da su izmene Zakona o radu, pored ukidanja ili snižavanja određenih prava, donele i neka poboljšanja u položaju zaposlenih.


"Obračun zarade i naknade zarade sada ima svojstvo izvršne isprave, što zaposlenom znatno olakšava položaj u postupku naplate. Tu mogućnost zaposleni treba da koriste, ne čekajući da se neisplaćene plate nagomilaju", poručio je Janković.


On smatra da je unapređena zaštita zaposlenih trudnica i dojilja od rada na teškim poslovima, prekovremenog rada i rada noću time što je poslodavac obavezan da im obezbedi zaštitu, odgovarajuće radno mesto ili plaćeno odsustvo.


Janković je istakao da je nužno da državni organi preventivno rade i kontrolišu poslodavce, da se radnici obraćaju inspekciji rada i sudu za zaštitu svojih prava, a kada nadležni organi nesavesno rade, i Zaštitniku građana.


"Nužan je i bolji socijalni dijalog, odnosno saradnja države i poslodavaca sa sindikatima i jačanje njihove snage", naveo je Janković, dodajući da su u posebno teškom položaju zaposleni "na crno", koji su često potpuno obespravljeni.


Janković je pozvao zaposlene da povrede svojih prava prijavljuju inspekciji rada i da podnose pritužbe Zaštitniku građana u slučajevima nesavesnog postupanja nadležnih.


"Ohrabruje to što Zaštitnik gradjana beleži sve efikasniju kontrolu i saradnju sa Inspekcijom rada", dodaje se u saopštenju.


Ombudsman je podsetio da se uskoro navršva dve godine od kako je uputio Narodnoj skupštini predlog izmena i dopuna Zakona o radu, sa predlozima za obezbeđenje bolje radno-pravne zaštite zaposlenih roditelja koji, u odsustvu odgovarajućih usluga i servisa podrške, neposredno obezbeđuju stalnu negu detetu.


On je konstatovao da taj predlog zakona, kao ni Predlog izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, parlament nije razmatrao, niti je resorno ministarstvo, iako je najavilo, izašlo pred Skupštinu i javnost sa drugim predlogom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP