Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALBANCI I DALJE U POTRAZI ZA BOLJIM ŽIVOTOM

Ni za ‘leba, bre, nemamo, nema života na Kosovu

Autor: Ljubiša Mitić | 10.02.2015 - 07:00:00h | Komentara: 7

Na nekoliko stotina metara od administrativnog prelaza sa Kosmetom u selu Merdare kod Kuršumlije, sreli smo porodicu koja je krenula u nepoznato iz rodne Đakovice. Vidno uplašeni i već pomalo umorni od puta, iako su praktično na početku avanture i neizvesnosti koja ih očekuje, prvo kažu da su krenuli u Beograd kod sestre.

Albanci i dalje u potrazi za boljim životom

Albanci i dalje u potrazi za boljim životom

U toku razgovora na lošem srpskom jeziku, ipak otkrivaju da čekaju ugovoreni taksi iz Kuršumlije koji će ih za 300 evra voziti do Subotice. Mladić od tridesetak godina, njegova supruga, sestra, brat i dvoje dece od osam i 11 godina kažu da se na Kosovu teško živi i da su zato odlučili da sreću potraže daleko od svoje kuće u kojoj je ostala još samo majka. Na ideju su došli nakon što je porodica iz njihovog komšiluka još pre mesec i više dana uspela da se domogne jedne evropske zemlje.


- U Đakovici, kao i svuda na Kosmetu se teško živi. Ne radim ni ja, ni brat, supruga. Niko u kući ne radi, nemamo od čega da se izdržavamo. Ni za leba, bre, nemamo, nema ovde života. Pomogli su nam rođaci iz inostranstva, poslali 1.000 evra da probamo da se domognemo Evrope. Krenuli smo negde, mada ni sam ne znam kuda - priča nesrećni čovek koji je sa porodicom u Srbiju ušao legalno.

Od rođaka dobili 1.000  evra da se dokopaju  Evrope, cela porodica krenula na neizvestan put

Od rođaka dobili 1.000 evra da se dokopaju Evrope, cela porodica krenula na neizvestan put


- Sa kosovske strane izađemo uz ličnu kartu, onda se prijavimo na srpski punkt, gde dobijemo papir sa kojim možemo da budemo u Srbiji do 15 dana. Uz malo sreće, to će biti dovoljno da nastavimo dalje - kaže čovek.
Da su pojačane kontrole na granicama zemalja koje se graniče sa Srbijom, a najviše sa Mađarskom, govori i nezvanični podatak da je tokom vikenda nekoliko autobusa sa Albancima vraćeno na Kosovo. Radi se o ljudima koji su uhvaćeni prilikom ilegalnog prelaska na Mađarskoj granici i deportovani nazad.

U restoranu blizu granice, potvrđuju da su brojni Albanci poslednjih meseci ovde svratili kako bi popili poslednju kafu i osvežili se pred put i napore koji ih očekuju.

- Na autobuskim stanicama u Prištini i drugim većim gradovima mesta u autobusima za Beograd se rezervišu po nekoliko dana ranije. Ovde se teško živi, a mnogi naši rođaci i prijatelji su uspeli da se snađu i domognu neke od evropskih zemalja. Svi ovi ljudi samo žele da rade i žive od svog rada - kaže stariji čovek albanske nacionalnosti koji odlično razume i priča srpski.

Klijenti mlađi Albanci


Na srpskoj strani administrativnog prelaza stotinak metara od punkta policije, zatičemo čoveka u vozilu sa prokupačkim tablicama koji čeka zakazanu vožnju Albanaca do Subotice.
- Vozim ih za 300 evra do Subotice. Tamo ih ostavljam i vraćam se nazad po novu turu. Koliko ja znam, u Subotici ih čeka vodič koji ih za 150 do 200 evra u grupama od 10 do 20 ljudi, ilegalno prevodi na mađarsku stranu. Tamo im samo bog pomaže, jer su prepušteni sami sebi, pa kako se ko snađe – kaže vozač.
Ipak, tvrdi da je posla sve manje i da je u početku, pre tri ili četiri meseca, kada su Albanci masovno počeli da napuštaju Kosovo i Metohiju, pravio i po dve ture za 24 časa. Klijenti su najčešće mladi Albanci, mada ima slučajeva i da odlaze čitave porodice.

Poslednji komentari
  • Radovan Vreme: 10.02.2015 09:15h

    Od `45 na ovamo zive od decijeg dodatka,penzija penzionera koji su davno umrli i reketa koji placaju pekari,semenkari i poslasticari iz Srbije.Da li treba da poverujemo da su se to Albanci sa Kososva od oktobra meseca naglo provrednili,postali radoholicari i uzor mladim japancima?A sasvim slucajno najvise posla traze oni koji su blizu makedonske granice.

  • pedja Vreme: 10.02.2015 09:21h

    Treba se istraziti da li su plaseni socijalno i penzionalno a kad sam dosao sa jamala otisao sam pio fond da proverim nisu nista uplatili i prijavili najgora stvar sto nas lazu ugovorima podmecu na sam odlazak u sibiri i daju minimalac sto on duplo vise zarade na radnicima

  • Sve se vraca, sve se placa Vreme: 10.02.2015 09:45h

    Samo napred i ne vratili se, da Boga DA!!!

  • Alfa Vreme: 10.02.2015 11:14h

    Kad budu vraćali emigrante Albance iz EU,zabraniti vraćanje preko Srbije.Neka brigu preuzme EU,jer je njihova tvorevina.

  • Mica Vreme: 10.02.2015 13:49h

    Neka idu onda u Albaniju!! prelaze Albanci u Srbiju, to je opste poznato, tako su i uzeli Kosovo... ne mogu da verujem da narod nista ne radi po pitanju Kosova i tih Albanaca... kako su oni slozni i rade sve sto im padne na pamet, da im se covek divi...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP