Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAKON STUPIO NA SNAGU PRE 20 MESECI, ALI DŽABA!

Niko još nije promenio pol o trošku države!

Autor: R. Ć. | 10.08.2013 - 08:02:00h | Komentara: 1

U Srbiji do danas nije urađena nijedna operacija promene pola o trošku države iako je Zakon koji predviđa da Republički fond za zdravstveno osuguranje (RFZO) snosi dve trećine troškova ovakvih hururških zahvata iz zdravstvenih razloga, stupio na snagu još pre skoro 20 meseci! Međutim, i pored toga, nadležni tvrde da nema nikakvog zastoja po tom pitanju.


- U Srbiji još nije urađena operacija promene pola o trošku države. Zasad imamo četiri kandidata za operaciju koja imaju kompletnu dokumentaciju. Čeka se samo još da RFZO definiše finalnu cenu lečenja i oni će vrlo brzo biti operisani. Takođe, imamo još pet pacijenata koji su pri kraju sa prikupljanjem dokumentacije i očekujem da će i njima operacije biti urađene do kraja godine - kaže za „Alo!“ urolog Miroslav Đorđević, član beogradskog tima za transseksualnu hirurgiju. On ističe i da nije tačno da su stopirane operacije promene pola o trošku države, napominjući da pre dolaska na operacioni sto pacijenti moraju da prođu određenu proceduru koja traje minimum od 18 do 24 meseca.

Dr Miroslav Đorđević

Dr Miroslav Đorđević | Foto: Dimitrije Goll

- Pacijenti koji se odluče na taj korak najpre moraju da posete psihijatra koji utvrđuje da li se zaista radi o poremećaju polnog identiteta, i to traje najmanje godinu dana. Ako se pokaže da je kandidat stvarno bolestan onda se upućuje kod endokrinologa koji propisuje nephodnu hormonsku terapiju za koju je potrebno od pola godine do godinu dana. I tek posle dobijanja mišljenja psihijatra, endokrinologa i hiruga, pacijenti dostavljaju zahtev RFZO - objašnjava Đorđević i dodaje da su među četvoro pacijenata koji će prvi promeniti pol o trošku države dve žene i dva muškarca i da je njihova prosečna starost 28 godina.


Đorđević je naglasio i da je za pohvalu što je Srbija jedna od 12 zemalja u svetu koja je prepoznala da je promena pola bolest i da je preuzela na sebe troškove lečenja tih bolesnika.

Čez Bono još čeka operaciju


Dr Miroslav Đorđević je svetski poznati stručnjak za promenu pola i do sada je uradio više od 400 takvih operacija. Jedan od njegovih kandidata je i Čez Bono, sin poznate pevačice Šer, koji je kako se najavljivalo, trebalo da dođe u Srbiju.
- Taj hirurški zahvat još nije urađen - rekao je Đorđević.
Promena pola operacijom košta dve do tri hiljade evra i država snosi dve trećine troškova, a trećinu pacijent ako se utvrdi da je reč o poremećaju polnog identiteta. Za ovu intervenciju godišnje se prijavi šest do sedam pacijenata, a pored onih iz Srbije u GAK „Narodni front“ operišu se i pacijenti iz inostranstva.

Poslednji komentari
  • Milica Vreme: 10.08.2013 09:05h

    Mozda cu zvucati malogradjanski al bas me briga. Tijana je umrla zato sto ova drzava nije omogicila da se izleci. Mozda bi sve bilo drugacije da je ranije otisla u inostranstvo. Verujem da je papire imala. U ovoj truloj drzavi ima mnogo rupa koje treba zapusiti pa tek onda gledati ove "slucajeve". Trudnice placaju lekove, porodilsta nemaju u cemu da povijaju bebe, ko zna mozda cw roditelji za koju godinu morati osim pelena da donose i hranu i odecu za bebe, lekovi se kupuju na siroko. Kad krenem u dom zdravlja uz knjizicu moram poneti i 1000 dinara da kupim sve sto prepisu... a mi cemo da se luksuziramo sa promwnama pola za dz. Sramkta

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP