Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZVANIČNA POSETA

Nikolić: Bez otvorenih pitanja između Srbije i Palestine (FOTO)

Autor: Tanjug | 10.06.2015 - 14:18:00h | Komentara: 0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da između Srbije i Palestine nema otvorenih pitanja, da dve države dobro sarađuju i da će raditi na unapređenju odnosa, dok je palestinski predsednik Mahmud Abas poručio da ta zemlja ceni podršku Srbije u UN i da tu podršku uzvraća.

Mahmud Abas u Beogradu | Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Mahmud Abas u Beogradu | Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nikolić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Abasom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, rekao da Srbija želi da do pregovora Palestine i Izrela dodje što pre.

To su dve nama prijateljske zemlje, a i sami znamo da mnogo toga može da se postigne pregovorima, a ništa ako se ne razgovara, rekao je Nikolić i dodao da očekuje da nesporazumi koji usporavaju pregovore budu što pre otklonjeni i da međunarodna zajednica odahne kad vidi da su predstavnici država počeli da razgovaraju.

Nikolić je rekao da je za Srbiju veoma značajno to što Palestina podržava Srbiju u strateškim spoljnopolitičkim prioritetima - procesu evropskih integracija i zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Mahmud Abas u Beogradu | Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vojne i državne počasti ispred Palate Srbija | Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Palestina se odlučno protivi ulasku Kosova u UNESCO i negativno reaguje na poređenje sa Kosovom, upravo je suprotno, smatra da je slična pozicija Srbije i Palestine, rekao je Nikolić i zahvalio Palestini na principijelnoj podršci u vezi sa Kosovom i Metohijom.

On je naveo da je Abasa upoznao sa povećanim bezbednosnim rizicima na teritoriji Kosova i Metohije, kao i činjenicom da je Priština suočena sa masovnim migracijama, religijskim ekstremizmom i učešćem stanovnika albanske nacionalnosti u brojnim terorističkim akcijama u kriznim područjima širom sveta.

Nikolić je rekao da ga je Abas uverio da Palestina visoko ceni to što ceni sto je Srbija bila jedina zemlja u regionu koja je na Generalnoj skupštini glasala da Palestina dobije status zemlje nečlanice UN.

Mahmud Abas

Mahmud Abas | Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije je rekao da ekonomski odnosi dve zemlje imaju značajan prostor za poboljšanje i razvijanje i da incijativa za simbolično bratimljenje pojedinih gradova dve zemlje ohrabruje.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Nikolić je rekao da su Srbija i Palestina zemlje koje očekuju donatorske pomoći ili investicije sa strane, i da su upućene na to da ubeđuju svet i investitore da su njihove teritorije stabilne, bezbedne i mirne za poslovanje.

Nikolić je rekao i da u Beogradu boravi 15 studenata iz Palestine i da je u pripremi Nacrt sporazuma iz oblasti obrazovanja. Sigurno ćemo imati aranžmane kojima ćemo dokazati i našu trgovinsku povezanost, ali ja meru za prijateljstvo ne nalazim u obimu trgovinske razmene, rekao je Nikolić.

Abas je rekao da visoko ceni istorijske i prijateljske odnose dve zemlje, da se nada napretku u politički, ekonomskim, kulturnim oblastima i međunarodnim odnosima.

On je zahvalio Srbiji na političkim stavovima i podršci pravima Palestinaca, a naročito na glasanju u GS UN za priznavanje Palestine kao države nečlanice.


Abas je, kako je naveo, upoznao predsednika Nikolića sa međunarodnim, arapskim i francuskim naporima u cilju usvajanja predloga rezolucije kojom bi se okončalo naseljavanje palestinskih teritorija i postavio krajni rok za sticanje nezavisnosti države Palestine sa granicama iz 1967. godine.

On je istakao značaj udruženja Palestinaca u Srbiji u cilju jačanja veza između dve zemlje i naroda, a takođe je podržao napore u kojima učestvuju i srpske vlasti da se Palestinci školuju u Srbiji.

Abas je, kako je rekao, čestitao predsedniku Nikoliću predsedavanje Srbije OEBS-u i pozvao ga da se pridruži međunarodnim naporima u cilju rešavanje izraelsko palestinskog sukoba.

On je rekao da je sa Nikolićem razgovarao i o situaciji u regionu, dešavanjima u Siriji, Libiji i Jemenu.

Abas je zahvalio Nikoliću na srdačnom prijemu i poželeo srpskom narodu kontinuitet u napretku. Mi smo sa vama zato što vi nas podržavate, rekao je predsednik države Palestine.

Abasa je ispred Palate Srbija dočekao Nikolić, uz vojne i državne počasti, gardu i intoniranje himni.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP