Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

EPIDEMIJA MALIH BOGINJA

Niš: Evidentirano 200 obolelih od morbila!

Autor: Beta | 06.06.2015 - 10:59:00h | Komentara: 1

U Nišu je do sada 200 osoba obolelo od malih boginja ili morbila, a prema rečima epidemiologa Branislava Tiodorovića, može se očekivati da će taj broj i dalje rasti.

Male boginje

Male boginje | Foto: Profimedia

Tiodorović je agenciji Beta rekao da će epidemija malih boginja u Nišu, kao i u čitavoj Srbiji trajati sve dok virus malih boginja "ne pronađe" sve  imunološki osetljive osobe.

- Na području Vojvodine epidemija morbila se smanjuje, u Beogradu je takođe u stagnaciji, dok epidemija uveliko traje u Nišu, Leskovcu, Valjevu i čitavoj zapadnoj Srbiji. Zapravo, svuda tamo gde ima osetljivih osoba možemo u narednom periodu da očekujemo i obolele - kazao je Tiodorović.

Kako je istakao, više od 80 odsto obolelih od morbila nije vakcinisano protiv te bolesti.
 - Oni koji su vakcinisani a ipak su oboleli, primili su samo jednu dozu vakcine MMR (morbile, rubeole, zauške) pošto je u periodu od 1971. godine kada je ova vakcina u Srbiji uvedena, do 1991. godine, bila predviđena samo jedna doza - objasnio je Tiodorović.
On je istakao da ni jedna vakcina ne pruža stoprocentnu zaštitu od bolesti, i to, da li će određena osoba oboleti ili ne zavisi od njenog imuniteta.
  - Male boginje same po sebi nisu opasne ali su opasne komplikacije koje mogu da ih prate, a to su pre svega upala pluća i meningoencefalit. Srećom do sada nismo imali obolele od meningoencefalita, ali jesmo sa upalom pluća - rekao je Tiodorović.
Prema njegvim rečima, zbog upale pluća i otežanog disanja u Nišu su do sada bile hospitalizovane dve odrasle osobe i dva deteta, a trenutno se na Klinici za infektivne bolesti nalazi jedna osoba obolela od malih boginja, ali ona nije životno ugrožena.
Poslednji komentari
  • pera Vreme: 06.06.2015 23:08h

    ako ako... samo vi nastavite sa bojkotom vakcinacije. i terajte i druge da bojkotuju. teska situacija u zemlji, kriza, nema posla... sto manje nas ima, bolje ce nam biti.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP