Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TUŽNA SLIKA SRBIJE

Nezaposleno više od 200.000 mladih!

Autor: RTS | 21.09.2013 - 23:39:00h | Komentara: 0

Bez posla u Srbiji je najmanje 25 odsto ljudi. Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, to je tačno 760.737 nezaposlenih - 9.000 više nego pre godinu dana. Posebno brine to što je nezaposleno gotovo trećina mladih, mlađih od 30 godina - ima ih 210.000, 6.000 više nego lane.

nezaposlenost

Promene nabolje u podacima o zaposlenosti na nivou su statističke greške, kažu upućeni. Ako i ima zapošljavanja, ono je u državnom sektoru ili u sivoj ekonomiji.

Ekonomista Milojko Arsić kaže da tek kada privreda počne da raste po stopama od četiri ili pet odsto, može se očekivati da će broj zaposlenih značajnije da se povećava.

"Potrebne su i neke konkretne mere koje obuhvataju reformu tržišta rada, što je najavljeno i verovatno će biti usvojeno do kraja godine", kaže Arsić.

Od 210.000 nezaposlenih među mlađom populacijom, čak 60 odsto njih posao traži duže od godinu dana. Ekonomista Jelena Žarković Raketić kaže da za državu to znači smanjene prihode po osnovu porza na dohodak, a s druge strane veće budžetske izdatke za naknade. Prema njenim rečima, najznačajnije je neiskorišćen potencijal radne snage.

Olakšanje - neko vreme bez poreza i doprinosa

Moguće rešenje, najavljeno u Vladi, jeste da poslodavac koji zaposli radnika mlađeg od 30 godina, za njega godinu ili dve ne plaća poreze ni dopirnose.


"Mislim da poreski podsticaji te vrste koje je predložio potpredsenik Vlade ne bi bili dobri, jer bi stvorili prostor za prevare i zlupotrebe. Neki poslodavci bi se specijalizovali tako što bi stalno zapošljavali one koji ispunjavaju taj uslov i uvek izbegavali plaćanje poreza", objašnjava Arsić.


Suština problema je u tome što obrazovanje nije prilagođeno potrebama privrede.


Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije kaže da poslodvaci moraju, zavisno od delatnosti kojom se bave, u rasponu od dva do 18 meseci da obučavaju mlade ljude koji završe srednju školu.


"Ovo bi se moglo prevazići ukoliko bi veći deo obrazovanja mladi provodili u preduzećima i učili kako da obavljaju konkretne poslove", kaže Rajić.

Sumorno i u EU

Ako je za utehu, nezaposlenost mladih je problem i u gotovo svim članicama Evropske unije. Najviše u Grčkoj i Španiji, a u Hrvatskoj i Portugalu nešto manje nego kod nas. Zato je Evropska komisija odlučila da u naredne dve godine izdvoji osam milijardi evra za program Garancije za mlade, kako bi im olakšala put od škole do posla.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP