Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

I POSLE 16 GODINA OD RATA

Niko ne zna koliko je Srba pobio NATO

Autor: V. Papović | 24.03.2015 - 07:00:00h | Komentara: 9

Država Srbija nikada nije formirala komisiju sa zadatkom da se bespogovorno utvrdi broj poginulih i materijalna šteta u NATO bombardovanju, koje je započeto na današnji dan pre 16 godina.

Spomenik deci koju je ubio NATO

Spomenik deci koju je ubio NATO | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Dosadašnje procene o oko 3.500 civilnih i vojnih žrtava, koje su saopštavali državni zvaničnici, drastično se razlikuju od onih da kojih je došao Fond za humanitarno pravo, koje govore o ukupno 758 žrtava.


Nedostatak zvaničnih podataka o broju žrtva ostavlja prostor za manipulisanje, u zavisnosti od političkih ciljeva onih koji se njima služe. Poslednje brojke koje dolaze iz državnih izvora saopštio je još bivši premijer Mirko Cvetković na 11. godišnjicu bombardovanja, a govore o 1.002 stradala vojnika i policajca i 2.500 civila, od kojih je 89 dece.
Prema ovim podacima, u bombardovanju je ranjeno 12.500 ljudi, a najveći pojedinačni zločin je bombardovanje albanske izbegličke kolone, u kojem je stradalo 87 osoba. U toku 78 dana zabeleženo je 2.300 vazdušnih udara, a osim vojne infrastrukture, stradalo je oko 300 škola, bolnica i stambenih zgrada, a uništena je i trećina energetskih kapaciteta Srbije. Prema ovim podacima, ukupna šteta se procenjuje na oko 30 milijardi dolara.

Osnivač Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić, međutim, tvrdi da ta organizacija ima sasvim drugačije podatke, koji su potkrepljeni i imenima žrtava.
- Mi imamo spisak od 758 ljudi sa imenom i prezimenom. Ko god ima neku veću brojku, treba da je pokaže, ali i da saopšti imena, samo razgovor na osnovu podataka ima smisla - kaže Kandić ua „Alo!“.

Prema istraživanjima FHP-a, u NATO kampanji, od ispaljenih granata i bombi, poginulo je 758 ljudi: 488 na Kosovu (249 Albanaca, 202 Srbina i 37 Roma i drugih), 260 u Srbiji i 10 u Crnoj Gori. Među žrtvama su 453 civila, i to 220 Albanaca, 205 Srba, 28 Roma i drugih, kao i 305 pripadnika oružanih formacija, i to 276 pripadnika Vojske Jugoslavije i MUP-a Srbije i 29 pripadnika OVK. Podaci se temelje na osnovu 1.468 dokumenata i 539 izjava svedoka i članova porodica.

Momčilo Pavlović

Momčilo Pavlović | Foto: Petar Marković

Pavlović: Neozbiljno je da se ne zna!

Direktor Instituta za savremenu istoriju Momčilo Pavlović smatra da je za državu neozbiljno da se ne zna barem približan broj žrtava u sukobu sa NATO alijansom i da se sa tim podacima manipuliše na bilo kojoj strani.
- Vojska i policija sigurno imaju egzaktne podatke o žrtvama. Žrtve ne bi trebalo da imaju veze sa politikom i moraju se znati zarad istine, pravednosti i naše istorije - smatra Pavlović. Od Vojske Srbije juče smo tražili zvanične podatke o broju poginulih vojnika od dejstava NATO avijacije, ali odgovor nismo dobili.

Poslednji komentari
  • dasa Vreme: 24.03.2015 09:45h

    isto koliko se vucic nameracio na penzionere.

  • mihailo Vreme: 24.03.2015 10:18h

    Srbija nije popisala ni žrtve iz Velikog rata, II Svetskog rata a ni u ratovima povezanim za raspad Jugoslavije.

  • smrtnik Vreme: 24.03.2015 10:34h

    Nece nasi ni smeti da objave, i ako saznaju.

  • bordzija Vreme: 24.03.2015 16:30h

    Novinari unapred amnestiraju raniju vlast koja je to morala uraditi odmah posle bombardovanja. Dvanaest godina je Tadić i DS bili na vlasti i svesrdno su koketirali sa zemljama koje su bombardovale Srbiju i nikome nije bilo u interesu pominjanje bombardovanja, a kamoli izbrojiti mrtve i odati im pošt. Bespovratne kredite i urgentne financijske pomoći su uzimali u zamenu za ćutanje. Mislim da niti Vučiću to nije prioritet. Jednom ćemo ih morat pobrojiti, ako ni zbog čega drugog, onda da možemo onima koji su bacali bombe baciti u lice činjenicu koliko su nevinih civila pobili.

  • šta ako, Vreme: 24.03.2015 20:32h

    bolje da ne izazivamo sudbinu. srbi su svoje žrtve iz svih ratova gurali pod tepih, zarad viših interesa, mira, pomirenja i slčnih gluposti. eh gde bi nam kraj bio da smo služili austrougarskoj carevini, pa onda hitleru. svi oni koji su to radili su bar 50 godina ispred srbije, a mi smo prišli saveznicima i gde smo sada? trebalo je staviti prst na čelo i dobro razmisliti, a ne glavom kroz zid.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP