Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KONAČAN IZVEŠTAJ

Nikolićev avion vraćen zbog nenamernog izvlačenja predkrilaca

Autor: Tanjug | 05.05.2015 - 16:20:00h | Komentara: 0

Avion, kojim je predsednik Srbije Tomislav Nikolić trebalo da otputuje u Vatikan 17. aprila, vratio se u Beograd zbog nenamernog i iznenadnog izvlačenja predkrilaca aktiviranjem prekidača, zbog čega je došlo do gašenja trećeg motora, saopštio je danas Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije.

Avion vlade Srbije Falkon

Avion Vlade Srbije "Falkon" | Foto: Andrej Isaković

U konačnom izveštaju Direktorata o tom incidentu se navodi da je predkrilca, aktiviranjem prekidača u slučaju nužde pri komandovanom poniranju, izvukao vođa vazduhoplova (PIC).


Gašenje motora je posledica nedovoljne količine goriva u menjanju vertikalnog nagiba aviona (PITĆ), a uzrokovano slabijim pritiskom gorivne pumpe od potrebnog za taj režim rada motora.


Avion nije pretrpeo nikakva oštećenja usled izvlačenja predkrilaca pri većoj brzini (slot overspeed extension) što je utvrđeno pregledom aviona istog dana po događaju.

Gorivna pumpa je posle testiranja celog gorivnog sistema (pumpa, FCU, vodovi) zamenjena u Bazelu u ovlašćenom servisu Jet Aviation i nakon provera na zemlji i potom na povratnom letu, avion je sleteo u Beograd potpuno ispravan.


Direktorat navodi da je 21. aprila 2015. uradio preliminarni izveštaj o događaju na avionu Falkon 50 Avio službe Vlade Srbije na letu Beograd - Rim 17.aprila o čemu je izvestio javnost.


Kao tehnička korektivna mera od strane Avio službe Vlade Srbije, koju je prihvatio Direktorat, biće sproveden preporučeni Servis Bilten (SERVICE BULLETIN No 233-R1) kojim će se promeniti prekidač za izvlačenje predkrilaca u slučaju nužde, što sprečava mogućnost nenamernog aktiviranja, što se događalo kod više operatera na ovom tipu aviona.


Dozvole letačkog osoblja, vođe vazduhoplova i kopilota, su bile suspendovane i oni su bili u obavezi da ispune uslove iz rešenja o suspenziji, saopštio je Direktorat.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP