Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

EVO KAKO NAFTNI GIGANT UVEĆAVA SVOJ PROFIT

NIS i ljude unajmljuje na lizing!

Autor: Ivana Žigić | 28.03.2015 - 20:30:00h | Komentara: 11

Naftna industrija Srbije (NIS) troškove poslovanja smanjuje preko leđa radnika, te sve veći broj njih prebacuje na lizing kompanije, saznaje „Alo!“. Trenutno imaju čak 40 odsto iznajmljenih radnika. Tako i nekada stalno zaposleni rade isti posao sa lizing ugovorima na određeno vreme, i to za znatno manje novca.

Skoro  svi vozači  i radnici na  pumpama  angažovani  su na lizing

Skoro svi vozači i radnici na pumpama angažovani su na lizing | Foto: Oliver Bunić

Otkako je „Gasprom“ 2008. preuzeo NIS, broj zaposlenih je drastično smanjen, pa je tako samo od 2010. do kraja 2013. broj radnika u NIS-u pao za trećinu, sa 10.767 na 7.629 ljudi.
I te radnike koji su ostali, NIS sve masovnije prebacuje na ugovore o radu preko lizing kompanija.


Otkaz kao dobar dan


Radnici koji su zaposleni preko uslužnih agencija zarade, poreze i doprinose ne dobijaju od kompanije u kojoj provode svoje radno vreme.
- Agencija radnika rentira za određenu sumu, dok njega plaća u 99 odsto slučajeva znatno manje, minimalcem. Zaposleni rade u nesigurnim uslovima i dobijaju otkaz kao dobar dan - napominje za „Alo!“ Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, i dodaje da status radnika na lizing nije regulisan nijednim zakonskim aktom.

- Zaposleni tako, čaki i ako rade isti posao, zarađuju oko 10.000 dinara mesečno manje samo na osnovu novca za topli obrok, a neretko im se i neto plate smanjuju. Većina je, osim zaposlenih na rukovodećim funkcijama, već prebačena na lizing kuće ili strepi da će se to svakog trenutka dogoditi jer se ugovori masovno menjaju, pa nije ni čudo da je situacija u kompaniji u najmanju ruku napeta - navodi izvor „Alo!“ iz NIS-a.

Kako naš sagovornik dodaje, pošto ugovor na određeno ne može da se produžava unedogled, kada neko prebaci zakonski rok u kojem bi morao da bude primljen za stalno, samo u novom ugovoru dobije i nov naziv pozicije.


Koliko je rentiranje radnika uzelo maha, najbolje govori to da su skoro svi vozači i radnici na pumpama angažovani na lizing.

„Svi angažovani radnici imaju platu, doprinose, čak i pravo na bonus“, kažu u NIS-u

„Svi angažovani radnici imaju platu, doprinose, čak i pravo na bonus“, kažu u NIS-u | Foto: Sandra Vojinović


U NIS-u su potvrdili da je odnos između stalno zaposlenih i radnika koji rade preko posredničkih kompanija u NIS-u 60 prema 40 odsto, dodajući da je to daleko manje od proseka u ovoj industriji, gde se preko posredničkih kompanija angažuje i do 80 odsto zaposlenih.

- NIS angažuje visokoprofesionalne posredničke kompanije u skladu sa međunarodnom praksom, tako da svaki zaposleni ima ugovor o radu, zaštitnu opremu, redovnu zaradu, uplatu poreza i doprinosa i sve ostale elemente koje nalaže Zakon o radu. Svi zaposleni na ovakav način mogu da računaju i na bonus, što je u Srbiji retkost, budući da većina kompanija ovakav vid stimulacije dodeljuje samo menadžmentu - naveli su u NIS-u.

Ipak, da iznajmljeni radnici i nisu u baš tako dobrom položaju, najbolje svedoči to da im prekovremeni rad najčešće nije plaćen.

Svaki dinar znači:  Kiril Kravčenko

Svaki dinar znači: Kiril Kravčenko | Foto: Milorad Milanković


- S druge strane, oni koji su zaposleni za stalno uredno dobijaju nadoknade za duži ostanak na poslu. Isto je i sa bonusima, koji su za iznajmljene, čak i kada ih dobiju, neuporedivo manji od onih koje dobijaju stalno zaposleni - tvrdi naš sagovornik i podseća i na slučaj jedne zaposlene u Novom Sadu, koja je htela i da se ubije jer joj je raskinut ugovor za stalno.
Poslednji komentari
  • radnik na pumpi Vreme: 28.03.2015 20:55h

    2006-te god,imao sam 42000 din platu i radio na pumpi koja je pored moje zgrade.DANAS 2015-te kada nas placaju nasa vecna ,,braca" Rusi,za taj isti posao imam platu od 22.000din.Plus me salju iz Nisa za Alexinac da putujem a radnike iz Alexinca za Nis.Toliko o nasoj bracu.Pozz iz Nisa

  • mr Vreme: 28.03.2015 21:04h

    A, šta radi Vulin,zar on ne štiti prava zaposlenih u ovoj robovlasničkoj državi?

  • jeca Vreme: 28.03.2015 21:23h

    Bravo! Otkrili ste toplu vodu! Toga je bilo oduvek i biće sve više. I sve je po Zakonu o radu.

  • Svetislav Stevic Vreme: 28.03.2015 21:35h

    Narocito je opasno sto se rentirani radnici zaposljavaju na radna mesta koja su pod beneficiranim ranim stazom, koji rentirani nemaju.Samo na takav nacim gube godisnje po dva meseca.

  • Lune Vreme: 28.03.2015 21:51h

    DORTMUND – U Dortmundu, na zapadu Nemačke, danas su se sukobile pristalice krajnje ljevice i desnice, saopštila je policija. Više stotina članova organizacije „Huligani protiv salafista“ održalo je demonstracije u centralnom delu Dortmunda. Levičari su u neposrednoj blizini održavali kontrademonstracije. Policija je na ulice i u okolini grada rasporedila više hiljada policajaca kako bi dva […]

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP