Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

Nikada nećemo priznati Kosovo!

Autor: | 21.04.2013 - 08:02:00h | Komentara: 1

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je juče da se u briselskim pregovorima, u ovim okolnostima nije moglo doći do boljeg rešenja i naglasio da naša zemlja nikada neće priznati Kosovo.

Ovim sporazumom neće biti zadovoljni ni Srbi ni Albanci, a to je pravi rezultat pregovora

Ovim sporazumom neće biti zadovoljni ni Srbi ni Albanci, a to je pravi rezultat pregovora | Foto: M. Đurica

- Ovo je bilo jedino moguće rešenje, koje garantuje miran život za naše ljude i koje garantuje da Kosovo neće biti priznato u Ujedinjenim nacijama - rekao je Nikolić.


Prema njegovoj oceni, Srbija se izborila za zaštitu srpskih zajednica i njihovo pravo da upravljaju svojim životom da imaju sigurnu vezu sa maticom bez ograničanja, a na građanima je da pokažu da li su time zadovoljni ili nisu.

- Na žalost, toliko godina posle odlaska poslednjeg srpskog vojnika sa Kosova, ovo je bilo jedino moguće rešenje koje garantuje dole miran život za naše ljude i garantuje Srbiji da Kosovo nikada neće biti država priznata u UN. Primakli smo se sporazumu kojim neće biti zadovoljni ni Srbi ni Albanci, a to je pravi rezultat pregovora. Srbija nikada neće priznati nezavisnu državu Kosovo, Srbija tu teritoriji po Ustavu i Rezoluciji 1244 tretira kao teritoriju koja ima suštinsku autonomiju, o tome ćemo doneti ustavni zakon - kazao je predsednik Srbije. On je objasnio da je sve vreme učestvovao u zauzimanju stava srpske delegacije na pregovorima sa Prištinom.

- Sve vreme sam bio izveštavan o toku pregovora, uz konsultacije sa mnom, pregovarači su postupali. U nekoliko navrata su odbili predloge koji su bili ucenjivački. Dogovorili smo se u Beogradu kako bi trebalo da izgleda predlog koji možemo da prihvatimo, i taj predlog je sada na stolu pred državnim rukovodstvom - tvrdi Nikolić. Beograd i Priština treba da do ponedeljka obaveste visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton da li prihvataju predlog sporazuma koji je u petak parafiran u Briselu. Zato će, kako je najavila ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, večeras ili u ponedeljak rano ujutro biti održana sednica vlade na kojoj će biti doneta odluka.

Dragan Đilas: Podrška sporazumu, ali uz istinu
DS će podržati sporazum o Kosovu uz uslov da aktuelna vlast u Srbiji iskreno kaže građanima da taj sporazum znači de fakto priznanje nezavisnosti Kosova, saopštio je juče predsednik demokrata Dragan Đilas.
- Imajući u vidu pre svega bezbednost ljudi na KiM i želju da Srbija krene narped ka EU, DS podržava potpisivanje sporazuma uz uslov da se narodu kaže istina - rekao je on i dodao da će Goranu Bogdanoviću, jedinom poslaniku DS-a sa KiM biće ostavljena mogućnost da sam odluči kako će glasati.

DSS u ponedeljak mitinguje
DSS je najavio da će u ponedeljak, 22. aprila, u Beogradu organizovati protestni miting povodom sporazuma koji je parafiran u Briselu. Potpredsednik ove stranke Slobodan Samardžić je rekao da je to prva akcija koju DSS planira, kako bi zajedno s kosovskim Srbima pružila “otpor činu izdaje srpskih nacionalnih interesa”. On smatra da je parafom na sporazum Srbija ugasila svoje institucije na Kosovu i da je čitav sporazum napravljen respektujući zakon i Ustav Kosova.

SNS i SPS o sporazumu, URS postaje stranka
SNS i SPS za danas su zakazali odvojene sednice predsedništva svojih stranaka na kojima će se razmatrati sporazum s Prištinom. I treća vladajuća stranka URS danas će imati stranački skup, ali sasvim drugim povodom. Ovaj politički savez postaće jedinstvena partija i tim povodom će u Kragujevcu biti održana osnivačka skupština na kojoj će biti razmatran predlog statuta i programa.

Poslednji komentari
  • DSV Vreme: 21.04.2013 09:40h

    A sta znaci deo recenice "a sve u skladu sa zakonima Kosova" ? ko je Kosovo -DRZAVA ,predsednice .I molim vas najuljudnije ako lazete sebe nemojte i naroid na Kosovu .Uostalom evo njih do jula vama na vratima .

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP