Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DA LI SU KRIZNI MERE IZ HRVATSKE PRIMENJLJIVE I KOD NAS?

Neradni četvrtak i petak nemogući u Srbiji!

Autor: S. Đ. | 10.07.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Da bi poslodavcima pomogla da prebrode trenutne teškoće u poslovanju, hrvatska vlada pored ranije uvedene mere „neradni petak“, razmatra mogućnost da radnu sedmicu skrati za čak 16 sati, odnosno dva radna dana.

Državna kasa ne može da  podrži antikrizne  mere kakve primenjuju komšije

Državna kasa ne može da podrži antikrizne mere kakve primenjuju komšije | Foto: Dimitrije Goll

Tako bi Hrvati dobili meru „neradni četvrtak i petak“ pri čemu bi država radniku sufinansirla deo zarade, a najviše do 40 odsto minimalne bruto plate. Iako bi na taj način država i poslodavci podelili troškove očuvanja radnih mesta, domaći privrednici ne veruju da bi takva mera mogla da zaživi u Srbiji, čija je državna kasa već dovoljno prazna.


„Neradnike“ šalju na doškolovanje


U sklopu dodatnih mera za očuvanje radnih mesta, Hrvati razmatraju mogućnost da poslodavac preuzme obavezu da radnike kojima je skratio radno vreme pošalje na dodatno obrazovanje. Pošto će se to osposobljavanje, odnosno sticanje novih znanja finansirati uz državnu pomoć, zato će biti i smanjen procenat na maksimalnih 40 odsto plate koju država sufinansira u „programiranom“ skraćenom radnom vremenu.

- Naša dražava nema novca da tako nešto finansira. Ona ne zna šta će ni sa svojim viškom zaposlenih, a kamoli da uz već postojeći deficit sufinansira plate radnika u privatnom sektoru - ocenio je Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije. On objašnjava da je mera „neradni petak“, odnosno skraćenje radnih sati u Hrvatskoj moguća, jer je ta zemlja još pre ekonomske krize sprovela reformu javne uprave uz smanjenje broja činovnika, ali i uvela fleksibilne oblike zapošljavanja kojima je omogućeno plaćanje radnika prema broju odrađenih sati.

- Hrvati, pritom, samo od turizma godišnje prihodiju oko osam milijardi evra koliko je maltene ceo budžet Srbije - rekao je Rajić, koji smatra da je jedino dugoročno rešenje za ozdravljenje srpske privrede otvaranje novih radna mesta i povećanje produktivnosti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP