Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

LJUBOMIR ERAKOVIĆ (56) ZBOG BIROKRATSKOG NEMARA JE ZATOČENIK HRVATSKE U SRBIJI

Ni kriv ni dužan na Interpolovoj poternici

Autor: R. Ćoralić | 03.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Ljubomir Eraković (56) koji je iz Dalmacije izbegao u Beograd, postao je zatočenik Hrvatske u Srbiji, iako protiv njega ne postoji nikakav sudski proces!

Dva dana proveo  na graničnim  prelazima i u  policiji

Dva dana proveo na graničnim prelazima i u policiji | Foto: Dimitrije Goll

Iako je Hrvatska pre godinu i po protiv njega obustavila istragu za ratne zločine nad civilima, poternica
je ostala, zbog čega je uhapšen u Trstu kada je 20. februara krenuo na
brataničinu sahranu u Francusku

Naime, Ljubomir ne može slobodno da putuje nikuda van naše zemlje jer još nije skinut sa poternice Interpola, iako je u Hrvatskoj još pre skoro godinu i po obustavljena istraga protiv njega za ratni zločin nad civilima jer je optužnica kojom su ga teretili od devedesetih godina bila lažna.


Eraković je to nedavno saznao na najgori mogući način, kada je krenuo na brataničinu sahranu u Francusku. Umesto da oda poslednju počast rođaki, završio je u policijskoj stanici u Trstu.

- Krenuo sam 20. februara autobusom iz Beograda za Monpelje, na brataničinu sahranu. Problemi su počeli već na graničnom prelazu Batrovci. Uzeli su mi pasoš i iz kolone isključili autobus u kojem je bilo četrdesetak putnika. Pokazao sam im rešenje suda u Šibeniku, ali su nas pustili tek posle sat i po, koliko im je trebalo sve da isproveravaju - započinje Ljubomir priču za „Alo!“, dodajući da su ga već tada policajci upozorili na moguće komplikacije tokom puta.

- Nekako smo prošli granicu sa Slovenijom uz kiseli osmeh policajca, a onda su nas zaustavili na punktu Sežana-Trst i tražili samo crvene pasoše. Nosili su ih na proveru, a onda su se odjednom pojavila tri, četiri policijska automobila sa uključenom rotacijom i opkolila autobus. Jedan policajac je ušao u autobus i prozvao „Eraković“, a onda nastavio: „Vi bili u ratu, na čijoj ste se strani borili?“. Posle mog odgovora, rekao mi je da uzmem stvari i da napustim autobus, a vozaču su naredili da nastavi put. Odveli su me u policijsku stanicu u Trstu i ispitivali me više od tri sata, govoreći mi pri tom da je problem u Hrvatskoj i Interpolu, a ne u njima.

Ljubomir Eraković (56) zbog birokratskog nemara je zatočenik Hrvatske u Srbiji

Ljubomir Eraković (56) zbog birokratskog nemara je zatočenik Hrvatske u Srbiji | Foto: Dimitrije Goll

Bilo je negde oko pola dva posle ponoći, 21. februara, izvinili su mi se, rekli da sam slobodan i „izbacili“ me iz stanice - priča Ljubomir. Pošto nije znao kako da nastavi put Francuske, odlučio je da se vrati kući. Peške je noću prešao granicu i vratio se u Sloveniju. Stigao je nekako do železničke stanice u Sežani i vozom krenuo u Beograd. Bez problema je, kaže, prešao granični prelaz Zidani Most i celu Hrvatsku i taman kad je pomislio da je njegovim mukama kraj, stigli su do Tovarnika.

- Policajac mi uzme pasoš i pita: „Vi ste imali problema“. Ja mu lepo objasnim, a on kaže da mora da vidi sa šefom i opet sve ponovo. Skinu me sa voza, opet provera od sat i po, ali su me bar posle toga odvezli do graničnog prelaza, odakle sam nekim šleperom došao do Inđije, gde su moji došli do mene - prepričava Ljubomir nesvakidašnje putešestvije, dodajući da sada rešenje Županijskog suda u Šibeniku čuva kao oči u glavi.

Ni roditeljima na sahranu nije išao
Ljubomir je u Bečmen kod Surčina iz rodnog Štikova nadomak Drniša došao 1995. Godinu dana kasnije, za njim je raspisana međunarodna poternica zbog, kako kaže, navodnog ratnog zločina. Od tada nije putovao, čak nije mogao ni u Dalmaciju kako bi sahranio roditelje.
- Optužnica je bila lažna. Zbog tog navodnog ratnog zločina nekoliko puta sam bio saslušavan u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu. Od njih sam i dobio rešenje suda u Šibeniku da se odustaje od istrage - kaže Ljubomir i dodaje da su njegove muke sa putovanjima nastale jer nadležne službe u Hrvatskoj, ali ni Specijalni sud za ratne zločine, nije obavestio Interpol da je protiv njega obustavljena istraga. Iako nijedno putovanje nije završio, Ljubomir nije uspeo da vrati novac za karte, koje je uredno platio.
- Autobusku kartu od Beograda do Monpeljea su mi, izgleda, uzeli italijanski policajci - govori Ljubomir.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP