Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DIPLOMATE OTPOČELE GRAĐEVINSKE RADOVE U CENTRU BEOGRADA

Nemci ruše, a Ameri prodaju

Autor: E. A. | 06.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Nemačka administracija u Beogradu krenula je stopama američke i planira da u najskorije vreme izgradi potpuno novu zgradu na parceli u centru Beograda na kojoj je bila i stara ambasada, pre preseljenja na Dedinje. Rušenje ogromnih zidina stare ambasade upravo je počelo i prema projektu će trajati čak dva meseca.

Američka ambasada  na licitaciji prodaje  stari nameštaj

Američka ambasada na licitaciji prodaje stari nameštaj | Foto: Mitar Mitrović

Kako su nam rekli u nemačkoj ambasadi, gradnja novog zdanja radiće se po međunarodnom arhitektonskom rešenju, koje je izabrano pre nekoliko godina, ali se još ne zna precizno kada će ganc nove prostorije u Kneza Miloša biti useljive. Cilj ovog velikog poduhvata je i da se osoblje ambasade i konzulata konačno smesti pod isti krov. Nemačka ambasada trenutno radi u iznajmljenoj vili na Dedinju, a konzularno odeljenje je prilično udaljeno i smešteno je u Birčaninovoj ulici u centru grada.


Za razliku od Nemaca, koji će se rušenjem rešiti svoje stare zgrade, njihove bivše komšije iz Kneza Miloša Amerikanci već nedeljama unazad prodaju svoj ogroman plac od 56 ari i 17.000 kvadratnih metara. Tako se zgodilo da u ovoj beogradskoj ulici, poznatoj po brojnim diplomatskim predstavništvima, uveliko traje veliko spremanje dve velike ambasade - dok Nemci pripremaju rušenje stare zgrade, Amerikanci užurbano iznose nameštaj kako bi oslobodili prostor nekom budućem stanaru. U Ambasadi SAD u Beogradu nam je rečeno da je u sredu završena još jedna u nizu aukcija na kojima se rasprodavao inventar bivše ambasade.

- Biće još aukcija jer nije bilo moguće izneti stvari odjednom. Polako raspremamo kancelarije deo po deo i oslobađamo prostor za budućeg kupca - kažu u ambasadi.

Biće prašine:  Nemci ruše konzulat u Kneza Miloša

Biće prašine: Nemci ruše konzulat u Kneza Miloša | Foto: Jelena Vučetić


Ipak, taj stanar svakako neće biti običan, jer će za useljenje u ovaj ogroman kompleks u srcu prestonice morati da plati između osam miliona evra, koliko je realna cena, i 11, koliko je Stejt department početno zacepio. U američkoj ambasadi nam je samo potvrđeno da kupac još nije nađen.
Zanimljivo je da će uporedo s prodajom ove zgrade, koja je od 1950. vlasništvo SAD, naslednici nekadašnjeg vlasnika, kojem je komunistička vlast 1945. praktično otela zgradu, pokušati da pred srpskim sudovima nadoknade nepravdu zbog nacionalizovane imovine. Pravo na svojinu nad ovim objektom polažu poslanik DS-a Nenad Konstantinović i bivši ambasador u Bernu Milan St. Protić.I. Kljajić

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP