Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

AFERA „AGROBANKA“

Nikezić u policiji!

Autor: Svetlana Vojinović | 20.09.2012 - 21:33:00h | Komentara: 0

Zvonimir Nikezić, vlasnik „Ces Mekona“, u kojem mu je partner bio i bivši premijer Mirko Cvetković, najkasnije za sedam dana biće ispitan zbog nezakonitosti u poslovanju Agrobanke, saznaje „Alo!“ od izvora bliskog istrazi.

Nije video da je banka očerupana za 300 miliona evra: Zvonimir Nikezić

Nije video da je banka očerupana za 300 miliona evra: Zvonimir Nikezić | Foto: Vesna Lalić

- Oko njega se sve vrti! A da li je on sam vrh piramide, videćemo... On će u narednih nedelju dana biti ispitan vezano za nezakonito poslovanje te srpske banke. Prema saznanjima do kojih smo do sada došli i na osnovu izjava svedoka i uhapšenih, ubeđeni smo da on dosta zna o malverzacijama - objašnjava naš sagovornik i dodaje da će ukoliko se ne odazove na poziv Nikezić biti priveden.


Saslušaće i Mirka


Iz istrage saznajemo da će iskaz dati i bivši premijer Mirko Cvetković.
- On će u svojstvu građanina odgovarati na pitanja zašto se prećutkivalo o mućkama u banci. Sporne pozajmice banke izdavane su u periodu Cvetkovićevog mandata - navodi izvor „Alo!“.

- Ukoliko se ne odazove na poziv, on će sigurno biti priveden, a u slučaju da pokuša da pobegne iz zemlje, biće odmah uhapšen - priča izvor „Alo!“.
Ime Zvonimira Nikezića isplivalo je posle povezivanja i zajedničkih poslova sa bivšim premijerom i u slučaju pljačke Agrobanke, u kojoj je Nikezić bio član Upravnog odbora.

Banka je zabeležila gubitak od čak 300 miliona evra, a Nikezić je napustio funkciju člana UO Agrobanke samo nekoliko meseci pre nego što je Narodna banka Srbije u nju uvela prinudnu upravu. Tada se spekulisalo i da ga je sin Dušan, tada državni sekretar u Ministarstvu finansija Mirka Cvetkovića, savetovao da se skloni iz Agrobanke. Juče smo u više navrata pokušali da dobijemo Zvonimira Nikezića, ali je njegov mobilni telefon bio isključen. Inače, on je ranije u medijima negirao da je iz UO otišao jer ga je na to upozorio sin Dušan, već da je to uradio jer nije bio saglasan s politikom koju je vodila Agrobanka.

- Doveo sam u pitanje regularnost postupka preuzimanja imovine u vrednosti od oko 25 miliona evra na ime ispunjenja duga od strane dva velika dužnika. Tada sam i tražio da se ubudiće prilikom zahteva za kredit traži više informacija o dužniku. Predsednik IO mi je rekao da su revizor i NBS dali pozitivnu ocenu, a kada je stigao izveštaj kontole NBS, video sam da su imali istu primedbu. Tada sam sebi dao za pravo da odem - pravdao se Nikezić.

Do sada uhapšena 22 aktera afere!


Zbog afere „Agrobanka“ iza rešetaka je 16 osoba, još njih šestoro je u kućnom pritvoru, dok se za Slobodanom Cvetkovićem i dalje traga. Među uhapšenima su vlasnik „Habitfarma“ Radoslav Lale Sekulić i njegov sin, kao i predsednik Izvršnog odbora Agrobanke Dušan i njegov sin Milan.
Istragom je utvđeno da samo tri Sekulićeve firme duguju Agrobanci više od 20 miliona evra. U dva od osam Sekulićevih preduzeća, koja su pod istragom, kao suvlasnik se pojavljuje sin Dušana Antonića, Milan. Istraga je pokazala i da se manipulisalo lažnim procenama imovine kojom se obezbeđuje vraćanje kredita. Tako je jedan hotel veštačen na 14 miliona evra iako je stvarna vrednost od četiri do pet miliona evra. I vrednost jedne kafane umesto 140.000 evra procenjena je na 1,4 miliona.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP