Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TAJNA

Ni posle 23 godine nije rešen slučaj otmice i pljačke

Autor: Politika | 02.02.2015 - 11:49:00h | Komentara: 0

Uprkos činjenici da postoje izvesne indicije i dokazi da su u otmicu Novaka Stevanića i pljačku sefa nejgovog oca Zorana upleteni članovi "zemunskog klana", slučaj ni posle gotovo dve decenije nije rešen.

Dijamanti

Dijamanti | Foto: Profimedia.rs

 
Beograđanin Zoran Stevanić, već 18 godina pokušava da sazna istinu o otmici i smrti sina Novaka.

Otac pokojnog mladića kaže za "Politiku" da sumnja da nadležni organi (policija i tužilaštvo) imaju volju da reše ovaj slučaj. Saslušani su mnogobrojni svedoci, uzeti otisci sa mesta događaja, a nedavno su i pojedini članovi "zemusnkog klana", koji su saslušavani u sklopu predistražnog postupka koji još traje, rekli da imaju posredna saznanja o otmici.  Zašto postupak već godinama stoji u mestu?! Nema odgovora...

 - Izjava pripadnika "zemunskog klana", od kojih je većina osuđena na dugogodišnje zatvorske kazne i koji su saslušani tek 2013. godine, praktično su potvrdile ono na šta sumnjam već godinama, a to je da su neki od njih i lično učestvovali u otmici mog sina Novaka. Ako su i do sada postojali izvesni dokazi za to, a da su oni sada potvrđeni i izjavama "zemunaca", ne znam zašto se već jednom ne pokrene istraga i ovaj slučaj okonča. Igubio sam sina i neću stati dok odgovorne za sve moje i patnje članova moje porodice ne izvedem pred lice pravde - kaže Stevanić za "Politiku".

Tragedija porodice Stevanić, usledila je posle pljačke njihovog stana u Ulici Ivana Milutinovića broj 70 u avgustu 1992. godine. Dvojica naoružanih razbojnika upala su tada u njihov porodični stan, vezali Novaka koji je tada imao 16 godina, nekoliko puta ga heklerom udarili u glavu, a potom mu zapretili da će ga ubiti ukoliko im ne kaže gde je skriven novac. Trpeći neverovatnu torturu, Novak je otmičarima rekao gde njegov tata krije dragocenosti. Razbojnici su pretresli stan i tom prilikom uzeli ključeve ulaznih vrata, automobila i lokala, novac u druge dragocenosti.

 - Prilikom  jedne od racija, zemunska policija je kod Aleksandra Nikolića Leptira, koji je poznat u kriminalnim krugovima, pronašla moju saobraćajnu dozvolu - navodi Stevanić.

Maltretiranje članova porodice Stevanić, nastavljano je, a  23. avgusta 1997. godine dostiglo je vrhunac. Tog dana oko 22.30 trojica nepoznatih muškaraca, su na uglu Sarajevske i Nemanjine ulice kidnapovali Novaka.

 - Odveli su ga u magacin Državne bezbednosti na brodogradilištu "Beograd". Držali su ga tamo čitave noći. Kidnaperi su mu stavili povez preko očiju, a nos i usta mu prelepili selotejp trakom. Tukli su ga i pretili da će ga ubiti ako im ne kaže gde držimo novac - tvrdi Zoran Stevanić.

Novak je, prema rečima njegovog oca, podlegao pritiscima i ucenjivačima rekao gde njegova porodica drži dragocenosti. Razbojnici su otišli do njihovog stana i brusilicom isekli sef iz kojeg su odnklei 4,5 kilograma zlata i dijamanata, oko 60.000 maraka, tri pištolja. Pošto su "odradili posao" kidnaperi su Novaka ostavili na ulici.

Razbojnici koji su učestvovali u otmici Novaka, nastavili su da ga maltretiraju, tražeći od njega još novca.

Novak je mesecima bio izložen strašnim pritiscima.

Ne mogavši da se nosi sa težinom ovog bremena, mladić je nekoliko meseci kasnije izvršio samoubistvo.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP