Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

INTERVJU NEDELJE: NEBOJŠA STANKOVIĆ BOSKE (57), NAJVATRENIJI NAVIJAČ ČUKARIČKOG

Niko ne da posao čoveku koji jede iz kontejnera!

Autor: Jelena Jokanović | 16.02.2014 - 15:20:00h | Komentara: 7

Najveća atrakcija Čukaričkog stadiona nisu utakmice već Boske, legendarni navijač istoimenog kluba sa Banovog brda. Zarozanog i zapuštenog, najčešće ga možete videti u okolini stadiona kako sedi sa lokalcima, dok se sa tribina čuju samo njegovi uvredljivi komentari na račun sudije ili protivničkog igrača. Niko ga ne opominje, jer svi su oni gosti na njegovom terenu.

Neboj[a Stanković Boske / Foto: Aleksandar Stanković

"Kada sam došao, pokušao sam da nađem neki posao, ali to nije išlo. Vremenom sam digao ruke": Nebojša Stanković Boske / Foto: Aleksandar Stanković

„Došao sam iz Maglaja. Seo sam na prvi voz, išao je za Beograd. Ničeg za mene tamo više nije bilo. Ono najvrednije već mi je bilo oduzeto“

Boske živi na stadionu Čukaričkog poslednjih 17 godina. Zove se Nebojša Stanković, ali ga većina zna po nadimku koji je dobio zbog toga što je došao iz Bosne. Ono što ne znaju je da taj nadimak krije jednu tužnu životnu priču.

Otkud vi u Srbiji?


- Došao sam iz Maglaja kod Doboja 1997. godine. Nisam više mogao da podnesem da živim u mestu za koje su me vezivale ružne upomene. Gledao sam samo da odem glavom bez obzira, nije bilo važno kuda.

Zvuči kao da ste bežali?

- Jesam, seo sam na prvi voz, išao je za Beograd. Imao sam tada i neke prijatelje ovde. Ostavio sam sve za sobom bez mnogo razmišljanja. Ničeg bitnog za mene tamo više nije bilo. Ono najvrednije mi je već bilo oduzeto.

Neboj[a Stanković Boske / Foto: Aleksandar Stanković

„Izgubio sam moje  dete, sad navijam za ovu decu“: Boske na stadionu/ Foto: Aleksandar Stanković

Na šta mislite?


- U ratu sam izgubio ženu i ćerku.
Kako su stradale?

- Ne znam, bio je prokleti rat (jedva je odgovorio kroz plač). Ne želim da se sećam.

Da li su vam se prijatelji našli, primili kod sebe?

- U prvo vreme jesu, ali nisam želeo da im smetam. Svako ima svoj život i ja nisam hteo nikoga da remetim. Otišao sam, našao se na ulici.

Gde ste onda spavali?

- Gde sam stigao. U ulazima zgrada, uglavnom. Lutao sam, naišao na ovaj stadion i zavukao se da spavam ispod tribina. Vremenom sam zavoleo klub i ostao tu. Ljudi su me ovde lepo prihvatili. Postao sam najveći navijač Čukaričkog. Znam sve igrače unazad 17 godina. Navijanje za ovu decu je sada moj život. Dali su mi jedan kontejner da u njemu spavam. Dobro mi je ovde.

Neboj[a Stanković Boske / Foto: Aleksandar Stanković

"U prokletom ratu sam izgubio ženu i ćerku. Ne želim da se sećam toga", Nebojša Stanković Boske / Foto: Aleksandar Stanković

Radite li negde?

- Ne, kada sam došao pokušao sam da nađem neki posao, ali to nije išlo. Postao beskućnik, a niko neće da zaposli čoveka koji se hrani iz kante za đubre. Vremenom sam digao ruke.

Kako preživljavate?

- Imam gde da prespavam i to je dovoljno. Ulica me je već naučila najtežem. Neko vreme sam boravio u jednom metalnom kontejneru koji je služio kao pomoćni objekat na stadionu, ali je on potom pretvoren u ambulantu za navijače kada se potuku na utakmici. Onda su iz uprave kluba naredili da se za mene kupi poseban kontejner. Moj posao je da održavam toalet, ne moram to da radim svaki dan, ali važno je da je čist.

Gde se hranite, koristite li narodnu kuhinju?

- Ne koristim. Ovde u kraju me svi poznaju. Znaju me kao dobricu. Svako me pozdravi i da neku paru. Tako se hranim i zahvalan sam im na tome, ali nikada im nisam sam tražio.

Kako provodite dane?

- U svom kontejneru ili na terenu, tu sam kad su treninzi, utakmice fudbalera. Izgubio sam svoje dete, a pošto mnogo volim decu, njih posmatram kao svoju. Mnoge sam gledao kako odrastaju. Prošetam ponekad, ali se ne spuštam sa Banovog brda. Ne udaljavam se mnogo, uglavnom sam u blizini stadiona.
  • Neboj[a Stanković Boske / Foto: Aleksandar Stanković | Foto:
  • Neboj[a Stanković Boske / Foto: Aleksandar Stanković | Foto:
  • Neboj[a Stanković Boske / Foto: Aleksandar Stanković | Foto:
  • Neboj[a Stanković Boske / Foto: Aleksandar Stanković | Foto:

Miša Tumbas mi nije konkurencija

Mnogi vas porede sa čuvenim Mišom Tumbasom, velikim navijačem Partizana, da li ste vi maskota Čukaričkog?

- Voleo bih da jesam. Miša i ja smo prijatelji, poštujem njegov rad, ali mi smo ipak različiti. Svako vodi navijanje na neki svoj način, ne vidim ga kao konkurenciju. On je pravio neke ispade, skidao se, ja to nikada nisam radio. Ipak čuo sam da se smirio, snašao i da neka žena sada vodi računa o njemu. Ko zna, možda se i meni posreći.

Poslednji komentari
  • boris ristic Vreme: 16.02.2014 19:59h

    Postovana gospodo ovaj covek niti jede iz kontejnera niti hoce da radi. Imao je svaki dan hranu u restoranu Srpska kuca kao sto je imao u pekari lulu bez ogranicenja.Covek koji je imao svaki dan kafu u kafeu Izlog i prihod od prosenja preko 2000 dnevno nemoze se nazvati socijalni slucaj niti covek kome niko nece da da posao. U kaficu je napadao kelnere u pekari je napao radnice a u restoranu mu je smetalo sto je svaki dan kuvana hrana. Postovana gospodo molim Vas da proverite informacije pre nego sto ih objavite

  • BRDO CZ Vreme: 16.02.2014 23:32h

    Boske legendo..Delije s' Brda su uz tebe!

  • Brdo PFK Vreme: 17.02.2014 00:18h

    A gde je Lale?

  • KOSTADIN Vreme: 17.02.2014 06:48h

    vOLI FUDBAL, DRUŠTVO I PIVO. Odmah ga vratiti u prvo selo gde ima na stotine praznih kuća . Hrane ima u izobilju samo je treba uzeti. Ovaj gospodin čeka htanu na fudbalskom stadionu. Sramota.

  • Brdjani Vreme: 17.02.2014 09:00h

    Idi bre Eikice kakve delije sa brda :P

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP