Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREDSEDNIK SRBIJE APELUJE NA GRAĐANE

Nikolić: Svaki treći vodovodni sistem visokorizičan! Promeniti svest kada je reč o potrošnji vode!

Autor: Tanjug | 03.09.2014 - 11:10:00h | Komentara: 1

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da u Srbiji ima svega 48 odsto ispravnih vodovodnih sistema, od kojih je svaki treći visokorizičan, zbog čega je neophodno promeniti svest i ubrzati aktivnost na zaštiti i održivom korišćenju voda, ali i povećati učešće građana u tom procesu, koji bi trebalo racionalnije da je troše.

Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić | Foto: Nebojša Raus


Nikolić je, otvarajući skup o upravljanju vodama u uslovima klimatskih promena u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu, istakao da je nedovoljno urađeno na primeni integrisanog upravljanja vodnim resursima u Srbiji, ocenivši da je sve manje zdrave izvorske vode.

Prema njegovim rečima Srbija se površno ponaša prema rezrervama vode, a njena privreda i gradjani je nenamenski koriste.

- Svako od nas pojedinačno može da doprinese da se sačuvaju prirodni resursi, među kojima je voda najdragoceniji. Svako od nas može racionalnije da troši vodu, ne dozvoli da smeće i otpadne vode idu u reku, sadi biljni materijal, umesto da nemilice seče šumu i slično - poručio je Nikolić.

Predsednik SANU Nikola Hajdin ocenio je da su problemi u vezi sa vodom i klimom, kao i pitanja hrane i energije, jedni od ozbiljnijih koji očekuju čovečanstvo i koji su, kako je rekao, uslovljeni ubrzanim porastom broja ljudi na Zemlji.

- Poplave koje smo na ovim prostorima imali ove godine samo su još jedno podsećanje da će nam u budućnosti predstojati velika borba da ostvarimo ono što smo na globalnom nivou proklamovali - održivo upravljanje vodama - rekao je Hajdin.

Prema njegovim rečima Srbiji predstoji težak zadatak da pokuša da revitalizuje već izgrađene vodne sisteme, ali i da izgradi neophodne nove vodne objekte.

- Ovo sasvim sigurno neće biti lak proces i zahtevaće mnogo napora i organizovanog rada - istakao je predsednik SANU.

Skupu o upravljanju vodama prisustvovali su i srpski patrijarh Irinej i ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić.

Uneskov simpozijum povodom godišnjice rodjenja Milutina Milankovića "Upravljanje vodama u zemljama u tranziciji u uslovima klimatskih i drugih globalnih promena, pouke iz paleoklime i regionalno modeliranje klime", održava se pod pokroviteljstvom Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu i Vlade Srbije, a organizuju ga Srpska akademija nauka i umetnosti, Institut za vodoprivredu "Jaroslav Černi" i Centar za vode za održivi razvoj i prilagodjavanje klimatskim promenama (WSDAC).

Drugog dana simpozijuma o nedavnim prirodnim nepogodama u Srbiji i svetu govoriće ekspert za procenu promene klime Ričard Somervil, inostrani član SANU i stručnjak za paleoklimu Andre Berže, dobitnik medalje "Milutin Milanković" Evropskog geofizičkog društva Andrej Ganapolski i stručnjak u oblasti klimatologije Fedor Mesinger.
Poslednji komentari
  • stana Vreme: 04.09.2014 06:49h

    ko kontrolise vodu za pice u selima gde nema vodovoda i ko je odgovoran za to.Cak u selima gde nema vode deca piju vodu iz neispitanih bunara

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP