Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KAD BEBA MALO POŽURI

Nesvakidašnja intervencija Hitne pomoći: Žena se porodila...

Autor: Novosti | 22.11.2014 - 20:53:00h | Komentara: 3

Lekari Hitne pomoći u petak rano ujutro imali nesvakidašnju intervenciju u Naselju Mali Leskovac. Beba i majka se osećaju dobro, smeštene u KBC Zvezdara.

Hitna pomoć

Hitna pomoć | Foto: Dejan Živančević

Lekari Hitne pomoći su u petak pola sata posle ponoći, porodili ženu u kolima Hitne pomoći u naselju Mali Leskovac u Višnjici. Na svet je došao zdrav dečak, koji je zajedno sa majkom zbrinut u porodilištu KBC „Zvezdara“. I mama i beba se osećaju dobro.
Ovo nije prvi put da kola Hitne pomoći postanu „sala za porođaje“. Ipak, kako kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi, porađaji nisu baš učestali, već se dešavaju sporadično. Ekipe Hitne su osposobljene za ovakve slučajeve, a postoji i oprema i instrumenti neophodni da se obavi porođaj. Novorođenče koje se rodi u kolima Hitne pomoći ili u kući, lekari uvijaju u sterilni čaršav, utopljavaju i zajedno sa majkom vode u najbliže porodilište.
- Ne dešava se baš često da imamo pozive porodilja - kaže dr Nada Macura, portparol Hitne pomoći.
Većina žena zna kada im je termin za porođaj, pa se na vreme pobrinu da obezbede prevoz. Hitnu pomoć, uglavnom, zovu kada se porođajni bolovi pojave pre utvrđenog termina.
Hronologija kaže da je, u maju ove godine, u naselju Belvil rođen dečak, a ekipa Hitne pomoći je stigla da preseče pupčanu vrpcu i odveze bebu i majku do najbližeg porodilišta. Pre dve godine, žena iz Batajnice se porodila u kolima Hitne pomoći na putu do bolnice. Iako je ekipa stigla ubrzo po pozivu, beba nije mogla da sačeka da stignu do porodilišta, pa je na svet došla u ambulantnim kolima.
 
Poslednji komentari
  • Nena Vreme: 23.11.2014 10:04h

    Tuga.U istom smo problemu, samo ja sa ekonomskim fakultetom. Kada se prijavim za posao sa srednjom skolom kazu sta ces tu, kada je posao sa fakultetom opet izgovor nemas dovoljno iskustva. Pa odakle mi? Prava istina je da nemam vezu i nisam clan stranke. Preostaje mi jos samo luda sreca da nadjem posao. A godine idu...

  • Slobodan Vreme: 23.11.2014 11:21h

    Cao Ivana, citam ovo i ne mogu da verujem.. Ja sam Slobodan, inace dugo sam u Becu, imam 38 god., sam, i voleo bih da ti pomognem ako smatras da je to ok. Zivimo u vremenu gde ni tako visoko obrazovane osobe ne mogu da nadju posao sto je jako zalosno. Zelim ti lep dan i ako zelis mozes se javiti na bokibec@gmx.at. Lep pozdrav. Slobodan.

  • nervozni Vreme: 23.11.2014 12:55h

    Npr da steknes radno iskustvo volontiranjem?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP