Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OBIČNI HEROJI

Neobično posleratno prijateljstvo Srbina i Bosanca: Puške zamenili kamerama! (VIDEO)

Autor: N. G. | 25.07.2013 - 21:18:00h | Komentara: 1

Cvjetko Udovicic i Irnes Mujic uniforme više ne nose zbog nasilja, iako su bili na suprotstavljenim stranama za vreme rata u Bosni. Oni su puške zamenili kamerama!

Irnes Mujić i Cvetko Udovičić

Irnes Mujić i Cvetko Udovičić | Foto: Jutjub snimak

Devedesetih godina Mujić i Udovičić služili su Bosanskoj vojsci, sve dok Udovičić, poreklom Srbin, nije odlučio da pređe na suprotnu stranu.

"Kao neko ko je služio u obe armije u poziciji sam da pričam o tome šta se stvarno dešavalo tokom tih ratnih godina. Čini mi se da ima malo istine u tome što pričaju političari na obe strane kada govore o ratnim dešavanjima", kaže Udovičić.

Život na frontu je i učinio da srpski vojnik zavoli ptice.


"Zašto baš fotografišem ptice? Sećam se da je tokom tih ludih godina sukoba bilo mnogo ptica na frontu, pevale su u blizini rovova. One su mogle slobodno da lete preko borbenih linija, za njih granice tada nisu postojale, baš kao što ni sada ne postoje", kaže Udovičić koji se gnušao svakog krvoprolića.

"Ne volim rat. Ipak, čovek se i na to vremenom navikne, možda podsvesno ali dopusti da postane deo mašine za ubijanje. Nikada lično nisam ni na koga pucao ili nekog ubio i drago mi je što sam izašao iz rata bez mrlje na savesti", zaključio je Udovičić, jedan od aktera kratkog filma "Ratnik" koji je snimljen za projekat "Obični heroji" norveške ambasade u Sarajevu.
Poslednji komentari
  • Tasmajdanac Vreme: 26.07.2013 08:29h

    "Devedesetih godina Mujić i Udovičić služili su Bosanskoj vojsci, sve dok Udovičić, poreklom Srbin, nije odlučio da pređe na suprotnu stranu." Nikakva "Bosanska vojska" nije postojala, nego VRS, HVO i ABiH - koju mi zvali "tzv" ABiH, jer naziv koji su koristili muslimani nije odgovarao nacionalnoj strukturi sastava te vojske, sa obzirom da su tu bili iskljucivo muslimani i nasilno mobilizovani srbi i hrvati. Drugo, prica je dobra, bolje je fotografisati ptice nego ubijati zivotinje. Ne znam samo sta kaze Irnes na to?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP