Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DOBROSUSEDSKO BODRENJE

Nikolić na sastancima u Hrvatskoj pred ponoćni ulazak u EU!

Autor: Agencije | 30.06.2013 - 22:15:00h | Komentara: 2

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doputovao je u Zagreb, gde predvodi srpsku državnu delegaciju na centralnoj proslavi ulaska Hrvatske u EU.

Nikolić se pre učešća na svečanostima sastao s predstavnicima Srba u Hrvatskoj - zastupnicima u Hrvatskom saboru i čelnim ljudima srpskih institucija i organizacija, kao i sa predsednikom Češke Milošem Zemanom.

Nikolić i Josipović

Josipović, Nikolić i Milanović | Foto: Reuters

 Predsednik Srpskog narodnog veća i poslanik u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac rekao je da su teme bile pitanje srpskih izbjeglica i njihova prava na stambeno zbrinjavanje i mirovinu, problem nestalih, te nastavak suđenja za ratne zločine.

Posebna tema bila je i realizacija sporazuma o zaštiti manjina u Hrvatskoj i Srbiji, posebno prava na kulturnu autonomiju, školovanja na manjinskom jeziku i pismu te pravo na nesmetan i tolerantan život.

"Predsednik Nikolić pokazao je veliko interesovanje za sva ta pitanja i njihovo intenzivno rešavanje u sklopu odnosa Hrvatske i Srbije", rekao je Pupovac, prenose hrvatski mediji.

Hrvatski vrh sa Dačićem

Hrvatski vrh sa Dačićem | Foto: Reuters

 Pupovac je ocenio posetu predsednika Nikolića i premijera Ivice Dačića kao veoma značajnu i poručio da Srbi u Hrvatskoj sutra postaju prvi deo srpskog naroda koji postaje deo Evrope. 

"Srbi u Hrvatskoj sutra postaju prvi deo srpskog naroda koji postaje deo Evrope, ali i deo evropskog problema i evropskog pitanja", ukazao je Pupovac.
Sa Zemanom, Nikolić je razgovarao o unapređenju ekonomske saradnje dveju država, pre svega o mogućnosti povećanja investicija u Srbiju i učešća čeških kompanija u privatizacijama. 

Teslin transformator kao najveće hrvatsko dostignuće

Na centralnom gradskom Trgu bana Jelačića u Zagrebu postavljen je transformator Nikole Tesle, kao primer izuzetnog hrvatskog stvaralaštva, a povodom ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, javili su hrvatski mediji.
Inače, na Trgu će tokom večeri na nekoliko postalvjenih pozornica nastupiti čak 681 izvodjač, dok će na obližnjim zgrada biti emitovane video projekcije.

Češki predsednik je, u srdačnom i prijateljskom razgovoru, pružio punu podršku Srbiji u dijalogu sa Prištinom i procesu daljeg približavanja EU, javlja specijalni izveštač Tanjuga iz Zagreba. 

U ponedeljak ujutro, Nikolić će zajedno sa čelnicima ostalih zemalja regiona prisustvovati radnom doručku kod predsednika Hrvatske Ive Josipovića.
Ovo je prva Nikolićeva poseta Hrvatskoj otkad je izabran za predsednika Srbije.
U Hrvatsku od petka stižu brojni strani državnici iz zemalja članica EU i zemalja regiona kojih se na proslavi na zagrebačkom Trgu bana Jelačića očekuje oko 120, zajedno s brojnim domaćim političarima i ličnostima iz javnog života.
Celu manifestaciju, od puteva prolaska delegacija do Jelačićevog trga i Gornjeg grada obezbeđuje oko 1.000 policajaca iz zagrebačke i drugih policijskih uprava. 
Poslednji komentari
  • Mimi Vreme: 30.06.2013 22:42h

    Pohvaljujem i podrzavam predsednika koji pokazuje ogromnu snagu i spremnost za saradnju

  • Nikola Vreme: 01.07.2013 06:19h

    Pa hrvati nisu imali čime da se podiče nego TESLOM SRBINOM! Isti smo mi narod i nikad nismo ni trebali da se posvadjamo!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP