Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! INTERVJU

Niko neće biti pošteđen odgovornosti

Autor: Ekipa Alo! | 02.06.2014 - 06:57:00h | Komentara: 6

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović u razgovoru za “Alo!” poručuje da niko neće biti pošteđen odgovornosti za propuste u reagovanju prilikom nedavne prirodne katastrofe koja je zadesila Srbiju, bez obzira na to da li je reč o članovima Vlade ili najnižim činovnicima.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade  Srbije, o posledicama poplava koje su razorile Srbiju

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije, o posledicama poplava koje su razorile Srbiju

- Jesu li se svi ministri podjednako dobro snašli u vanrednoj situaciji?

Premijer ne krije da je bilo i onih koji nisu adekvatno reagovali.
- Ne znam na koga je premijer Vučić mislio. Svi smo mi odrasli ljudi, verujem i nadam se da su svi dali sve od sebe. Naravno, slažem se da nakon ovakvih situacija uvek treba analizirati i videti ko je koliko radio i uradio.

- Iako je Vlada obećala da će odgovornost svih biti preispitana, na pitanja nadležnih organa odgovarali su samo predsednici opština koje su najviše pogođene. Kako je moguće da su u lancu odgovornosti jedino oni pod lupom?
- Ne bih se složila s vama. Članovi Vlade su premijeru predali svoje izveštaje, a nakon toga će se o njima razgovarati i na sednici Vlade. Daleko od toga da će neko biti pošteđen odgovornosti.

- Ipak, za sada su najgore prošli neki anonimni pojedinci koji su zbog pisanja na Fejsbuku i Tviteru zaradili čak i pritvor od 30 dana. Da li je takva represija bila nužna i čime je opravdavate?
- Ovo je potpuno nova oblast, novo iskustvo i svima nam treba mnogo edukacije i jasne regulative. Zbog elementarne nepogode koja nas je zadesila, vanredne situacije i evakuacije Obrenovca, bili smo u zaista teškom stanju, u kojem nam zaista nije trebalo otežavati rad još i dezinformacijama. Nadam se da ćemo što pre doneti i set medijskih zakona, od kojih su dva već dobili zeleno svetlo Evropske komisije, dok treći tek treba da se pošalje u Brisel.

- Kako komentarišete ocenu predsednika Kriznog štaba Vojvodine Gorana Ješića da je premijer bio taj koji je dizao paniku, a ne pojedinci na Fejsbuku i Tviteru?
- Ne bih da komentarišem stavove pomenutog gospodina, ali najlakše je optuživati, a najteže raditi. Bilo bi veoma korisno kada bi se što pre analizirali postupci i uloga svih aktera odgovornih za prevenciju poplava, za evakuaciju, za ukupno ponašanje u ovoj situaciji, kako bismo svi što pre izvukli pouke i uveli nove procedure. Medijsko prepucavanje je politizovanje nesreće koja nas je snašla i veoma je važno da ga izbegnemo kako bismo se fokusirali na sanaciju štete i na pravu analizu onoga što se dogodilo.

Zorana Mihajlović juče je sa potpredsednicom Svetske banke  Laurom Tak i direktorkom Svetske banke za jugoistočnu Evropu  Elen G

Zorana Mihajlović juče je sa potpredsednicom Svetske banke Laurom Tak i direktorkom Svetske banke za jugoistočnu Evropu Elen Goldštajn posetila Obrenovac

- Slažete li se s ocenom predsednika Srbije da su ove poplave pre svega opomena građanima, a ne toliko opomena Vladi Srbije?
- Ne posmatram na taj način elementarne nepogode. Ovo je pre svega opomena da se klima menja i da ćemo se, nažalost, sve više sretati sa poplavama, požarima i drugim nedaćama. Iz tragedije koja nas je zadesila moramo izvući pouke i još bolje organizovati lokalne samouprave i napraviti bolju kooordinaciju. Firme, kao i građani, moraju shvatiti da je obavezno osiguranje za njih jedan od načina da se lakše prevaziđu problemi nakon elementarnih nepogoda. Nakon ovih poplava desilo nam se da je Vlada Srbije najveće osiguravajuće društvo, što nije realno. Ivana Kljajić

Tri provere pre naplate štete

- Kada će biti završen posao komisije za procenu štete, a kada će građani dobiti odštetu?
- Prve preliminarne procene štete koje se odnose na stambene objekte, poljoprivredna dobra i lokalnu infrastrukturu imaćemo za vikend. Već smo dobili preliminarne procene štete na kritičnoj infrastruktri, energetskoj, saobraćajnoj, telekomunikacionoj i železničkoj. Sledi odlazak u svaku lokalnu samoupravu timova sastavljenih od domaćih i inostranih ekspreta, zajedno sa anketarima Zavoda za statistiku, inženjerima Inženjerske komore i Građevinske direkcije i njihov zadatak će biti da provere situaciju na terenu i pomognu pri konačnoj proceni štete. Formirana je i Kancelarija za obnovu i pomoć poplavljenim područjima, koja je operativno telo. Tu će pristizati podaci o pričinjenoj šteti i novac za obnovu postradalih područja. Kancelarija će donositi odluke o trošenju sredstava i sa jasnim obrazloženjem ih predavati komisiji za procenu štete, koja će te odluke još jednom proveriti i proslediti Vladi, koja će doneti konačnu odluku.

Poslednji komentari
  • lila Vreme: 02.06.2014 07:24h

    ako nastavis tako ozbiljno da radis,vucic ce te smeniti.to moze samo on !

  • vera Vreme: 02.06.2014 08:20h

    I to sve zena rece iz ove udobne fotelje???

  • mili Vreme: 02.06.2014 08:25h

    vucic je vise panicio no twiterasi.

  • igor Vreme: 02.06.2014 08:27h

    gospodja je odgovornost pominjala i kada su trovani gradjani Uzica,pa se odustalo(izgleda da je zecevic mnogo mocan ili mnogo bogat,ili i jedno i drugo) pominjalaje odgovornost i za srbijagas-pa je odustala i od odgovornosti,i od smene direktora,a na kraju i od ministarstva energetike(izgleda da je bajatovic ipak mnogo jaci od nje) pominjala je davanje ugovora sa fiatom i etihadom na uvid javnosti,pa je odustala(rok koji je sama odredila je bio 30. mart)-izgleda da je neko mocniji sprecio to objavljivanje.da li je ova gospodja toliko slaba,neodgovorna ,ili jednostavno samo voli da laze javnost...

  • jun Vreme: 02.06.2014 09:19h

    Ma ti si prepametna politicarka i zena.Dobro znas sta radis.Prvo preispitaj odgovornost od poplava,a onda rad pojedinih sluzbi u Ministarstvu gradevine.A zatim preipitaj rad Urbanistickh sluzbi na lokalu.Tu tek ostace te zateceni.Koja je tu korupcija-nesto nevideno.Svratiti te malo opet u Sabac,ide Vam od ruke.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP