Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAHRANJEN PILOT HEROJ

"Nisi, ljubavi,
zaslužio da odeš!"

Autor: Vladimir Lojanica | 29.09.2012 - 12:03:00h | Komentara: 0

„Ugasi se moja zvezda… Sine, Gorane, delijo, nije ovo tvoja kuća. Hoću tužna još jednom da te poljubim, što mi glavu ne okrećeš“, kukala je juče nesrećna Radmila Savić nad grobom svog sina pilota. Plakala je s njom i cela Čajetina na lokalnom groblju, gde je sahranjen major Goran Savić (39).

Sahrana pilota Gorana Savića

Sahrana pilota Gorana Savića u Čajetini | Foto: Miloš Cvetković i Vladimir Lojanica

Nepregledna kolona žitelja male zlatiborske varoši oprostila se juče od svog sugrađanina, koji je u sredu poginuo u avionskoj nesreći u Novoj Pazovi. Poštu stradalom heroju odali su i pripadnici Vojske Srbije predvođeni načelnikom Generalštaba Ljubišom Dikovićem.


- Nisi, ljubavi, zaslužio da odeš. Šta ću bez tebe kukavna, bio si mi desna ruka - jecala je Radmila, dok su vojna truba i doboš svirali tužan marš.
Kraj nje, tugom skrhani, stajali su Goranov brat Bojan i supruga Gordana, zagledani u kovčeg prekriven državnom zastavom i fotografiju pokojnog pilota, u neverici da njega više nema.

Pilot Goran Savić

Heroj koji je spasao živote žiteljima Nove Pazove: Goran Savić | Foto: Vladimir Lojanica

- Bio je čovek čvrstog, ali nežnog i širokog srca, u kome je imalo mesta za sve koje je poznavao - ispričao je sveštenik nad Goranovim odrom. Među stotinama venaca našao se i jedan koji su doneli drugovi iz osnovne škole.

- Bili smo četvrti razred, sećam se, sedeli smo kod njega u kući. Rekao mi je da će da bude pilot. Vojnu gimnaziju je pokušao da upiše u Sarajevu, nije uspeo iz prvog puta. Sačekao je godinu dana, spremio se i san mu se ostvario u Beogradu - pričali su prijatelji iz ranog detinjstva.

Sahrana pilota Gorana Savića

Poslednji pozdrav nastradalom kolegi | Foto: Miloš Cvetković i Vladimir Lojanica

U ime Vojske Srbije od majora Savića oprostio se potpukovnik Slobodan Antonić, komandant Vazduhoplovno opitnog Centra.

Sahrana pilota Gorana Savića

Poslednja šetnja sa preminulim drugom | Foto: Miloš Cvetković i Vladimir Lojanica

- Srbija je ostala bez jednog od najboljih pilota, vrsnog profesionalca, časnog oficira koji je izvršavao sve postavljene zadatke. Svima su nam u sećanju tvoje bravure sa avio-mitinga na Batajnici. Brinućemo o Goci i tvojoj deci, ali znamo da to neće biti dovoljno jer tebe niko ne može da im zameni. Počivaj u miru, junačino - govorio je oficir ni sam ne mogavši sa sakrije suze.

Posao za suprugu Gordanu

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije odlučio je da zaposli Gordanu Savić, suprugu majora Gorana Savića, koja nema stalno zaposlenje.

Sahrana pilota Gorana Savića

Supruga, brat i majka skrhani od tuge | Foto: Miloš Cvetković

 - Direktorat će na ovaj način omogućiti da deca i supruga pokojnog majora Gorana Savića imaju redovan izvor prihoda i život im učini bar malo lakšim u ovim izuzetno teškim trenucima kada su ostali bez stuba porodice. Major Goran Savić je ne štedeći svoj život zaštitio druge živote, svesno ostao u avionu i izbegao još veću tragediju. To čine heroji. Major Goran Savić jeste naš heroj - navodi se u saopštenju Direktorata.

Kovčeg prebačen vojnim helikopterom

Telo pilota Gorana Savića prebačeno je vojnim helikopterom u njegovu rodnu Čajetinu.

Sahrana pilota Gorana Savića

Vojni helikopter donosi posmrtne ostatke pilota u Čajetinu | Foto: Miloš Cvetković

Prethodno su komemoraciji u Domu vojnog vazduhoplovstva prisustvovali majka Radmila, supruga Gordana, brat Bojan, rođaci i kolege, kao i ministar odbrane Aleksandar Vučić i načelnik Generalštaba Ljubiša Diković.

- Bio si posvećen porodici. Mi ćemo učiniti sve da tvojoj porodici obezbedimo krov nad glavom. Ne dajte da zaborav prekrije njegovo delo, a mi ćemo vam pomoći u tome - navele su kolege i poručile porodici da čuvaju uspomene.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP