Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

O KLIMATSKIM PROMENAMA

Nikolić: Obezbedimo napredak čovečanstvu!

Autor: FoNet | 23.09.2014 - 20:30:00h | Komentara: 0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas, na Samitu o klimatskim promenama, da će Srbija nastaviti da daje doprinos na smanjenju negativnih uticaja klimatskim promena, posebno imajući u vidu da je naša država mesecima žrtva katastrofalnih poplava i zahvalio svima koji su joj pomogli i dalje to čine.

Tomislav Nikolić govori na samitu o klimatskim promenama

Tomislav Nikolić govori na samitu o klimatskim promenama | Foto: AP

U nekim delovima Srbije pale su količine kiše koje padnu jednom u hiljadu godina. Pričinjena je ogromna materijalna šteta, direktna i indirektna, procenjena na preko 1,5 milijardi evra i što je najtragičnije, izgubljeni su ljudski životi, rekao je Nikolić.
Nikolić je naglasio da će Srbija kroz svoje državne i naučne institucije, poštujući relevantna međunarodna dokumenta, a pre svega Okvirnu konvenciju UN o promeni klime i Kjoto protokol, nastaviti da daje doprinos aktivnostima UN, i svim drugim, pre svega Evropskim i regionalnim inicijativama u poslovima oko monitoringa klime i smanjenju negativnih uticaja klimatskih promena.
Pred nama su dve mogućnosti: da ne radeći ništa prihvatimo situaciju kakva jeste i da joj se prepustimo, ili da preuzmemo odgovornost da je promenimo kako bismo obezbedili napredak čovečanstva, rekao je Nikolić. Srbija, naglasio je Nikolić, želi da napreduje i nema drugu alternativu. Na nama, političkim liderima današnjice, je odgovornost za donošenje zajedničkih odluka od kojih će u velikoj meri zavisiti blagostanje budućih generacija, naglasio je Nikolić.
Srbija je, kaže Nikolić, mala zemlja, ali kroz partnerski odnos sa drugima može da otkloni sve pretnje i probleme koji prevazilaze njene mogućnosti. Nikolić je rekao i da će posledice klimatskih promena dodatno povećati napetost uzrokovanu velikom nejednakošću, koja već postoji u svetu.
Zemlje u razvoju samo neznatno doprinose globalnom zagrevanju i njima se mora pružiti mogućnost da se razvijaju, čak i ako to znači uvećanje emisije štetnih gasova, rekao je Nikolić, na Samitu o klimatskim promenama.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP