Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

LEKARKA I METEOROLOG OTKRIVAJU TRIKOVE ZA RASHLAĐIVANJE

Ništa bez lavora i ‘ladne lubenice!

Autor: Jelena Jokanović | 17.07.2015 - 16:30:00h | Komentara: 0

Spremite se za najtopliji vikend ove godine. Već od danas je na snazi narandžasti meteoalarm, a naredna dva dana temperatura će samo rasti. Najjači toplotni udar očekuje nas drugog dana vikenda, kada će biti rekordnih 39, i to u hladu!

Spremite se za 39 u hladu

Spremite se za 39 u hladu | Foto: Nenad Mihajlović

Meteorolozi nas često smiruju rečima da su ovako visoke temperature uobičajene za ovo doba godine, međutim, činjenica je da se temepratura meri na visini od dva metra, i to u hladu, ali realno, na asfaltu je ta temparatura i do deset stepeni viša. A evo šta kažu stručnjaci za vremensku prognozu.

Vrućina nepodnošljiva i za mlade i za stare

Vrućina nepodnošljiva i za mlade i za stare | Foto: Dejan Briza


- Biće natprosečno topao vikend, a živa u termometru će dostići 39 podeok. Nešto lakše će nam biti prvog radnog dana naredne nedelje, ali će se temperatura spuštati neznatno sve do četvrtka, kada opet kreće toplotni talas. Pred nama je vrelo leto - kaže meteorolog Nedeljko Todorović.
Prema procenama nadležnih, tokom dve sedmice avgusta preti opasnost od požara, a Todorović objašnjava da ništa nije isključeno.

- Ako period veoma toplog vremena potraje, zemlja i rastinje se suše, pa su takvi uslovi povoljni za nastanak požara. Što je duži sušni period, to je veća verovatnoća da do njega dođe, a prema prognozama, očekuje se veoma malo padavina - navodi Todorović.

Nada Macura i Nedeljko Todorović

Nada Macura i Nedeljko Todorović

Pitali smo stručnjake kako se bore sa vrućinom


Meteorolozi i lekari Hitne pomoći nas uvek savetuju kako da se ponašamo tokom nesnosnih vrućina. Pitali smo ih koji su njihovi trikovi u borbi sa plus 39 u hladu.
 

Nada Macura: Najbolja je lubenica
- Rano ujutru otvorim prozore da uđe svež jutarnji vazduh. Gledam da, ako ne moram, ne izlazim. U poslepodnevnim časovima obavezno palim klimu, ali gledam da temperaturna razlika ne bude veća od deset stepeni. Ipak najbolji saveznik je hladna lubenica - navodi portparolka Hitne pomoći Nada Macura.


Nedeljko Todorović: Noge u lavor
- Vrućina je jako neprijatna i teško je podnosim. Za mene je podnošljiva temperatura oko 25 stepeni i sve iznad toga mi je jako toplo. Lično u tim trenucima se hladim tako što držim noge u lavoru, navučem roletne i otvorim prozor - kaže Todorović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP