Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALARMANTNI PODACI O SRPSKOM ŠKOLSTVU

Nezadovoljni nastavnici nam obrazuju decu!

Autor: Tanjug | 08.01.2014 - 08:46:00h | Komentara: 3

U Srbiji je, prema istraživanjima Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, tek četvrtina nastavnika zadovoljna svojim poslom i ume da motiviše učenike, radi savesno i sa entuzijazmom i nije im potreban nadzor, koji, inače, gotovo i ne postoji.

Škola

Nemaju želje da motivišu decu - Ilustracija

Ne postoji, naime, jedinstvena evidencija ili dosije o radu nastavnika, njihovim rezultatima, uspesima, propustima, pa se tako dešava da u školi ostaju da predaju čak i nastavnici koji učine težak prekršaj.

- Nastavnici su u radu uglavnom prepušteni samo sopstvenoj savesti, što nije dobro - rekla je u izjavi Tanjugu nastavnica Jasna Maričić Mirilović, potvrdivši da ne postoji nikakva evidencija u kojoj bi se ocenjivao njihov rad u različitim segmentima.

- Nama se jedino zarad produžavanja licence beleže časovi stručnog usavršavanja i ako na njima sakupimo potreban broj sati, licenca nam se produžava - rekla je Mirilović, koja predaje matematiku u OŠ "Jelica Milovanović" u Sopotu.

A šta i kako nastavnici rade na časovima, to proveravaju prosvetni savetnici i inspektori, ali njih je malo i, prema tvrdnji nastavnika, takva kontrola je u suštini administrativna.

Mirilović, koju je ekipa Tanjuga posetila na radnom mestu, u učionici na kraju prvog polugodišta, smatra da treba da se uvede nadzor nad nastavnicima.

- Čim imaš svest o tome da nekome polažeš račune, da je to neko koga ne poznaješ, a da nije školski pedagog, sekretar, direktor, koje viđaš svaki dan, kvalitet rada je bolji - smatra Mirilović, navodeći da bi inspektor ili savetnik trebalo da u proveru dolaze nenajavljeni.

- A ne ovako, inspekcija se najavi mesec dana ranije pa mi stavili frizure, svi se smeškamo, decu naučili šta će da kažu... to je uzaludan posao i nerealna slika - ističe nastavnica i navodi da na osnovu praćenja rada nastavnika treba da izabere ko može da radi, ali i da mu se na osnovu te procene odredi plata.

Tek nešto više od 100 prosvetnih savetnika kontroliše rad nastavnika, što je nedovoljno, a dešava se da jednog nastavnika ne posete decenijama.

učenik

Gotovo da nema prave kontrole rada nastavnika| Foto: foter.com

 
Prosvetne vlasti slažu se da ima malo savetnika, ali smatraju da su oni kompetentni, iako ne proveravaju usko stručna znanja, već didaktičko-metodička rešenja primenjena na času.

Ipak, kako ističe Mirilović, među kolegama ima entuzijasta posvećenih poslu, dobrih radnika i za malu i veliku platu i upravo oni pokušavaju da vrate ugled nastavničkom pozivu.

Međutim, ima i onih koji ne rade uspešno, greše, krše propise, i upravo ovu kategoriju adekvatan nadzor bi naterao da rade bolje, ističe Mirilović, navodeći da su i deca gotovo bez kontrole, posebno jednog dela roditelja.

Problem je, dodaje, i što su nastavnici preopterećeni brojem nedeljnih časova, pa je vrlo teško u rasporedu naći termin za sekciju, slobodne aktivnosti, dopunsku, dodatnu nastavu, a čak i kad se nadje temrin, deca dođu umorna, iscrpljna.

Prema istraživanjima, skoro 15 odsto nastavnika je izrazito nezadovoljno svojim pozivom i osećaju se bespomoćno, što čini da su i oni i njihovi đaci "izgubljeni" u školi.

- Nezadovoljni su uslovima rada i društvenim statusom i zanemaruju svoju ulogu u motivisanju učenika. Većina njih smatra da im nije posao da učenika učine zainteresovanim i ne vide sebe kao nekoga ko treba da podržava učenika nego samo kao izlagača gradiva, rezultati su istraživanja.
Poslednji komentari
  • petra Vreme: 08.01.2014 09:34h

    Bože, kako je ova koleginica marljiva i puna predloga!Možda bi bilo dobro da se ona nagradi za svoj rad i inovacije u savetodavnoj službi školske uprave!Baš je "pravo" ukazala na način unapređenja obrazovanja u Srbiji.Predlažem da se ona primi u nadzornu službu najbliže školske uprave!

  • gago Vreme: 08.01.2014 10:22h

    Nazalost mnogi su zalutali u prosvetu.Rezultat toga je vidljiv na svakom koraku.Oni koji su nezadovoljni radom u prosveti "malom"platom "kratkom" odmoru itd.treba da ustupe mesto onima koji to vole i koji bi radili sa voljom.Mnogi su pojavili sa nekim zavrsenim fakultetima na brzinu negde na jugu a da pritom nemaju blage veze kako se radi sa decom.Prvo bi trebalo procesljati sve diplome nacin kako su dobijene za koje vreme jer tu ima mesta za istragu.

  • Vitez Vreme: 08.01.2014 12:49h

    Nezadovoljni profesori, netadovoljni doktori, nezadovoljni roditelji, deco moja otišli smo svi u k ..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP