Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OTVORIO IZLOŽBU POSVEĆENU MILANSKOM EDIKTU

Nikolić citirao Konfučija: Naša najveća slava nije što nikada nismo pali!

Autor: Fonet | 18.05.2013 - 18:41:00h | Komentara: 2

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da se Srbija bori za opstanak svog naroda na Kosovu i Metohiji i podsetio na Konfučijevu misao da slava nije u tome da se nikada ne padne, već da se ustane svaki put kada se padne.

"Za svaku odluku u životu imamo uzor u nečemu što je neko pametniji od nas napisao, a nama je ostalo samo da naučimo da čitamo", rekao je Nikolić, otvarajući izložbu o caru Konstanstinu i Milanskom ediktu.

Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić | Foto: Konstantin Kamenov

Za ovo vreme kada se borimo za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kada nam se čini da je možda teže nego ikada, Konfučije je zapisao:
"Naša najveća slava nije što nikada nismo pali, već što smo ustali svaki put kada padnemo", rekao je Nikolić.
Prema rečima Nikolića, izložba "Konstantin Veliki i Milanski edikt 313 - rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije" sa pažljivo odabranim predmetima iz srpskih muzeja predstavlja samo deo dragocenog nasleđa.
Pruža nam priliku da na neposredan i slikovit način spoznamo ulogu izuzetnih pojedinaca. Oni su, rekao je Nikolić, tokom istorijske epohe imali ključnu ulogu u kreiranju identiteta današnje civilizacije, ali i značajnih
istorijskih odrednica današnje Srbije.
Nalazimo se na mestu koje nas podseća na Konstantina Velikog i njegovu slavnu prošlost, čiji smo i mi deo, rekao je Nikolić.

Spomenik caru Konstantinu

Spomenik caru Konstantinu | Foto: K. Kamenov

Misleći nesvesno i na ovo vreme u kome gradimo savremenu srpsku državu ravnopravnih građana, Konstantin je obzanio načela tolerancije i mira, proglasivši hrišćanstvo dozvoljenom religijom, ukazao je Nikolić.
Nikolić je naglasio da je ova veličanstvena izložba okupila sve povodom jednog od ključnih događaja u hrišćanskoj civilizaciji - 1.700 godina Milanskog edikta, 1.700 godina slobode za hrišćanstvo.
Naziv mesta na kom obeležavamo svoju slavnu istoriju danas građanima Srbije zvuči lepo i melodično, ali strano, rekao je Nikolić.
To je, objasnio je Nikolić, deo naše rimske istorije, koju imamo, kao što imamo "vizantijsku, srpsku, otomansku, srpsku, jugoslovensku, srpsku".
To je jedna od naših najdragocenijih karakteristika, izvanredna mešavina različitih kultura, jezika, tradicija burna i zanimljiva istorija, rekao je Nikolić.
Nikolić je istakao da je područje Srbije milenijumima bilo mesto okupljanja, razdvajanja, borbe, ali i konstantnog razvoja.
On je podsetio na Lepenski Vir, vinčanski lokalitet, vreme kada se Balkan našao pod rimskom vlašću i napomenuo da je vladavina Konstantina Velikog označila prekretnicu u rimskoj istoriji.
U to doba na tlu Srbije grade se raskošne carske palate, mauzoleji i letnjikovci, a neki po značaju i lepoti spadaju u sam vrh svetske baštine, ukazao je Nikolić.
Poslednji komentari
  • ZIKA Vreme: 19.05.2013 07:18h

    AKADEMIK

  • zoran Vreme: 19.05.2013 09:56h

    MI NISMO PALI MI SMO TRUSNULI SAMO TI NEZNAS TO JER SI BIJO ZAUZET MAGISTRATUROM?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP