Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAKOPČAJ ME SELOTEJPOM

Nesvakidašnja izložba
nesvakidašnjih haljina

Autor: Tanjug | 20.01.2013 - 10:07:00h | Komentara: 0

Posetioce novobeogradskog Tržnog centra Delta siti ovih dana dočekuje nesvakidašnja izložba haljina od ambalažnih materijala i brendova domaćih kompanija, pod nazivom "Zakopčaj me selotejpom".

Nisu obavestili ljude o opasnosti! - Delta Siti

Delta Siti | Foto: Mitar Mitrović

Kutije keksa Mini Plazma i Jafa, praška za veš Duel, kese kafe Grand Aroma, samo se neki od brendova koji su modnim kreatorima iz Srbije poslužili da ''sašiju'' ove haljine.

Osim proizvoda Bambi - Banata, Beohemije, Grand Proma, haljine su sačinili i Florida bel sa brendom ''Fun&Fit'', Marbo prodakt sa grickalicama ''Pardon'', Nektar sa sokovima ''Life Organic'', Riken (Recan) Fondacije za reciklažu limenki za piće.
Uključivši se u ovo neobično ''šivenje'', kompanije su pokazale da vode računa o društveno odgovornom poslovanju i da žele da ukažu potrošačima na važnost pravilnog odlaganja ambalaže, rekla je Tanjugu Tihana Lešić iz hrvatskog Instituta za ambalažu i tiskarstvo - IAT, jednog od organizatora izložbe.
- Cilj ovog edukativnog projekta je upravo da se istakne značaj ambalaže kao neodvojivog dela proizvoda, ali i njegove sudbine kada postane otpad - rekla je ona.
jafa
Uz svaku haljinu stavljeni su i opisi koji edukuju potrošače o ambalaži, njenim funkcijama, značaju, oznakama, s posebnim naglaskom na važnost pravilnog zbrinjavanja i zaštitu životne sredine.
Pre Beograda, projekat "Ambalaža-proizvod-potrošač-zaštita životne sredine" organizovan je samo u Zagrebu, prošle godine, i po rečima Tanjugove sagovornice ta izložba je privukla veliku pažnju posetilaca, predstavnika kompanija, i modnih dizajnera. Tihana Lešić je posebno naglasila da je modnim dizajnerima veliki izazov bio da rade sa ambalažnim materijalom.
Haljine izložene u Delta sitiju izradilo je 11 srpskih modnih kreatora. Jedna od njih, Ivana Ristić, dizajnirala je haljinu od kesica ''Pardon'' štapića i krekera. Za kreaciju joj je, rekla je, bilo potrebno dva - tri dana.

Keks

Nije ambalaža samo za grickalice! | Foto ilustracija: foter.com

- Radila sam nekoliko sati dnevno, a za haljinu mi je bilo potrebno 60 kesica, kao i desetak metara folije - rekla je ona za Tanjug. Svi posetioci Delta sitija, koji do 1. februara posete izložbu, moći će da glasaju za najlepšu haljinu ubacivanjem popunjenih listića u kutiju, kao i da učestvuju u edukativnim kvizovima. Izložba će biti završena 3. februara proglašenjem najlepše haljine i nagradama za galsače, a biće dodeljena i priznanje kompanijama i dizajnerima. Institut za ambalažu i tiskarstvo - IAT je u organizaciju ovog projekta ušao sa hrvatskim Tektusom (Tectus) i stručnim časopisom Ambalaža-REGprint. IAT je inače osnovan pre 12 godina u okviru kompanije Tectus, sa ciljem da jača saradnju sa medjunarodnim kompanijama na planu podsticanja ambalažne i grafičke struke kako u Hrvatskoj, tako i u zemljama regiona, Evropi i svetu.
Partneri na projektu su Delta siti, Naksi radio, a prijatelj projekta je nacionalni operater za upravljanje ambalažnim otpadom - Ekostar Pak iz Beograda.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP