Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OD ŠEĆERNE BOLESTI U SRBIJI BOLUJE SVAKI DESETI GRAĐANIN

Nemamo savetovališta ni dovoljno tračica!

Autor: R. B. | 27.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Svaki deseti građanin Srbije boluje od dijabetesa! Bez obzira na taj zastrašujući podatak, oni već godinama ne dobijaju dovoljan broj tračica za merenje šećera u krvi, a pompezno najavljena savetovališta za njih, kako bi se sprečile komplikacije bolesti, još nisu otvorena u domovima zdravlja.

Svaki deseti građanin Srbije boluje od dijabetesa!

Svaki deseti građanin Srbije boluje od dijabetesa! | Foto: RAS Shutterstock

Prema rečima Bojane Marković, predsednice udruženja obolelih “Plavi krug”, svatevolišta koja su trebalo da zažive u novembru prošle godine još nisu startovala.


- Za nas je bitno da imamo kome da se obratimo, jer su lekari opšte medicine preopterećeni brojem pacijenata i administracijom. Ne dobijamo dovoljan broj tračica mesečno. Pacijenti do 26 godina starosti dobiju 150, dok ostali dobijaju 90, a neki 50. Nova terapija, koju imaju oboleli u okruženju, nama nije dostupna, a ona odlaže prelazak na inuslin - kaže Markovićeva i dodaje da suplemente koji sprečavaju komplikacije bolesti pacijenti moraju sami da kupuju.

Procenjuje se da u Srbiji ima čak 700.000 obolelih od te teške bolesti, a kako je juče rečeno Privrednoj komori Srbije, istraživanja pokazuju da u svetu na svakih sedam sekundi po jedna osoba umre od dijabetesa. Dodatno zabrinjava i to što su procene da svaka druga osoba i ne zna da boluje od dijabetesa.
- U Srbiji polovina radno sposobnog stanovništva, njih 12,4 odsto, ima dijabetes - naveo je predstavnik PKS Ješa Erčić na konferenciji “Savremeno lečenje šećerne bolesti - potrebe, troškovi i perspektive”.

Lekari: Biće sve više obolelih


Prof. dr Nebojša Lalić, predsednik Republičke stručne komisije za prevenciju i lečenje šećerne bolesti, prognozira da bi porast obolelih od dijabetesa u Srbiji mogao da bude značajan i dodao da “ne možemo da sprečimo rast obolelih, ali možemo da se borimo da sporije raste.” Iako oboleli kažu da savetovališta još nisu proradila, dr Lalić naglašava da su Ministarstvo zdravlja i Republička stručna komisija dali osnovu za poboljšanje situacije u ovoj oblasti obnavljanjem savetovališta za dijabetes na nivou domova zdravlja u novembru 2014.

Poslednji komentari
  • Teodora Vreme: 27.05.2015 15:30h

    Ima traka, "brine" naša država - u apotekama od 1350 dinara 25 komada , što je dovoljno za 4 dana, ako se redovno meri, kako bi trebalo, a to je mesečno "tričavih" 10.800 dinara, sa za trake! Pa se ti kontroliši bolesni narode! Brine o nama naša država, brine pa razbija od brige! Toliko da me je sramota što sam njena državljanka! Baš me sramota!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP