Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RAZREŠENA DIREKTORKA KARLOVAČKE GIMNAZIJE

Nije smela da isključi učenicu iz škole

Autor: Tanjug | 06.03.2015 - 15:04:00h | Komentara: 9

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje naložio je Školskom odboru da razreši direktorku Karlovačke gimnazije Slavicu Šokicu zbog kršenja zakonskih normi u "slučaju" isključenja jedne učenice iz te škole, izjavio je danas pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš.

Karlovacka gimnazija | Foto: Sandra Vojnović

Karlovacka gimnazija | Foto: Sandra Vojnović

Ukoliko Školski odbor ne donese odluku o razrešenju u roku od osam dana od dana prijema zapisnika tog Sekretarijata, pokrajinski sekretar će, u skladu sa odgovarajućim zakonskim propisima, razrešiti direktorku i naložiti Školskom odboru da imenuje vršioca dužnosti direktora, rekao je Njilaš na konferenciji za novinare.

Povodom nedavnog događaja u toj srednjoškolskoj ustanovi u Sremskim Karlovcima, kada je učenica prvog razreda H. F. isključena iz škole zbog fotografija (fotomontaže) direktorke i profesora sa uvredljivim porukama, koje je postavila na internet, Njilaš je ocenio da je u tom slučaju bilo "velikih propusta" i da je direktorka prekršila zakonske propise.

- Neosporno je da je učenica pogrešila, ali je u tom slučaju doneta drakonska kazna, rekao je on i dodao da, prilikom kasnijeg vraćanja učenice u tu školu, "nije sačinjen plan pojačanog vaspitnog rada" za šta je, takodje, odgovorna direktorka.

Naglasivši da su te mere sekretarijata donete radi "zaštite kvalitetnog rada te ugledne škole i pre svega zaštite dece", Njilaš je ocenio da na taj način autonomija škole ni na koji način nije ugrožena, već Sekretarijat želi da obezbedi zakonitost rada u toj gimnaziji.

On je napomenuo da je odluka o razrešenju Šokice doneta posle nalaza Pokrajinske prosvetne inspekcije, stručno-pedagoškog nadzora Školske uprave Novi Sad i Pokrajinskog ombudsmana.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome da li je na takvu odluku eventualno uticala Liga socijaldemokrata Vojvodine, kako se spekuliše u javnosti, Njilaš je istakao da "u tom procesu nije bilo nikakve politike" i odbacio tvrdnje u medijima da će funkcioner LSV i njegov zamenik u pokrajinskom sekretarijatu Aleksandar Jovanović biti novi direktor Karlovačke gimnazije.

Napominjući da će Jovanoviću reći da ne konkuriše na tu dužnost, Njilaš je dodao da će, kad čitava procedura u vezi sa razrešenjem aktuelne direktorke bude završena i kad bude raspisan konkurs, Školski odbor odlučiti ko je najbolji kandidat.

Njilaš je objasnio da je, u skladu sa odgovarajućim zakonskim propisima o poverenim nadležnostima Vojvodini, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje poslednja instanca u donošenju odluka u vezi sa školama na teritoriji pokrajine, odnosno da u ovom "slučaju" Ministarstvo prosvete nije nadležno.

Učenica H. F. je 18. februara vraćena u Karlovačku gimnaziju ali su je, posle osam dana, roditelji ispisali i ona je sad u novosadskoj Gimnaziji "Laza Kostić", naveo je Njilaš i dodao da on, kao roditelj, smatra da je posle svega što se dogodilo "možda i bolje da ona nastavi školovanje u drugoj školi".
Poslednji komentari
  • srba Vreme: 06.03.2015 16:05h

    Ne dajte se profesori. Ne popustajte clanovi SO. Ne daj se direktorko. Sacuvajte ugled Vase skole, a gamad iz P. Sekretarijata ne moze vam nista.

  • zara Vreme: 06.03.2015 16:43h

    Da li je moguce? Pa, ona je takve vulgarnosti napisala o svojim profesorima, da joj treba zabraniti skolovanje!!!! Kuda ovo vodi.....U mrak!!!

  • milan Vreme: 06.03.2015 17:16h

    Da,to je Srbija.Pitamo se zasto su deca i omladina toliko bahata i nevaspitana,sxe im dopusteno i za nista ne odgovaraju.Iskljuciti iz skole to je blaga kazna,Podrska skoli.

  • sneza Vreme: 06.03.2015 17:23h

    Sramota! Kakav pritisak na skolu i profesore od strane obesnih i bahatih roditelja i djaka!

  • Milos Vreme: 06.03.2015 17:24h

    Gimnazija nije obavezna. Ko ne ume da postuje profesore, ne mora da ide u skolu. Iskljucenje je jedina prava kazna za ovu nezrelu ucenicu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP