Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DEO SVETA

Nikolić: Srbija aktivna u borbi protiv klimatskih promena

Autor: Beta | 23.09.2014 - 17:33:00h | Komentara: 0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u Njujorku da će Srbija će kroz svoje institucije i poštujući relevantna medjunarodna dokumenta, nastaviti da daje doprinos svim aktivnostima na smanjenju negativnih uticaja klimatskih promena.

- Bili smo i ostaćemo deo zajedničkog tima i aktivni učesnik u tom poslu, u nadi da će nauka što pre ponuditi jasne odgovore i nesumnjive dokaze, a politika najbolja i najbrža rešenja - rekao je Nikolić u obraćanju na samitu povodom klimatskih promena u sedištu UN u Njujorku, saopšteno je iz kancelarije predsednika.

a

- Srbija će kroz svoje institucije, poštujući relevantna međunarodna dokumenta, a pre svega Okvirnu konvenciju UN o promeni klime i Kjoto protokol, nastaviti da daje doprinos aktivnostima UN, i svim drugim, pre svega Evropskim i regionalnim inicijativama u poslovima oko monitoringa klime i smanjenju negativnih uticaja klimatskih promena - kazao je on.
- Pred nama su dve mogućnosti: da ne radeći ništa prihvatimo situaciju kakva jeste i da joj se prepustimo, ili da preuzmemo odgovornost da je promenimo kako bismo obezbedili napredak čovečanstva. Srbija želi da napreduje i nema drugu alternativu - dodao je srpski predsednik.
On je kazao da je na političkim liderima današnjice odgovornost za donošenje zajedničkih odluka od kojih će u velikoj meri zavisiti blagostanje budućih generacija.
- Već odavno je jasno da rešavanje pitanja globalnih klimatskih promena zahteva sveobuhvatno delovanje, kako na multilateralnom - kroz aktivnosti UN - tako i na regionalnom nivou. Nastojeći da doprinese u rešavanju tog problema, Srbija je spremna da da svoj doprinos, posebno imajući u vidu da je već mesecima žrtva katastrofalnih poplava - rekao je Nikolić.
On je zahvalio predstavnicima država, vlada i mnogobrojnih organizacija koji su pomogli Srbiji u teškim trenucima nakom poplava i "nesebično pritekli u pomoć". Nikolić je zaključio da će posledice klimatskih promena dodatno povećati napetost uzrokovanu velikom nejednakošću, koja već postoji u svetu.
- Katastrofične predikcije budućnosti nameću različite restrikcije koje najviše pogađaju najslabije, one koji tek treba da pokrenu industriju i obezbede bolji život svojih građana. Zemlje u razvoju samo neznatno doprinose globalnom zagrevanju; njima se mora pružiti mogućnost da se razvijaju, čak i ako to znači uvećanje emisije štetnih gasova. Za razvoj ne postoje samo moralni razlozi - rekao je on u obraćanju učesnicima skupa.
U Njujorku je danas počelo 69. redovno zasedanje Generalne skupštine UN, posvećeno globalnom zagrevanju. Šefovi država i vlada više od 120 zemalja govore o klimatskim promenama u cilju postizanja međunarodnog sporazuma, čije je potpisivanje predvidjeno 2015. godine u Parizu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP