Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

LEKARSKOJ KOMISIJI TREBA DEVET MESECI DA IZAĐE NA TEREN

Nepokretni i slepi čekaju tuđu milost

Autor: Radmila Briza | 11.12.2014 - 18:30:00h | Komentara: 1

Zamislite da ste nepokretni, slepi, imate 90 godina, a da bi na tuđu pomoć trebalo da sačekate najmanje 270 dana!

Beograđanin D. D. je za svoju majku tražio pravo na tuđu negu, iz PIO fonda  mu poručili da mora da čeka - 270 dana

Beograđanin D. D. je za svoju majku tražio pravo na tuđu negu, iz PIO fonda mu poručili da mora da čeka - 270 dana | Foto: Boško Karanović

Da li biste preživeli? Sigurno da ne biste! E, toliko čekaju penzioneri kojima je potrebna tuđa nega i pomoć da lekarska komisija PIO fonda izađe na teren i utvrdi da su stvarno veoma bolesni i nesposobni da se brinu sami o sebi! Beograđanin D. D., koji je zbog celog slučaja želeo da ostane anoniman, tražio je za svoju nepokretnu i skoro slepu majku pravo na tuđu negu i pomoć. Dobio je odgovor od PIO fonda da mora da sačeka najmanje devet meseci da lekarska komisija dođe do njenog stana u širem centru grada da utvrdi činjenično stanje. Dok to čeka, o majci vodi brigu on.


- Ne živim sa majkom jer imam porodicu. Radim, ali već četiri godine, otkako je preživela šlog i ostala nepokretna i slepa, svakodnevno provodim kod nje po pola dana. Da to ne radim, ona bi umrla. Svakodnevno je presvlačim, menjam joj pelene, vodim računa da li je lekove uzela na vreme. Kuvam, kupam je i radim sve što je neophodno da bi preživela. Potpuno je nesposobna da se brine sama o sebi, ne može čak samostalno ni da sedi - priča taj čovek, koji je na kraju odlučio da preda zahtev da majka ostvari pravo na tuđu negu i pomoć kako bi platio ženu koja bi sa njom bila stalno.

„Kad dođem s posla,  majci menjam pelene,  kuvam za nju, kupam je”,  kaže Beograđanin D. D.

„Kad dođem s posla, majci menjam pelene, kuvam za nju, kupam je”, kaže Beograđanin D. D.


- Predao sam svu neophodnu dokumentaciju PIO fondu za ostvarivanje prava na tuđu negu i pomoć. Iako majka ima sve medicinske uslove za to, PIO fond je insistirao da je dovedem na lekarsku komisiju. Pokušao sam da je Hitna pomoć prebaci, ali su oni odbili jer to ne rade. U kola ona ne može jer nije u stanju da sedi - očajan je taj čovek.

Prema njegovim rečima, kada je pitao da li lekarska komisija može da izađe na teren, dobio je odgovor da može, ali da će da sačeka najmanje devet meseci!
- Ne znam šta ću sa majkom. Treba joj neko tokom celog dana. Ona ipak ima mene. Ne smem ni da zamislim šta je sa svim onim starim ljudima koji nemaju nikoga, a neophodna im je pomoć države da bi preživeli - kaže taj čovek.

PIO Fond: Čeka se do 45 dana!

Kako za „Alo!“ kažu u PIO fondu, na izlazak lekarske komisije na teren čeka se „samo“ od 30 do 45 dana.
- Pravo na tuđu negu i pomoć ima penzioner kome je zbog prirode i težine bolesti neophodna pomoć i nega kako bi se zadovoljile osnovne životne potrebe. U roku do 30 dana, korisnik dobija poziv za veštačenje, koje sprovodi lekar koji odlučuje o potrebama. Nalaz prolazi dodatnu kontrolu, a korisnik potom dobija rešenje. Uz penziju se isplaćuje i ta novčana naknada od 15.827,12 dinara, a trenutno je prima oko 77.000 korisnika - navode u PIO fondu.

Poslednji komentari
  • Sanja Vreme: 26.05.2015 02:54h

    Ja sam cekala 15 dana.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP