Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

FILIP CEPTER

„Ništa me više ne vezuje za Srbiju“!

Autor: | 02.08.2013 - 07:15:00h | Komentara: 0

„Što ste stariji, vraćate se više u mladost, sve vam je bliža i draža daleka prošlost, detinjstvo. Ali, moram da kažem da me ništa ne veže i ništa me posebno ne privlači.

Nema prijatelje među srpski  biznismenima: Filip Cepter

Nema prijatelje među srpski biznismenima: Filip Cepter | Foto: D. Danilović

Kada sam otišao 1979, jednostavno sam iščupan s tog područja, tek u novoj sredini pronašao sam model funkcionisanja života i biznisa i koncentrisao se sasvim na svoj posao jer sam oduvek želeo da imam svoj biznis”, ovim rečima je najbogatiji Srbin sa ovih prostora odgovorio na pitanje da li ga nešto posebno veže za Srbiju.


Filip Cepter u intervjuu za hrvatski „Jutarnji list“ kaže za sebe da uopšte nije srpski biznismen, kao i da nema prijatelje među hrvatskim i srpskim preduzetnicima, ali da „bolje poznaje Miodraga Kostića, velikog proizvođača šećera“. Ipak, prijatelje među milijarderima ima.

Miroslav Mišković

Miroslav Mišković | Foto: M. Perić

„Imam, moj blizak prijatelj je Majkl Smurfit, Irac koji ima više od 300 fabrika papira i više od 30 milijardi evra prometa. On je selfmade man i bio mi je, neću reći uzor, ali uvek sam prema njemu imao veliko poštovanje zato što je od male porodične kompanije napravio sve što ima“, kaže on. Svoje planove uglavnom vezuje za jadransku obalu, pre svega Trst, gde će, kako kaže, graditi jahte za milionere. Ipak, iako voli Jadran, sa državom Hrvatskom nije u najboljim odnosima: “Hrvatska mi je otela 400.000 evra za PDV na jahtu. Tužio sam državu, na sudu smo već dve godine i čekam presudu“, tvrdi Cepter. Ekonomska kriza ga je pogodila, kao i sve, ali kaže da mu sada nedostaje 20 odsto prometa pa da dostigne 2007. godinu, kada je promet u maloprodaji bio 1,1 milijardu evra.

Mišković je postao arogantan


Na pitanje kako tumači to što su brojni veliki biznismeni sa ovih prostora završili u bankrotu ili pod istragom, a neki, poslednji među njima i Miroslav Mišković, i u zatvoru, Cepter kaže: „U svim državama u tranziciji drugačija je situacija nego u uređenim političkim i ekonomskim sistemima. Bez pomoći političke infrastrukture u njima je nemoguće stvoriti veliki biznis. Ne znam kako bih ovde ili u Srbiji i ja lično mogao da napravim posao vredan milijarde, bez obzira na svoje znanje i sposobnost. Velika je greška to što ljude često ponese novac, misle da je novac moć, pa stoga postaju neograničeno arogantni prema političarima i onima koji su ih stvarali. Ne čudi što neki završe u zatvoru...”

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP