Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STRUČNJAK ZA PADAVINE MLAĐEN ĆURIĆ SAVETUJE

Nigde bez gumenjaka kad grmi i seva!

Autor: N. L. | 01.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Kada napolju grmi, seva i tresu se prozori, nigde nismo 100 odsto sigurni, pa čak ni u Faradejevom kavezu, kaže za “Alo!” Mlađen Ćurić, profesor Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta. Ipak, ako znamo da se sprema oluja, a imamo neodložne poslove, najmanje što možemo da uradimo jeste da obujemo gumene čizme.

Kiša

Kiša | Foto: Dimitrije Goll

- Od groma ne možemo da pobegnemo, ali možemo da preduzmemo mere zaštite. Ako smo kod kuće, treba zatvarati prozore, ne izlaziti na terasu, isključiti mobilni i fiksni telefon, sve električne aparate (iz TV-a antenu) i ne prilaziti česmama i ostalim metalnim predmetima - objašnjava profesor, dodajući da grom privlači ono što je istureno, što štrči.


- Kada smo na otvorenom, treba čučnuti i obgrliti kolena. Kretanje pojačava naš električni naboj, te se dešava da grom pogodi fudbalere koji su na terenu među visokim, okolnim zgradama - objašnjava naš sagovornik. Pod drvo možemo da se sklonimo, ali treba proceniti njegovu visinu i skloniti se na dvostruko manju udaljenost. Ako se sprema oluja, ne treba izlaziti bez gumenjaka.

- Guma je odličan izolator, baš kao i najlon ili plastika. Ako imamo kesu, umesto da je stavimo na glavu da ne pokisnemo, bolje je da čučnemo i stavimo je pod noge – kaže Ćurić.

Kako da se zaštitimo!

Većina ljudi se uglavnom plaši grmljavine. Meteorolog Časlav Stanojević dao je nekoliko preporuka o tome kako se treba ponašati u takvim situacijama.
- Napolju (U polju): Odstranite mobilni telefon i sve metalne predmete dalje od sebe, lezite na zemlju i to na otvorenom prostoru, nipošto pod drvo.
- U kući: Zatvorite vrata i prozore, jer je prozor direktan put za munju, ne izlazite na terasu. Isključite TV modeme iz struje.
- U automobilu: Zaustavite automobil, zatorite prozore i sačekajte da nevreme prođe

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP