Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IZJAVU NIKOLIĆA O POPUŠTANJU PRIŠTINE DEMANTOVALI SRBI, ALBANCI I EU

Nikolić se malo zaneo!

Autor: A. Medaković - R. Ćoralić | 12.03.2013 - 23:31:00h | Komentara: 8

Sudeći prema potpuno suprotnim izjavama predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića o dogovoru Beograda i Prištine o nadležnosti srpskih opština na Kosovu i Metohiji, šef države i predsednik vlade nisu bili na istom sastanku u Briselu!

Kao da nisu bili  na istom sastanku:  Nikolić, Eštonova  i Dačić

Kao da nisu bili na istom sastanku: Nikolić, Eštonova i Dačić | Foto: Beta

Naime, posle Nikolićeve izjave date neposredno posle radne večere sa Ketrin Ešton, visokom predstavnicom Evropske unije, da će sporazum s Prištinom biti potpisan tokom sledećih desetak dana jer je albanska strana popustila po pitanju autonomije srpskih opština na severu, Dačić je juče pokušao da izvadi kestenje iz vatre izjavljujući da Srbija i Priština nisu ni blizu dogovora jer Albanci odbijaju da menjaju svoje zakone po tom pitanju.


Predsedništvo: Dačić detaljista

I pored suprotnih stavova predsednika Srbije i premijera, u Nikolićevom kabinetu juče su za „Alo!“ istakli da su izjave šefa države i predsednika vlade na istoj liniji.
- Predsednikova izjava je opšta, sa projekcijom očekivanog, a premijerova je o detaljima. Ne vidimo nikakve suprotnosti - navode u Predsedništvu Srbije.

- Priština je popustila u odnosu na stavove od pre dva ili tri sastanka, ali ne u suštinskim pitanjima - rekao je Dačić i dodao da nema preterano pozitivna očekivanja kada je reč o usvajanju predloga srpske strane i istakao da je dijalog jedina opcija ukoliko se ne želi da se te stvari rešavaju oružjem.

- Ako se raziđemo, Tači će pokušati oružjem i Srbija će reagovati. I opet smo na početku! Srbija želi da nastavi evropski put, ali se to može rešiti jedino političkim dogovorom, uz međunarodne garancije - naveo je premijer. Tome u prilog ide i izjava kosovskog premijera Hašima Tačija, koji je odbacio Nikolićevu izjavu o popuštanju Prištine i dodao da tokom poslednje runde razgovora u Briselu nije postignut kompromis, ali da je i dalje optimističan po pitanju uspeha dijaloga.

Da se Nikolić izleteo „ohrabrujućim“ stavom, potvrđuje i analitičar Dušan Janjić, koji kaže da je Dačić „oštrom retorikom“ pokušao da smanji štetu koju je predsednik Srbije učinio kada je konsultacije sa Eštonovom predstavio kao uspeh.

- Kako trenutno izgleda, njih dvojica se igraju dobrog i lošeg policajca, s tim da bi za Srbiju mnogo bolje bilo da je Nikolić preksinoć bio loš policajac. Da sam na njegovom mestu, sam bih sebe otpustio. Ili onog ko mi je pisao izjavu. S druge strane, Dačić pokušava narušavanjem svog ugleda da sanira nastalu štetu. Činjenica jeste da smo za nešto, tačnije za zajednicu opština na severu Kosova, koja nikad i nije bila pod ingerencijom Prištine, dobili dva ništa, odnosno da su Srbi ostali bez nacionalnog saveta kakav Albanci imaju na jugu Srbije, ali i bez regionalne autonomije - navodi Janjić, dodajući da se nada da će EU biti pametnija od nas i da neće dozvoliti integraciju severa Kosova na ovaj način.

Da je Srbija ostvarila „duplo golo“ smatra i Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka.
- Činjenica jeste da trenutno ima mnogo dima, ali ne i vatre, kao i da se iz tog dima mnogo toga ne vidi, ali da se za sada razaznaje da se nije otišlo dalje od onog što je postignuto Ahtisarijevim planom - ističe Simić, dodajući da, prema njegovim informacijama, Rusija nije zadovoljna ovakvim razvojem događaja.

Kocijančićeva: Obe strane da budu zadovoljne

Maja Kocijančić, portparol visoke predstavnice EU Katrin Ešton, istakla je juče u razgovoru za „Alo!“ da je sastanak sa liderima Srbije bio sadržajan.
- Eštonova je imala otvoreni razgovor, posebno u kontekstu koji se odnosi na nastavak pregovora zakazanih za 20. mart. To je sastavni deo konsultacija koje ona ima i sa jednom i sa drugom stranom. Da bi došlo do napretka, odnosno do nastavka pregovora, mora biti zadovoljen interes i jedne i druge strane - rekla je Kocijančićeva, dodajući da Eštonova sutra putuje u Prištinu na nastavak konsultacija, te da će posle toga doputovati u Beograd.

Poslednji komentari
  • Jelena Vreme: 13.03.2013 01:18h

    Nikolic je potpuno nesto drugo obecavao u predizbornoj kampanji, a sada se u stvari vide njegove prave namere. Zao mi je sto sam mu verovala i podrzavala ga misleci da ce uciniti nesto dobro za Srbiju! Sada vidim da se ovde radi o teskoj drzavnoj izdaji i prevari naroda Srbije! Jednom izdajnik (izdao kuma), uvek izdajnik. A tek o arogantnom ponasanju njegove zene (o cemu ste vi pisali u ALO) - ma nemam reci!!!

  • nina Vreme: 13.03.2013 06:28h

    on to inace cini s,vremena na vreme(bar jednom dnevno),to mu je intelektualni plafon !

  • Čedomir Cvetković Vreme: 13.03.2013 09:52h

    Očigledno da predsednik Republike nema dovoljno iskustva u diplomatiji. Za slučaj Kosova nesme da se desi "da se predsednik malo zaneo" Problem je isuviše osetljiv da bi se olako davale izjave kako će za desetak dana biti postignut sporazum sa Albancima (tj. sa Amerikancima). Ispada da je Dačić iskusniji državnik i diplomata. To je blamaža za SNS. Tu nema "nisam tako mislio",

  • majkl Vreme: 13.03.2013 10:03h

    Razliciti ljudi ista politika. Sludjivanje naroda do besvesti! Ima li dana i veceri da jedan od politicara u Evropi kaze jedno dodje kuci drugo.... ludara brate?! Dobro je da u ovoj drzavi ima uopste normalnih ljudi, ali verovatno se oni distanciraju od ovih konfuznih i kontraverznih informacija, bilo sta da je u pitanju i bilo kakve izjave uvek ista matrica laz, laz i laz. Vazno je da njima rejting raste da se bogate i putuju po belom svetu sve placeno .....

  • drAgan Vreme: 13.03.2013 13:21h

    Nije Toma ni razumeo o cemu su tamo pricali. I onako ga vode samo da potpisuje papire... A posto su mu savetnici sve sama rodbina i megatrendovci onda rezultat nije izostao.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP