Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DODELJENO PRESTIŽNO PRIZNANJE

NIN-ova nagrada ide Filipu Davidu!

Autor: Alo! | 19.01.2015 - 12:10:00h | Komentara: 0

Najbolji roman za 2014. godinu je "Kuća sećanja i zaborava" Filipa Davida u izfanju beogradske "Lagune", odlučio je žiri NIN-ove nagrade.

Filip David na dodeli NIN-ove nagrade

Filip David na dodeli NIN-ove nagrade | Foto: N. J.

Od 170 romana koji su prijavljeni za prestižnu književnu nagradu nedeljnika NIN u najuži izbor ušli su romani Ota Horvata "Sabo je stao", Filipa Davida "Kuća sećanja i zaborava" i Davida Albaharija "Životinjsko carstvo", a većinom glasova žirija nagrada je dodeljena Davidu.

Odluku o najboljem romanu za prošlu godinu doneo je žiri u sastavu: Vladislava Gordić Petković (predsednica), Mića Vujičić, Jasmina Vrbavac, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica.

Zahvalivši se na nagradi, Filip David istakao je da je nakon ovog zvaničnog priznanja sada skrenuta pažnja javnosti i da njegova "knjiga sada počinje samostalni život i svako od čitalaca daće joj novo značenje".

Autor je napomenuo da je nagrada izuzetno dobra za knjigu, ali je "opasna po zdravlje pisca", mu pošto nakon objavljivanja ulaska u užu konkurenciju raste pritisak, te ne može "ništa drugo da radi".

U obrazloženju žirija koje je pročitala predsednica Vladislava Gordić Petković navodeno je da je roman Filipa Davida "sugestivna studija zla - zla u istoriji, zla u čoveku - koja sučeljava četiri životne priče Jevreja stradalnika i njihovih porodica u potresnom svedočenju sačinjenom od dnevnika, pisama i snovidjenja".

U oceni žirija pominje se da je roman "skladno komponovan", da se u njemu sreću mitsko i magično, dokument i fikcija.

"Roman Filipa Davida je umetnički dosledan, precizno smišljen i superiorno napisan. Roman egzistencijalne jeze, roman o čoveku protiv koga deluju nemerljive sile smeštene u sferi nejezika, roman koji upečatljivo preispituje smrt, zlo i sudbinu, ali i pamćenje kao silu koja sve nadilazi", istakli su iz žirija.

Petočlani žiri je u konkurenciji imao 170 romana, a kako su istakli, sva tri romana koja su ušla u najuži izbor su za preporuku i "vrhunski napisana", te su i dokaz da je srpska proza "dobrog zdravlja" i na nivou evropske književnosti.

Oni su istakli kao posebnost romana to što ima i svoju poetsku crtu.

- Vreme će pokazati da je srpski roman u rangu najboljih evropskih -
kazala je predsednica žirija Gordić Petković.

Za roman Filipa Davida, od pet članova žirija glasala su četiri člana, dok je za roman Ota Horvata "Sabo je stao" glasao Mihajlo Pantić.

Ovo je 61. put da se dodeljuje NIN-ova nagrada za roman godine.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP