Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAFTNU KOMPANIJU TUŽI OKO 5.000 BIVŠIH RADNIKA

NIS zakidao radnike na otpremninama i zaradama?!

Autor: Ivana Žigić | 02.07.2015 - 20:30:00h | Komentara: 3

Bivši radnici Naftne industrije Srbije (NIS) masovno su tužili tu kompaniju prethodnih godina jer smatraju da im je naftni gigant nakon odlaska iz kompanije zakinuo novac za otpremnine, a nije im ni povećao zarade, na šta se obavezao ugovorom, dok nije mali broj ni onih koji su ih tužili za mobing! Zbog toga su počele da pristižu presude u korist oštećenih radnika.

Radnici traže svoja prava od naftnog giganta

Radnici traže svoja prava od naftnog giganta | Foto: Vesna Lalić

Dušan Nikolić samo je jedan od onih koji je pre dva meseca dobio prvostepenu presudu protiv NIS-a, te je ta kompanija dužna da mu isplati preko 700.000 dinara! Naime, Nikolić, koji je iz te kompanije otišao u maju 2013, tužio je NIS, koji se socijalnim programom zaključenim 2008. obavezao da svim radnicima trajno poveća plate za 15 odsto, ali to nije uradio. Zato je Osnovni sud u Kruševcu presudio da NIS Nikoliću za period od oktobra 2010. do maja 2013. po tom osnovu treba da isplati ukupno 187.357 dinara, za koliko su ga zakinuli.


Ima priličan broj presuda

Predsednik Udruženja bivših radnika i malih akcionara NIS-a Ljuba Bandić kaže za “Alo!” da je protiv ove kompanije podignuto oko 5.000 tužbi, i to za izostanak povećanja zarada od 15 odsto, za manje otpremnine od ugovorenih, za neisplaćivanje zarade iz dobiti, te za mobing.
- Za sada imamo priličan broj prvostepenih presuda, a videćemo kako će stvari ići dalje - rekao je Bandić.

Takođe, NIS je dužan da radnicima svake godine isplati zaradu iz dobiti, i to najmanje 10 odsto, srazmerno učešću zarada radnika u godišnjem fondu zarada. Kako je ovaj naftni gigant zanemario i tu stavku, te radnicima nije isplaćivao novac po tom osnovu, kruševački sud je zaključio da ovom čoveku i po tom osnovu pripada još 506.858 dinara.

Takođe bivši radnik NIS-a Dušan Đorđević, koji je kompaniju napustio u oktobru 2012, tužio ju je zbog isplaćene otpremnine manje nego što je to ugovoreno socijalnim programom, koji je potpisan u okviru kupoprodajnog ugovora između Vlade Srbije i Ruske federacije prilikom prodaje NIS-a.

- Umesto otpremnine od 750 evra po godini staža, koliko je trebalo da dobijem, isplaćivali su nam od 500 do 700 evra po godini, kako kome. Tako je meni za 32 godine, koliko sam proveo u toj kompaniji, isplaćeno oko 2,5 miliona dinara, a trebalo je da dobijem više od tri miliona. I nisam jedini koji je ovako zakinut, te je zato na hiljade tužbi podignuto protiv NIS-a - navodi Đorđević za “Alo!”.

NIS: Sve po propisima


Iz NIS-a tvrde za “Alo!” da su proces optimizacije broja zaposlenih sproveli striktno po zakonima Srbije i internim aktima koji su usklađeni sa njima.
- Socijalni program je dokument koji je definisao iznos otpremnine za odlazak zaposlenih iz kompanije, ali samo pod uslovom da poslodavac ponudi taj odlazak. Dakle, kada je NIS ponudio odlazak, otpremnina je bila u iznosu od 750 evra po godini staža plus 4 prosečne zarade u NIS-u. Ova ponuda je vazila do 30. septembra 2011. Svi koji su napustili NIS do tada, a na osnovu ponude poslodavca, dobili su ovaj iznos - kažu u NIS-u.
Kako dodaju, nijedan kolektivni ugovor NIS-a od 2009. nije sadržao podatke o iznosu otpremnine i tek je u 2013. kolektivnim ugovorom definisan iznos otpremnine, ali za tehnološki višak, a ne za dobrovoljni odlazak iz kompanije.

Poslednji komentari
  • Bole Vreme: 03.07.2015 17:15h

    Kako da ih dobijemo na sudu kad ih ova drzava stalno odlikuje kao najbolje privrednike, a oni em dobili dzabe NIS, em placaju najmanju rudnu rentu u svetu, em se ponasaju kao feudi itd.

  • magnum Vreme: 04.07.2015 15:58h

    Kako crno "musko robijanje"zadnja dva meseca je pobegao iz paviljona jer je svima po nesto ostao duzan u paviljonu i trazio da ga sklone jer mu je navodno ugrozena bezbednost. Jedna obicna landara i lazov ali sitan jer je ostajao duzan po 5 jaja ljudima,kokosar obican

  • Srb Vreme: 04.07.2015 20:06h

    Istina je i nista nisu pogrsili.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP