Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

O KUMU, NATO, PREŠEVU, IZBORIMA

Nikolić: Nikada loše o
Šešelju, posetio bih ga u Hagu!

Autor: Agencije | 27.12.2012 - 23:04:00h | Komentara: 6

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da bi posetio svog kuma i predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja u pritvoru Haškog tribunala, ali da to zavisi od Šešelja. On je za RTS još istakao da država mora da reaguje i "u sred bela dana" sruši spomenik u centru Preševa, ali i da Srbija nikada ne bi trebalo da uđe u NATO i da o izborima ne treba razmišljati u prvoj polovini godine zbog evroitengracija.

Vlada je dala rezultate - Tomislav Nikolić

Otvoreno o svemu: Tomislav Nikolić | Foto: FoNet

"Šešelj je moj kum i nikada nisam rekao lošu reč o njemu, pa neću ni sada. Šešelj je prema meni u poslednje vreme imao jako negativan stav, ali to je njegovo pravo, on se nalazi u posebnim uslovima, ima pravo i na posebne stavove. Ubeđen sam da nisam zaslužio da me pamti po zlu, ali to je ono što on nosi na svojoj robiji i zbog čega ja ne mogu previše da se ljutim", rekao je Nikolić Radioteleviziji Srbije.

Upitan da li bi kao predsednik Srbije posetio Šešelja, Nikolić je odgovorio: "Da, ali taj obilazak, pošto ja znam Vojislava Šešelja, zavisi isključivo od njegove saglasnosti".

Tomislav Nikolić i vojislav Šešelj

Kumovi | Foto: Saša Maričić

"Ministar pravde (Nikola Selaković) je nagovestio da bi želeo da ga obiđe, ali sada, kada je čovek u zatvoru, on odlučuje koga želi da primi. Na njegovoj strani je odluka", rekao je Nikolić.

Nikolić je naveo da je Šešelj "simbol zbog čega Srbi odlaze u Hag", dok su neki Hrvati, Muslimani i Albanci oslobodjeni optužbi u Hagu.
"Zaista su neuporedivi primeri da Šešelj bude 10 godina u Hagu, jer se bavio politikom, a da komandant vojske koja je vršila ratni zločin bude oslobođen optužbi. To je moj lični stav i lični odnos prema Šešelju i drugima", rekao je Nikolić.

Hag

Haški tribunal | Foto: AP

"Kada je pred Haškim tribunalom oslobođen hrvatski general Ante Gotovina, rekao sam da bi tada trebalo pustiti sve Srbe iz Haga, a sutradan sam doživeo da grupa radikala dođe pred Predsedništvo i viče "Tomo, ustašo", ali očigledno da je to moja sudbina i krst koji ću morati da nosim", naveo je predsednik Srbije.

Nikolić je bio najbliži Šešeljev prijatelj i saradnik od 1990. godine do septembra 2008. godine, kada je sa Aleksandrom Vučićem napustio SRS i osnovao Srpsku naprednu stranku.

Srušiti spomenik u Preševu u sred bela dana

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da država mora da reaguje i "u sred bela dana" sruši spomenik u centru Preševa pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca ako to Albanci sami ne urade.

"Srbija mora da reaguje i Srbija će reagovati. Spomenik bi trebalo da uklone sami Albanci i njihove političke vodje na jugu Srbije ako žele da pokažu da svoj narod vode tako da dobro živi u Srbiji. Ako to ne bude, Srbija bi u sred bela dana trebalo da sruši tu tablu i pokaže da tako nešto nije dozvoljeno njenim zakonima", rekao je Nikolić Radioteleviziji Srbije.

Ne može se kažnjavati čovek koji ima 0,2 promila alkohola u krvi i potpuno je svestan ili onoga ko je prošao kroz crveno svetlo, a da se oprašta onima koji ruše državu i ruši osnovne postulate zato što ih ima mnogo, rekao je Nikolić.

Prst u oko: Spomenik pripadnicima OVPMB-a u Preševu

Spomenik pripadnicima OVPMB-a u Preševu | Foto: RAS

"Pa, i kriminalaca može da ima mnogo, pa da li mogu da pobede državu, da preotmu državu", upitao je Nikolić.

Nikolić je istakao da podržava Vladu Srbije da "onog časa kada donese odluku" da ukloni spomenike to i uradi.

"Spreman sam da snosim rizik da neko iz domaće ili svetske javnosti državu napadne zbog toga. To nigde u svetu nije dozvoljeno, pa neće biti ni u Srbiji", rekao je Nikolić.

Nikolić je naveo da su u toku razgovori sa političkim predstavnicima Albanaca sa juga Srbije i da bi trebalo da bude sprečena poseta "nazovi ministarke iz Prištine koja je trebalo da dodje inkognito" i položi venac na taj spomenik.

"Srbija mora da pokaže odlučnost kao što je pokazuje u borbi protiv kriminala ili investicijama, tako bi trebalo i na ovim naizgled bezazlenim stvarima. Ovo nije mala stvar, tiče se toga da li se zlo seče u korenu ili se se pušta da buja", rekao je Nikolić.

 

Nikad u NATO! 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da Srbija nikada ne bi trebalo da uđe u NATO i da se o tome izjasnila i Skupština Srbije, a da bi onaj ko hoće drugačije da odluči morao da se konsultuje se građanima.

"Nikada neću predložiti da udjemo u NATO niti ću biti saglasan ako bi građani Srbije doneli takvu odluku. Partnerstvo za mir je maksimum u kojem bi mi trebalo da saradjujemo sa NATO-om", rekao je Nikolić Radioteleviziji Srbije.

Nikolić je naveo da je u Brazilu razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fog Rasmusenom koji, kako je rekao, nije imao odgovore na dva pitanja predsednika Srbije, pa mu je Nikolić rekao da bez tih
odgovora "nemaju o čemu da razgovaraju".

NATO na Kosovu

NATO na Kosovu | Foto: Marko Đurica

"Pitao sam ga u kojim bi granicama Srbija ušla u NATO ako bi se to, hipotetički, dogodilo danas, pošto NATO posle toga garantuje te granice i da li NATO priznaje da je Kosovo deo Srbije. Rekao je da nema odgovor na to pitanje", naveo je Nikolić.

Predsednik Srbije rekao je da je zatim generalnom sekretaru NATO-a postavio "lakše pitanje" - ako Srbija danas uđe u NATO, može li sutra srpski bataljon da bude raspoređen na Kosovu u sastavu NATO-a, ali mu je Rasmusen odgovorio da nema odgovor ni na to pitanje.

"Ja sam mu rekao da bez odgovora na ta pitanja nemamo o čemu da razgovaramo sa NATO-om", rekao je Nikolić.

Nikolić je naveo da Srbija nikada neće biti u vojnom savezu niti će biti redovnog vojnog roka.

"Nećemo imati obavezne obuke, imaćemo specijalne jedinice i sve dok i ostali oko nas ne budu odlučili da sednemo i ukinemo pretnje jedni drugima, Srbija mora da ima vojsku", rekao je Nikolić.
 

Ne razmišljati o izborima u prvoj polovini godine

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da bi, zbog onoga što državu sledeće godine očekuje u procesu evrointegracija, bilo loše ukoliko bi neko rešio da u prvoj polovini godine održi vanredne parlamentarne izbore.


"Srbiju u junu čeka odluka o datumu početka pregovora sa EU, i nema vremena za trošenje na kampanju. Mislim i da će opozicija da beži od izbora do kraja mandata, jer su u usponu stranke koje čine vlast", rekao je Nikolić gostujući na Radio-televiziji Srbije.

Ključni izbori u Kataloniji

O izborima ne treba razmišaljati | Foto: AP

Prema njegovim rečima, iako je Srpska napredna stranka, prema istraživanjima, sve jača, Srbija ništa ne bi dobila izborima koji bi, na primer, bili održani u martu.


"Mnogo toga zavisi od juna, posle toga izbori mogu da budu održani", rekao je Nikolić, upozorivši da će gradjeni Srbije "'teško da prežive na način koji bi bio prihvatljiv ako ne otpočnu pregovori sa EU".


Nikolić je istakao da je uveren u nastavak rasta rejtinga SNS, konstatujući da naprednjaci, s obzirom na političke okolnosti i smanjenu aktivnost opozicije, imaju razloga da očekuju pobedu i na sledećim izborima.

Poslednji komentari
  • sasa jovanovic Vreme: 28.12.2012 03:30h

    tesko je razumeti ovog coveka,cak i deca od petnaestak godina mu slikaju po rezidenciji(plasim se sa pravom)... ...mogucnost da nikolic postavi dva pitanja rasmusenu je nikakva. gdine nikolicu vi morate da budete veci katolik od samog pape,i nemojte vise da nas zasmejavate sasa jovanovic

  • kovacic Vreme: 28.12.2012 10:11h

    g.nikolicu rekli ste da je g,seselj narucivao ubistva dok ste bili u srs

  • Braša Vreme: 28.12.2012 11:07h

    Ne idi u Hag dobrovoljno izmisliće i tebi i babe ižabe ko i šekiju.

  • Aska Vreme: 28.12.2012 11:32h

    Svojim izjavama Nikolic me u poslednje vreme prijatno iznenadjuje. Ovom izjavom je pokazao svoju velicinu i potvrdio onu narodnu da je ljudski prastati.

  • Jelena Vreme: 12.04.2013 11:54h

    Opet je predsednik Nikolic pokazao da je predsednik svih gradjana Srbije.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP