Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

APSURDNA SITUACIJA

Nikad manja podrška
ulasku Srbije u EU!

Autor: Ekipa Alo! | 28.01.2013 - 22:59:00h | Komentara: 0

Podrška građana Srbije ulasku zemlje u Evropsku uniju pala je na najniži nivo u poslednjoj deceniji i iznosi 41 odsto, pokazalo je istraživanje koje je u decembru prošle godine urađeno za potrebe Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije, saznaje Danas. Rezultati istraživanja biće predstavljeni javnosti u četvrtak, 31. januara.

Predrag Simić

Predrag Simić | Foto: Željko Šafar

Predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Predrag Simić potvrdio je podatak do kojeg je došao Danas i ukazao da se zemlja nalazi u apsurdnoj situaciji.

Sve parlamentarne stranke, osim DSS, su za evropske integracije, a podrška tim integracijama pala je na 41 odsto, rekao je Simić i dodao da taj podatak govori da 59 odsto građana ne veruje da će Srbija čak ni za deset ili 15 godina ući u EU, jer joj to niko ne garantuje.
Prema njegovim rečima, uzrok tako maloj podršci je situacija oko Kosova i neizvestan datum za početak pregovora o pristupanju.
Simić ističe da bi ovakva situacija mogla da izazove probleme ukoliko Srbija ne dobije datum za početak pregovora do kraja godine.
To bi moglo da sruši kredibilitet vladajuće koalicije, koja je puno uložila u ispunjavanju zahteva EU i otišla dalje u odnosu na prošlu vladu i ako ne dobijemo datum za početak pregovora, to bi moglo da dovede do vanrednih izbora, upozorio je Simić.

Evropska Unija

Prema prethodnom istraživanju Kancelarije za evropske integracije sredinom 2012, za ulazak Srbije u EU glasalo bi 49 odsto građana, dok bi protiv bilo 25 odsto.

Istraživanja o mišljenu građana Srbije o evropskim integracijama obavljaju se od septembra 2002, kada se za ulazak države u EU izjasnilo 68 odsto ispitanika, a 13 odsto je bilo protiv.
Najveću podršku EU je u Srbiji imala u decembru 2003, kada se u prilog pridruživanju izjasnilo 72 odsto građana, a samo osam odsto je bilo protiv.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP