Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OBELEŽEN DAN DRŽAVNOSTI

Nikolić: Danas je najvažniji zadatak
sačuvati celovitost Srbije!

Autor: Tanjug | 15.02.2013 - 20:30:00h | Komentara: 1

Dan Državnosti Srbije obeležen je u Narodnoj skupštini svečanom sednicom, na kojoj je predsednik Republike Tomislav Nikolić poručio da je danas najvažniji zadatak sačuvati celovitost Srbije, na šta obavezuje i Ustav.

Nikolić je na sednici u Domu Narodne Skupštine istakao da građani Srbije i njeni državnici ne smeju da gube nadu i prekinu pravedne napore za očuvanje teritorije i identiteta, i kako je istakao, srca i duše Srbije - Kosova i Metohije.

Svečana atmosfera u Skupštini Srbije

Svečana atmosfera u Skupštini Srbije | Foto: Beta

"Obavezani rečima i delima velikih predaka, koji su u izuzetno teškim okolnostima uspevali da sačuvaju našu otadžbinu, i danas moramo da odbranimo Srbiju, lepu demokratsku državu, satkanu od žrtava svih koji su pali braneći je. Da sačuvamo Srbiju u okviru njenih granica", poručio je Nikolić.

Premijer Ivica Dačić na svečanosti povodom Dana državnosti

Premijer Ivica Dačić na svečanosti povodom Dana državnosti | Foto: Beta

Nikolić se u govoru, budući da se današnjim praznikom, osim početka moderne srpske državnosti, obeležava i godišnjica donošenja prvog demokratskog ustava Srbije - Sretenjskoh ustava, osvrnuo i na slavnu srpsku tradiciju vladavine prava, na koju gradjani s pravom mogu da budu ponosni.

Predsednik je naglasio da snaga Ustava proizilazi iz spremnosti i odlučnosti svakog gradjanina da ga brani i da bi bez podrške građana ustavna prava bila zagarantovana samo na papiru, kao spisak lepih želja.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić | Foto: FoNet

Podsećajući da je Srbija u istoriji prolazila kroz mnoge izazove i iskušenja, Nikolić je ipak uputio poruku optimizma i vere u bolje sutra, istakavši da i posle najtamnijih noći sviće novo jutro:

"Izborili smo se za demokratiju, borimo se protiv kriminala, borimo se da zaposlimo Srbiju, pregovaramo sa privremenim institucijama u Prištini, sa pravom očekujemo datum za pregovore sa Evropskom unijom".

U okviru svečane sednice, predsednik Nikolić je visoka državna odlikovanja uručio zaslužnim pojedincima i institucijama.

Odlikovanja su posthumno dodeljena trojici pripadnika Vojske Srbije majoru Goranu Saviću i starijim vodnicima prve klase Slaviši Markoviću i Nebojši Miliću, a predsednik Nikolić je ordene uručio članovima njihovih porodica.

Tomislav Nikolić odlikovao Verana Matića za zasluge u akciji

Tomislav Nikolić odlikovao Verana Matića za zasluge u akciji "Bitka za bebe" | Foto: Beta

Odlikovanja su takodje dobili potpukovnik Tomislav Bećagović, Radoslav Zelenović, Milunka Lazarević, Veran Matić, Marija Crnobori, kao i nekoliko ustanova: Narodna biblioteka Srbije, osnovna škola "Lazar Savatić" iz Zemuna, Prvo beogradsko pevačko društvo i Institut za fiziku.

Posle svečane sednice, u holu Doma narodne Skupštine otvorena je izložba povodom Dana državnosti, a zatim priredjen svečani koktel.

Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović je, obraćajući se zvanicama, rekao da je zajednički cilj jaka, stabilna i prosperitetna Srbija, kao članica EU, garant stabilnosti i mira i ekonomski lider u regionu.

Srbiju, kako je istakao, treba voditi razboritim odlukama, na miran i demokratski način, negujući dobre odnose sa susedima i vodeći državu ka sigurnoj budućnosti.

Zdanje na Trgu Nikole Pašića danas je bilo u svečanom ruhu, a goste i zvanice dočekala je na stepeništu jedinica garde Vojske Srbije, a himnu "Bože pravde" otpevao je hor Prvog beogradskog pevačkog društva.

Pored državnih zvaničnika i predstavnika diplomatskog kora, svečanosti su pristustvovali i bivši predsednici Boris Tadić, Zoran Lilić i Milan Milutinović, patrijarh Irinej, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić, princ Aleksandar Karađordjević sa suprugom Katarinom, predstavnici Vojske Srbije i MUP-a, a događaj je pratilo i oko 90 novinara iz 25 medijskih kuća.

Današnjoj svečanoj sednici parlamenta, inače, nisu prisustvovali poslanici Demokratske stranke Srbije, koji su na taj način izrazili protest zbog izjave predsednika Nikolića u kojoj su oni prepoznali najavu "ukidanja srpske državnosti na Kosovu i Metohiji".

Predsednik Nikolić je, naime, izjavio u četvrtak da nastaju kosovske institucije koje vode Srbi, i dodao da je cilj Srbije da dobije datum za početak pregovora o pridruživanju EU a da se ne ponizi i ne odrekne svog suvereniteta.

Poslednji komentari
  • Srpkinja Vreme: 16.02.2013 14:39h

    Tacno daje danas najvaznije, ali i najteze, sacuvati teritorijalnu celovitost Srbije. Mnogo ih je koji su se neargumentovano urotili, a vreme radi protiv nas. Kusamo davno skuvanu corbu zacinjenu stranim zacinima.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP