Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

REAKCIJA NA KRITIKE IVE JOSIPOVIĆA:

Nikolić: Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati, oni su svoji!

Autor: Beta | 09.09.2014 - 15:51:00h | Komentara: 0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas da je bunjevačkim osnovcima poklonio udžbenike koje je odobrilo šest prosvetnih institucija u Srbiji, kao i da pripadnici te manjine nisu ni Srbi, ni Hrvati, već "svoji".

Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić | Foto: Nebojša Marković

Nakon kritika hrvatskog predsednika Ive Josipovića što je deci koja izučavaju bunjevački govor poklonio udžbenike na ćirilici, Nikolić je u izjavi za javnost naveo da je autore udžbenika "imenovao Bunjevački nacionalni Savet".

"Reč je o izbornom predmetu 'Bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture' u osnovnim školama u mestima gde živi bunjevačka nacionalna manjina. Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati, oni su svoji. Srbija ih kao takve sa zahvalnošću prihvata", naveo je Nikolić.
Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je juče kao "nekorektan potez" to što je Nikolić donirao ćirilične udžbenike deci koja izučavaju bunjevački govor.
Na pitanje novinara u Pazinu smatra li da je reč o mogućnoj provokaciji, on je odgovorio da je "zasigurno to jedan kontinuitet politike koja želi asimilirati Hrvate u Srbiji", prenela je agencija Hina.
Nikolić je danas ocenio da je reakcija hrvatskog predsednika "donekle razumljiva, s obzirom na to da je u predizbornoj kampanji".
"Ja nikada nisam i neću kampanju voditi na taj način, ali to je stvar ličnog stava i opredeljenja. Medjutim, činjenica je da Srbija svojim Ustavom i zakonima omogućava svim gradjanima da se izjasne kako žele. Legitimno pravo Bunjevaca je da iskoriste to pravo na Ustavom predvidjeni način", naveo je predsednik Srbije.
Nikolić je upitao i zašto ih, ako im to pravo priznaje, Josipović naziva bunjevačkim Hrvatima.
"Pod pojmom američki Hrvati se podrazumevaju Hrvati koji žive u Americi. U kojoj to zemlji žive bunjevački Hrvati?", naveo je predsednik Srbije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP