Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREDSEDNIK O VLADI, KOSOVU, SUPRUZI...

Nikolić: 2015. poslednja godina naših muka i odricanja

Autor: rts.rs | 03.03.2015 - 23:13:00h | Komentara: 1

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je uspeo da razbije stereotip o sebi i o politici koju je vodio. Ističe da je daleko odmakao u izradi platforme za Kosovo i da više nije dovoljno samo da se kaže da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova. U aktuelnoj vlasti nema nikoga ko zagovara uvođenje sankcija Rusiji, navodi predsednik.

Gostujući u emisiji Upitnik na RTS-u, predsednik je rekao da je na početku svog mandata neprijateljski dočekan i bez mnogo ohrabrenja.

Odao poštu  žrtvama:  Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić | Foto: Tanjug

Nikolić navodi da je uspeo mnogo više od svih ljudi u Srbiji, i to u teškim okolnostima.
"Građanima treba još vremena da shvate da treba da biraju predsednika koji neće da bude vođa i da drži sve palice u svojim rukama, već da biraju jednog između sebe, koji će možda više da želi da se tim poslom bavi", navodi Nikolić.
Tomislav Nikolić kaže da su usledili veliki izazovi kroz koje Srbija sa jasnim ciljem prolazi.
Navodi da je reč o zvaničnim pregovorima u vezi sa statusom Kosova, pregovorima sa EU, ponovnom uspostavljanju starih prijateljstava sa mnogim državama "koje su čekale ovakvu Srbiju da bi ponovo imale prijatelja sa kojim mogu da razgovaraju".
Nikolić ističe da se Srbija našla u veoma lošim međunarodnim okolnostima, uhvaćena ekonomskim reformama i željom da privredu izvede na čistac i da sačuva svoj ekonomski položaju u svetu.
Govoreći o briselskom dijalogu, Nikolić kaže da on odavno nije bio u Briselu i da na tim razgovorima nema predstavnika.
Međutim dodaje da direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i on sutra imaju sastanak na kojem će predsednik dobiti informacije o tome kako dijalog teče i kako izgleda ta "dnevna i noćna mora" za ljude koji zastupaju Srbiju.
Predsednik navodi i da je njegova pozicija možda malo lagodnija zato što ne razgovara sa Albancima o rešavanju svakodnevnih problema. Nikolić ističe i da je veoma teško razgovarati sa predstavnicima koji su došli u ime nezavisne države i koji imaju podršku za takav stav.

Rekonstrukcija Vlade - stvar procene premijera

Predsednik Srbije ističe da je rekonstrukcija Vlade pitanje za premijera i stvar njegove procene.
"To je odnos Vlada - Skupština, predsednik nema tu nikakvog uticaja", poručuje Nikolić.

Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić / Foto: Oliver Bunić

Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić / Foto: Oliver Bunić

Ističe i da je Vlada Srbije izabrala pravi put u sprovođenju reformi kao i da je 2015. godina "verovatno poslednja godina naših muka i odricanja".
"To je sada jasno i evidentno i samo nekakav svetski slom bi mogao da nas ukloni sa tog puta", smatra Nikolić.
Navodi i da brojke kojima danas raspolaže Vlada Srbije, a to su prihodi i rashodi u budžetu za prva dva meseca ove godine, upoređeni sa 2013. i 2014. godinom, govore da je izabran pravi put.
Poručuje da ne postoji spor između njega i SPS-a i Ivice Dačića i ističe da gleda da ne stvara neprijatelje i da mu svi građani budu jednaki iako je SNS njegov izbor.
Nikolić odbacuje i pojedine tvrdnje da je upražnjeno mesto koordinatora Birao za koordinaciju službi bezbednosti, ističući da taj posao odlično obavlja premijer Aleksandar Vučić. Kaže da će tek kada, i ako se bude sa tog mesta bude povukao Vučić, postaviti drugog.
Tomislav Nikolić je govorio i o eventualnoj ponovnoj kandidaturi za predsednika.
"Ako biste me pitali kao čoveka, sigurno da se nikad više ne bih kandidovao", ističe Nikolić.
Dodaje da bi ipak voleo da ima još jedan mandat da završi sve što je mislio kao političar.
"Imam mnogo razloga da se kandidujem ponovo, ali imam isto toliko razloga da se
više ne kandidujem", ukazuje predsednik.
"Svi koji izmišljaju laži o meni oprostili bi mi kada bih otišao sa funkcije. Probudili su u meni borca, čoveka koji je uvek bio sam i napadnut", kaže Tomislav Nikolić.

Fondacija - porodični dug Srbiji

Tomislav Nikolić i Dragica Nikolić

Tomislav Nikolić i Dragica Nikolić | Foto: Dejan Živančević

Govoreći o fondaciji svoje supruge, Nikolić ističe da bi, kada bi on bio biznismen, gledao šta će da ostavi svom narodu.
"Nikada neću da pričam o cipelama i tašni svoje supruge. Moja supruga je prava domaćica, majka, baka i to što sada ima obavezu da saruđuje i razgovara sa mnogim ljudima u Srbiji u želji da pomogne, mislim da je kruna njenog života", kaže predsednik.
"Gde bi ta fondacija išla mimo mene kad je to naš porodični dug Srbiji", upitao je predsednik.
Ukazuje da neki kažu kako on koristi uticaj da obezbedi sredstva fondaciji.
"Ja koristim uticaj da napravim porodilišta u Srbiji. Zašto to nekome smeta?", pita predsednik.

"Tužilac za ratne zločine nije nazavistan od države"

Nikolić je poručio da je tužilac za ratne zločine samostalan u radu, ali ne i nezavistan od države, ukazujući da je on organ države Srbije.

"On nije organ Haškog tribunala, već organ države. Nije postavljen da samo napada Srbiju", podsetio je Nikolić i upitao ko je izveden pred sud na osnovu optužbe koje je pripremilo naše tužilaštvo.

Naveo je da je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević u jednoj izjavi sve one koji su bili u Hagu osudio, a direktno optužio Aleksandra Vučića i njega.

"Na pitanje kako komentariše mene i Vučića, rekao je, da nije bilo takvih ne bi imali ni potrebe da postoji tužilac za ratne zločine. Ja to ne zaboravljam", istakao je Nikolić dodajući da je bio obrukan od strane nekih nevladinih organizacija da je činio ratne zločine.

Na suđenju se, kako je dodao, ispostavilo da je tužilac bio upoznat sa celom ujdurnom, i da je svedok, koji je doveden iz zatvora, pokazao veliku čast i hrabrost, kada je rekao da ga je Nataša Kandić vodila kod tužioca, i da su mu obećani lek protiv raka i stan da svedoči da je ubijao.

S tim u vezi Nikolić je podvukao da će uvek govoriti šta misli i da, ako neko misli da krši Ustav, može da ga smeni, ali za to postoji procedura.

Poslednji komentari
  • Đorđe Vreme: 04.03.2015 01:23h

    Sve smo čuli i videli. Pitanja nema više.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP