Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OTVORIO IZLOŽBU "TESLI U ČAST"

Nikolić odlikovao građane Amerike!

Autor: Tanjug | 26.09.2013 - 07:53:00h | Komentara: 4

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio je sinoć u Misiji Srbije pri UN u Njujorku izložbu eminentnih srpskih slikara "Tesli u čast" i uručio odlikovanja državljanima SAD koji su dosta učinili na jačanju odnosa dve zemlje.

Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić | Foto: Reuters

Nikolić je nekadašnjem američkom tužiocu i borcu za istinu o Srbiji Remziju Klarku uručio Sretenjski orden drugog stepena, dok su bivši kopredsedavajući Srpskog kokusa u američkom Kongresu Den Barton i Melisa Bin dobili Orden srpske zastave drugog, odnosno trećeg stepena.


Predsednik Nikolić je na svečanosti, kojoj je prisustvovao i crnogorski predsednik Milo Djukanović, šef srpske diplomatije Ivan Mrkić, ambasador u Vašingtonu Vladimir Petrović, doskorašnji predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić, predstavnici dijaspore i sveštenstva SPC, poručio da su dobitnici odlikovanja "hrabri, ceštiti, iskreni i posvećeni pravdi".


- Neka vas znamenja koja sam vam uručio, uvek podsećaju na Srbiju, malu zemlju u Evropi i Balkanu, koja ume da ceni svoje prijatelje - rekao je srpski lider.


Predsednik Nikolić je, otvarajući izložbu rekao da je veliki naučnik Nikola Tesla bio i ostao nadahnuće, koliko naučnicima, toliko i umetnicima.

- Tesla ponovo i stalno okuplja oko sebe i Srbe i Amerikance - naglasio je predsednik Srbije.


Jedan od laureata Remzi Klark poručio je u kratkom obraćanju da Srbija ima velike ljude i pozvao Srbe da ostanu prijatelji sa Amerikancima.

- Bivša Jugoslavija je bila veoma važan deo sveta i u njoj sam prvi put bio 1946. godine, a bio sam u Beogradu krajem marta 1999. kada su padale bombe na Srbiju - kazao je Klark.


Bivši kongresmen Den Barton koji je predsedavao srpskim Kokusom u Kongresu istakao je da je Srbija davni prijatelj Amerike, dodavši da bi voleo da su SAD "u nekim prilikama bile bolji prijatelj Srbije".


Kongresmenka srpskog porekla Melisa Bin rekla je da joj je velika čast što je dobila odlikovanje od predsednika Srbije. Ona je kazala da je zajedno sa kongresmenom Bartonom vodila srpski Kokus i da su predvodili delegaciju Kongresa koja je bila u poseti Srbiji.


- Predvodili smo kongresnu delegaciju da bi ih upoznali o istoriji nacije i savezništvu Srbije i Amerike u dva svetska rata, da bi saznali više o velikom naučniku Nikoli Tesli i generalu Draži Mihajoviću", zaključila je kongresmenka.

Poslednji komentari
  • Milan Vreme: 26.09.2013 08:18h

    Odlikovao gradjane Amerike koji su izglasali bombardovanje njegove vlastite zemlje??? P aljudi, sta s eovde desava...kok je lud a ko izdajnik...a ko oboje???

  • Milanko Vreme: 26.09.2013 08:28h

    Americki gradjani, hvala vam sto ste svoje bombe obogacene uranijumom slali nasoj siromasnoj deci! Zahvalni gradjani Srbije, s Presednikom na celu! Hvala Vam,hvala, i nadamo se da cemo biti u prilici da vam zahvalnost izrazimo n a isti nacin!

  • Zoran M. Vreme: 26.09.2013 18:14h

    A kada cu ja doci na red?

  • Zoran M. Vreme: 27.09.2013 14:44h

    Mala dopuna mom proslom komentaru i jedno pitanje za predsednika: da li cete gradjane Amerike odlikovati pojedinacno, tj. svakom kaciti odlikovanje ili ne?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP