Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VEOMA NEOBIČNO

Nišlije spremaju piletinu na bezobrazan način!

Autor: E.A. | 24.06.2014 - 11:04:00h | Komentara: 0

Kako bi privukli mušterije, ugostitelji u Nišu sve su maštovitiji, pa tako u ovom gradu možete da naručite "četničku kafu", "albansku salatu", "piletinu na bezobrazan način", "ćuretinu sa sosom za razbijanje demonstracija", lignje "gospodar prstenova“...

piletina meso hrana

Foto: Profimedia

 “Četnička kafa”, “sos za razbijanje demonstracija” i “gospodar prstenova”, samo su neki od zanimljivih naziva pića, hrane i soseva koji se nalaze na meniju niških kafana i restorana, prenosi Telegraf. Na prvi pogled, stereotipni i uobičajni, jelovnici kriju pregršt zanimljivih imena.

Dok se u nekim ugostiteljskim objektima nude razna punjena “čudesa od mesa“, obavezni ćevapi, pljeskavice, nekolicina lokala je u sačinjavanje jelovnika unela malo kreativnosti.
Tako se u Nišu može naručiti “četnička kafa”, “albanska salata”, “piletina na bezobrazan način”, “ćuretina sa sosom za razbijanje demonstracija”, lignje „gospodar prstenova“, piše portal južnevesti.com.
Vlasnik kafea “Čelin kamen“ u „Planinarskom domu“ u Tvrđavi, objasnio je da se takozvana “četnička kafa” pravi tako što se obična kafa bez vode malo proprži u lončetu da dobije gorču aromu, a tek se onda u nju doliva voda i čeka da provri.
Albanska salata se u slovenskim zemljama obično zove nafora, u nekim delovima Vojvodine “bećarac”, a s Albancima nema nikakve veze. Ovakvo ime u jelovniku postoji samo u Nišu i može se naći u nekoliko kafana, ali „albansku salatu“ tako zovu svi u gradu.
Povrh svega, čudno je i što se ovaj bajati prepržen hleb sa malo ulja i alevom paprikom naziva salatom, kada to uopšte nije.
- “Albanska salata” potiče iz vremena Prvog svetskog rata kada je naš narod zajedno s vojskom prelazio Albaniju. Bila je velika glad, pa su mnogi preživeli put do Krfa uz prepečen hleb s tucanom paprikom. Taj naziv se posle rata odomaćio u Nišu i svi ga i dan-danas tako zovu – objašnjava nam jedan od niških kuvara.
Niški jelovnici su obično prenatrpani raznoraznim imenima jela i često su vrlo nejasni i konfuzni. Tako misli glavni kuvar kafe-restorana “Pleasure“ Gaga Bošković gde se na meniju nalazi “ćuretina sa sosom za razbijanje demonstracija”, lignje „gosodar prstenova“, kao i druge đakonije sa interesantnim nazivima.
- Mnogi jelovnici u ugostiteljskim objektima su prenatrpani nazivima jela koja se tu ne mogu naručiti. Vlasnici misle da će njihovim brojem da impresioniraju gosta, ali ako gost naruči tri jela zbog kojih konobari „crvene“ i na kraju ponude ćevape i vešalicu, onda to nema svrhu. Ja nemam šemu za nazive jela. Slučajno sam za sos uz ćuretinu rekao da može da razbije demonstracije koliko je ukusan i tako smo ga i nazvali. Isto važi i za lignje koje se spremaju u obliku kolutova nalik prstenovima, pa su tako i dobile naziv – priča Bošković za južnevesti.com

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP