Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREDSEDNIK ĆE NA IZBORIMA DA NAVIJA ZA SNS

Nikolić: Vreme je da Vučić bude premijer! Hrvatska vlast se plaši da radi kao mi!

Autor: Tanjug / Srna | 29.01.2014 - 22:44:00h | Komentara: 0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da na početku sastanka sa premijerom i prvim potpredsednikom vlade Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem nisu svi bili za raspisivanje izbora, ali da su se prilikom rastanka svi saglasili da se na izbore ide, i da je on rekao Vučiću da je vreme da bude premijer.

Skupština SNS u Sava Centru / Foto: Emil Čonkić

Aleksandar Vučić / Foto: Emil Čonkić

 
- Kada smo se rastali niko nije bio protiv izbora - rekao je predsednik Srbije gostujući RTS-u.

On je, na pitanje ko je bio protiv izbora, rekao da su svi izneli argumente i da su razlozi za izlazak na izbore prevagnuli.

- Zaista argumentacija da se ide na izbore je bila prevelika - kazao je Nikolić.

On je naveo da je prilikom formiranja vlade 2012. godine predložio nešto za šta nije mislio da će ikada da predloži - a to je da manja politička stranka odredi mandatara.

Prema njegovim rečima, to je funkcionisalo dok članovi velike stranke, SNS, nisu masovno počeli da traže izbore i pokazali da je stranka opravdala poverenje na izborima, da je ojačala i da je vreme da to proveri.

- Istovremeno ja sam rekao Aleksandru Vučiću da je vreme da on preuzme odgvornost kao predsednik vlade - rekao je Nikolić i dodao da je prirodno da Vučić zatraži mandat i formira vladu.

Nikolić je naveo i da će SNS bez obzira ko će mu biti koalicioni partner imati 150 mandata.

„Ne curi iz Predsedništva“: Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić | Foto: FoNet / EPA

 
Predsednik je ponovio da Dačić, Vučić i on nisu imali iste stavove kad su došli na sastanak nakon koga je saopštio da će raspisati vanredne parlamentarne izbore, ali da je u tom momentu već bilo formirano opšte mišljanje da izbora treba da bude.

- Nas trojica nismo bili baš jedinstveni, malo smo duže razgovarali - rekao je Nikolić i dodao da je vlada sama jednoglasno odlučila da sebi skrati mandat.

Nikolić je rekao da smatra da nije potrebno da se aktivno uključi u kampanju na bilo čijoj strani, ali da kao svaki građanin ne može da bude neutralan prema učesnicima izbora.

Srbija je spremna da povuče tužbu protiv Hrvatske, ali njihova vlast se ne usuđuje da uradi isto

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da se vlast u Zagrebu ne usuđuje da povuče tužbu za genocid protiv Beograda i da je sudbina tog spora zatočenik loše klime u Hrvatskoj.

Navodeći da je Srbija spremna da to odmah učini, Nikolić je rekao da u Srbiji politička situacija ne zavisi od toga da li će Beograd odustati od kontratužbe za genocid, dok u Hrvatskoj to nije slučaj.

- Međutim, najbolji predsednik za odnose sa Srbijom, (Ivo) Josipović, i najbolja vlada u Hrvatskoj se ne usuđuju da povuku tužbu - kaže Nikolić za RTS.

On je rekao da Hrvatska uslovljava povlačenje tužbe zahtevima da Srbija pronađe nestale Hrvate i grobnice, te dodao da bi Srbija imala barem 15 zahteva prema Hrvatskoj, počevši od masovnih grobnica ubijenih Srba, do vraćanja imovine.

- Srbija i Hrvatska razvijaju najbolje moguće odnose, a hoćemo da se tužimo za genocid. Ili glumimo prijateljstvo ili da se tužimo - rekao je Nikolić.

Komentarišući pregovore Srbije sa EU, Nikolić je naveo da očekuje da će oni trajati dugo i posle njegovog predsedničkog mandata.

- Ne zanosim se time da ću biti predsednik kad uđemo u EU. Mislim da će trajati i neka traju - rekao je Nikolić, navodeći da će Srbija ispunjavati bez zadrške sve što može da otvori šanse za bolji život u zemlji.

Nikolić je rekao da će u pregovorima sa Briselom biti teških pitanja koja Srbija još nije spremna da reši, kao na primer da se otvori za uvoz poljoprivrednh proizvoda iz EU.

- Naš seljak ne može da izdrži takvu konkurenciju, naša država seljaku ne može da daje subvencija koliko može bilo koja država u EU - naveo je Nikolić, strahujući da srpsko tržište može biti preplavljeno uvoznom jeftinijom hranom lošijeg kvaliteta od one koja se proizvodi u Srbiji.

Nikolić je naveo da smatra da bi srpski narod trebalo da nađe svoje mesto u Ustavu Crne Gore.

Nikolić je rekao da je predsednik svih građana, ali da mu nisu sve stranke iste i da će na vanrednim parlamentarnim izborima navijati da pobedi Srpska napredna stranka, čiji je bio lider.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP