Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OBELEŽEN DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU

Nikolić: Mnogi duguju Srbiji!

Autor: R. Kantar | 12.11.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

„Mnogi duguju Srbiji, Srbija duguje vama! Bez vas ovo bi bila tuđa zemlja, govorio bi se tuđi jezik, pevale bi se tuđe pesme. U ime zahvalne Srbije, koja poštuje i pamti“, upisao je juče predsednik Tomislav Nikolić, u knjigu utisaka položenu na avalskom Spomeniku neznanom junaku, povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Tomislav Nikolić: Srbija poštuje i pamti

Tomislav Nikolić: Srbija poštuje i pamti | Foto: FoNet

Širom Srbije, kao i u svim državama pobednicama, juče su tačno u 11 časova počele manifestacije kojima se obeležava Dan primirja. Pored Nikolića, nevinim civilnim žrtvama i braniocima domovine, počast su odali premijer Ivica Dačić, delegacija Vojske Srbije, predstavnici zemalja saveznica, ali i delegacije iz Nemačke i Austrije, koje su u Prvom svetskom ratu bile na suprotnoj strani. Nikolić je, uz intoniranje himne „Bože pravde“ položio venac na Spomenik neznanom junaku na Avali. Na vencu je pisalo: „Junacima Velikog rata, ponosni potomci - predsednik Republike Tomislav Nikolić“. Sa njim u delegaciji juče su bili i ministar odbrane Nebojša Rodić i načelnik generalštaba VS general Ljubiša Diković. Centralnu državnu ceremoniju kod spomen-kosturnice branilaca Beograda predvodio je premijer Dačić, koji je izjavio da se Srbija u oba svetska rata opredelila za ispravnu stranu i da je red da u miru ojača svoje prirodno mesto u porodici ujedinjenih evropskih naroda.


Ivica Dačić: U oba svetska rata naša zemlja se opredelila za  ispravnu stranu

Ivica Dačić: U oba svetska rata naša zemlja se opredelila za ispravnu stranu

- Obaveza je svih građana Srbije, bez obzira na nacionalnu pripadnost i veru, da istraju na dostojanstvenom sećanju na Prvi svetski rat - poručio je Dačić, ali i patrijarh Irinej, koji je istakao da se stradanja srpskog naroda mogu porediti sa stradanjima Jevreja.


„Jedinstvo nam je jedini spas“: Patrijarh Irinej

„Jedinstvo nam je jedini spas“: Patrijarh Irinej | Foto: O. Bunić

- Stradanja srpskog naroda u 19. i 20. veku su nemerljiva u istoriji. Jedinstvo nam je jedini spas - zaključio je patrijarh Irinej. Komemorativnom ceremonijom na Francuskom vojnom groblju u Beogradu odata je počast za 375 francuskih vojnika koji su tu sahranjeni, kao i svima onima koji su pali na Solunskom frontu. Venci su položeni i u kasarni „Car Lazar“ u Kruševcu i na Vojničkom groblju u Nišu. Međunarodni dan primirja obeležava se celom svetu državnim manifestacijama koje se održavaju u znak sećanja na 1918. godinu, kad je 11. novembra u 11 sati na snagu stupilo primirje i u većini zemalja se praznuje kao neradan dan.

Venci za 375 poginulih  francuskih vojnika

Venci za 375 poginulih francuskih vojnika | Foto: FoNet

Dan nemira u Francuskoj


Dok je francuski ambasador u Srbiji Fransoa-Gzavije Denio položio venac na Francuskom vojnom groblju u Beogradu za 375 francuskih vojnika, u Parizu su buktali nemiri. Naime, na svečanosti povodom Dana primirja u glavnom gradu Francuske juče je uhapšeno 70 demonstranata, koji su između ostalog izviždali i francuskog predsednika Fransoa Olanda dovikujući mu: “Nećemo tvoje zakone”.

Crnogorci isprozivali ambasadora Srbije


Socijaldemokratska partija (SDP), članica vladajuće koalicije u Crnoj Gori, kritikovala je juče Zorana Bingulca, srpskog ambasadora u toj zemlji zbog polaganja venca pred spomen-ploču oslobodiocima Budve. SDP je pozivajući se na činjenicu da Crna Gora ne obeležava Dan primirja jer je nakon rata pripojena Srbiji, Bingulčevo ponašanje ocenila kao “provokaciju” i kao “znak pretenzija Srbije prema Crnoj Gori”.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP