Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OBMANJIVAČI!

Nemojte više da nas lažete!

Autor: R. Kantar - A. Medaković | 26.02.2013 - 00:06:00h | Komentara: 13

Goran Knežević, prvi čovek srpske poljoprivrede, a onda i ostali nadležni članovi Vlade Srbije, nikako da se dogovore i jasno kažu javnosti da li ima ili nema aflatoksina u mleku, odnosno u stočnoj hrani.

Krave

Krave | Foto: FoNet - AP

Iako ministar već nedeljama ubeđuje javnost da „zdravlje građana nije ugroženo“ te da mleko nije neispravno, što je i juče ponovio, Uprava za veterinu je jučerašnjim dopisom farmerima samo potvrdila pisanje „Alo!“ da su životinje na srpskim farmama dobijale plesniv, odnosno aflatoksičan kukuruz! .

Ona nije zabrinuta:  Slavica Đukić  Dejanović

Ona nije zabrinuta: Slavica Đukić Dejanović | Foto: Oliver Bunić

Svi Slavičini biseri:

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović prepustila je građanima da brinu o tome da li je mleko otrovno.
- Ja pijem mleko, a građani moraju sami da procene da li će piti mleko ili ne.
- Ako neko za nekoliko dana popije nekoliko šolja mleka sa graničnim vrednostima aflatoksina ne može se govoriti o toksičnosti.
- Povučena su sva mleka koja su prešla granicu od 0,05 mikrograma aflatoksina po kilogramu. Ja sam obaveštena da su to dve vrste mleka.
- Postoji mogućnost, ali i indicije da iza afere s mlekom stoji GMO lobi, jer zašto se baš sada saopštavaju takvi podaci? Očigledno je da neko povremeno izvlači afere kako bi se pravila panika u narodu. Moramo čuvati našeg seljaka i boriti se protiv uvoza genetski modifikovane hrane.

Naime, dok Hrvati uništavaju oko 70.000 litara mleka zaraženog ovim otrovom, naša uprava za veterinu zamolila je tek juče (!) veterinarske inspektore koji na terenu nadziru kvalitet stočne hrane da upozore poljoprivrednike da izbace „plesnivu hranu“ i krave hrane „zdravom“ silažom (?!).

„Poštovane kolege, zbog pojave aflatoksina M1 u mleku iznad dozvoljenih granica, molim vas da u toku vašeg aktivnog nadzora na gazdinstvima date preporuku da se hrana koja je plesniva izbaci iz upotrebe i da se uvede u ishranu zdrav kukuruz, silaža...“, piše u dopisu koji je juče upućen veterinarima. Veterinarska inspekcija zabranila je proizvodnju mleka na 12 farmi zbog povišenog nivoa aflatoksina.

Istovremeno, Goran Ješić, potpredsednik Vlade Vojvodine i sekretar za poljoprivredu, izjavio je juče da rezultati najnovijih analiza mleka koje je uradila Vlada Vojvodine pokazuju da je nivo aflatoskina u mleku čak sedam puta veći nego što su pokazale prve analize. Kako Ješić kaže za „Alo!“, te rezultate predstaviće najkasnije do kraja nedelje.

Najavio još  skandaloznije  rezultate analiza do kraja nedelje: Goran Ješić

Najavio još skandaloznije rezultate analiza do kraja nedelje: Goran Ješić | Foto: RAS

- Rezultati će biti zvanično objavljeni najverovatnije u sredu, a najkasnije do petka, kada ih potvrdi akreditovana laboratorija. Kako nijedna akreditovana laboratorija u Srbiji nije htela da uradi superviziju rezultata, uzorci su poslati u dve akreditovane laboratorije u Nemačkoj. Prvi rezultati su pokazali da je procenat aflatoksina i do sedam puta veći nego što su pokazali prvi rezultati - poručio je Ješić.

Podsetimo, Vlada Srbije je prošle nedelje donela odluku i pre dobijanja rezultata superanalize iz Holandije da je „mleko zdravo za upotrebu“, a da je za celu aferu kriv GMO lobi(?!). Najstrašnije od svega jeste činjenica da građani Srbije ne bi ni bili svesni da se truju da istina nije izbila na videlo u susednoj Hrvatskoj. Takođe, tek posle pisanja „Alo!“ da je zatrovani kukuruz dospeo u ishranu stoke pokrenute su vanredne analize stočne hrane na farmama.

Ne smatra  se odgovornim:  Goran Knežević

Ne smatra se odgovornim: Goran Knežević | Foto: Dušan Milenković

Ministre, šta to pričaš?
9. februar - Mleko koje se prodaje u srpskim prodavnicama nije uvezeno iz Hrvatske, a u manjoj količini koja je uvezena iz BiH nije bilo aflatoksina.
19. februar - Zdravlje građana nije ugroženo, a povučene količine mleka nisu neispravne.
20. februar - Nije bilo konfuzije u analizama mleka na prisustvo aflatoksina, a afera koja se stvara je želja Demokrastske stranke da preko pokrajinske administracije pokuša da destabilizuje i obori Vladu Srbije.
21. februar - Građani bi trebalo da veruju institucijama, a Ministarstvo poljoprivrede je ozbiljna institucija. Mleko za koje smo sumnjali da ima povišene količine aflatoksina sklonjeno je iz prodaje i nalazi se u magacinima.
22. februar - Ako povučeno mleko ne bude bezbedno, mi ćemo ga uništiti, ako bude bezbedno, vratićemo ga na rafove da ga građani koriste. Što se tiče mlečnih proizvoda u prodavnicama, oni se redovno kontrolišu, pre svega i od samih proizvođača.
23. februar - U narednih sedam dana u prodaji će biti mleko potpuno ispravno za upotrebu i neće biti nikakve sumnje da u njemu ima aflatoksina.
24. februar - Ono što je najvažnije u ovom trenutku i što je jedina činjenica jeste da je mleko ispravno i bezbedno za korišćenje. U nastavku vanredne kontrole farmi i proizvođača stočne hrane nije bilo uzoraka koji sadrže više aflatoksina od propisanih standarda.
25. februar - Srbija je u euforiji evrofanatizma usvojila mnogo zakona i propis o granici za toksine u mleku, iako nije spremna da to isprati... Ja nisam odgovoran za povećan nivo aflatoksina u mleku, a moje ministarstvo na vreme je preduzelo adekvatne mere da zaštiti zdravlje građana.
Poslednji komentari
  • ivanovo korito Vreme: 26.02.2013 06:55h

    Ako je iko lagao, to je Goran Jesic,njegove lazi ne bi mogao da i jedan voz pokrene.Covek se naplupetao svakakvih gluposti. Ministarka zdravlja je takodje davala ne odmerene izjave.

  • koje face Vreme: 26.02.2013 07:05h

    koga oni rane jadna im majka [to ti je vlast ko zna šta je u to mleko sipano i poslato na analizu samo da zajjjjeeee onog drugog daj prestanite više da nas

  • repus Vreme: 26.02.2013 08:33h

    министи се брину за здравље деце и нације као робијаши за државу

  • dare Vreme: 26.02.2013 09:06h

    boli njih sto su nasa deca potrovana..bitno je da se krade i krka pecenje..treba narod da ustane pa kao na gadafija,udri samo...

  • msi Vreme: 26.02.2013 10:33h

    Naprednjaci prestanite da trujete ljude mlekom i komentarima...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP