Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREDSEDNIK NEĆE PROMENITI SVOJ STAV

Nikolić: Uslov za EU ne sme biti odricanje od Kosova!

Autor: Tanjug | 05.01.2015 - 23:20:00h | Komentara: 2

Predsednik Srbije Tomislav NIkolić izjavio je večeras da uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju ne sme biti odricanje od Kosova i Metohije.

Broj  honorarnih  saradnika  značajno je povećao predsednik: Tomislav  Nikolić

Tomislav Nikolić | Foto: Vesna Lalić

"Moj stav je jasan i apsolutno nepromenjen - mi treba da budemo u EU, kao i da u Uniju treba da udjemo ponosno. Moj stav da uslov za ulazak u Uniju ne sme da bude odricanje od Kosova i Metohije takodje je moj život i tu više nema šta da se promeni. I to je toliko jasno EU, da su sve vreme govorili da to niko od nas i ne traži", kazao je Nikolić u emisiji Chirilica na TV Hepi.

Nikolić je ukazao da je, medjutim, novi sastav Evropske komisije nastupio mnogo oštrije, otvorenije o svojim zahtevima.

"Znači, oni sad ne kažu - mi od vas ne tražimo da priznate nezavisnost Kosova i Metohije, već kažu ono što je rekao nemački parlament pre dve godine - da biste postali član EU moraćete da donesete potpisan ugovor o dobrosusedskim odnosima sa Kosovom u kome će biti definisani svi vaši odnosi", rekao je Nikolić.

Nikolić je ocenio da to "nije šija, nego vrat".

"Ako Priština neće da potpiše taj ugovor, kad ćemo da postanemo član EU. A zašto neće (da potpiše), neće jer ne priznajemo nezavisnost Kosova i Metohije", naglasio je Nikolić, dodajući da se "tako vrtimo u krug".
On je istakao da Srbija kao mala zemlja mora da istraje na principu, "a taj princip je da želimo u Evropsku uniju, ali to ne možemo bez Kosova i Metohije".

Nikolić se osvrnuo i na izjavu evropskog komesara za susedsku politiku Johanesa Hana tokom njegove nedavne posete Beogradu, koju je, kako je rekao, ponovio pred novinarima.

"To što je on rekao u Beogradu ja sam ponovio pred novinarima, on je držao slušalicu s prevodom i nije odrečno nijedan pokret glave koristio, saglasio se sa svim tim što sam rekao, a rekao sam dve teške stvari koje nas čekaju", naveo je predsednik Srbije i dodao da "ovaj novi sastav Evropske komisije više ne želi da uvije i da veže mašnicu u paket koji je pripremio za Srbiju".

"Želim da otvoreno i jasno kažem, i čuli ste predsednika Komisije koji je rekao da u prvom njegovom mandatu sigurno neće biti prijema Srbije. To sad više niko ne govori, ali zato u februaru moramo potpuno da implementiramo Briselski sporazum, pa ćemo onda u maju možda neki novi. Ja nisam od onih koji su bilo kada nešto krili, a posebno danas nemam više nikakav razlog, zašto bih ja krio ono što Srbiju čeka", rekao je Nikolić.

On je ponovio da je samo rekao ono što je njemu komesar Han preneo, a da ne može da kaže o čemu je Han govorio sa predsednikom vlade ili ministrom spoljnih poslova.
Poslednji komentari
  • rasa Vreme: 06.01.2015 08:43h

    Tako je i Kostunica,pa ga sklonili.Tako je i Tadic,pa ga sklonili.Mislite da Srbi biraju ko ce biti vlast...? Vlast ce biti onaj koji slusa zapad. Leteces tomo i iz stranke ,ako to zapad zeli. I sam to zna,ali mora covek nesto da prica zarad novina i narodnih masa.

  • MIKA Vreme: 08.01.2015 08:57h

    Pitanje Kosova je veliko i ozbiljno pitanje, koje se vec jednom treba resiti. Treba uci u EU, ali, kao sto predsednik kaze: ponosno.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP