Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOBELOVAC NA ČASU ISTORIJE

Nikolić objasnio Ljosi kako smo živeli u vreme Turaka

Autor: Beta | 23.06.2015 - 14:22:00h | Komentara: 0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa peruanskim piscem i dobitnikom Nobelove nagrade za književnost, Mariom Vargasom Ljosom o raspadu Jugoslavije i aktuelnom problemu emigracije.

Nobelovac Ljosa sa predsednikom Nikolićem

Nobelovac Ljosa sa predsednikom Nikolićem | Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Kako je saopštilo Predsedništvo, Nikolić je tokom razgovora ocenio da Srbija nije prolazila kroz fazu dokazivanja identiteta nakon raspada Jugoslavije, kao što je to bio slučaj u nekim novonastalim državama na ovom prostoru.

 - Srbija nije prolazila kroz tu fazu, mi imamo viševekovnu tradiciju i jasan nacionalni identitet. Mi smo posvećeni pomirenju, ali je još uvek mnogo bola u sećanju naroda - rekao je Nikolić.
Govoreći o Jugoslaviji i njenom ugledu i značaju u Latinskoj Americi, Ljosa je istakao da je ta zemlja bila "veoma prisutna i poznata u Peruu i na neki način bila je uzor".
Tokom razgovora o problemu emigracije, predsednik je ocenio da Srbija ima problem sa tranzitnim emigrantima zbog kojih, kako je rekao, "Mađarska želi da podigne zid između dve zemlje kako bi sprečila njihov ulazak" dok je Ljosa istakao da Španija ima manji problem sa natalitetom zbog emigranata.
Komentarišući proces evrointegracija Srbije i odnos prema Rusiji, Nikolić je ocenio da je zemlja spremna da uđe u EU "više nego neke članice" ali da je očigledna prepreka za dobijanje punopravnog članstva "priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije kao dela njene teritorije".
 - Evropa ima predrasude o našem odnosu prema Rusiji. Mi nikada nismo pripadali nikome, do samima sebi. Jedino nas je Otomanska imperija držala u viševekovnom ropstvu. Kosovska bitka je sprečila da Turska prodire dalje u Evropu. Tokom vladavine Turaka, Srbima nije bilo dozvoljeno da prave kuće od čvrstog materijala, već samo od blata. Jedina čvrsta građevina je bila sačinjena od srpskih lobanja u Nišu - rekao je predsednik koji je peruanskom piscu poklonio knjigu "Hrišćansko nasleđe na Kosovu i Metohiji-istorijsko i duhovno središte srpskog naroda".
U saopštenju se dodaje da se Ljosa zahvalio Nikoliću na prijemu i "veličanstvenoj priči" o srpskom narodu.
 - Nisam se susretao sa mnogo predsednika koji tako dobro poznaju kulturu i istoriju. Zaista sam očaran - kazao je Ljosa.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP