Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ON SE PITA

Ništa od luksuznog rizorta bez dozvole Amfilohija!

Autor: Vijesti | 25.08.2014 - 12:33:00h | Komentara: 2

Bez pristanka mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija najverovatnije neće moći da bude sproveden projekat izgradnje ekskluzivnog turističkog kompleksa u zaleđu devičanske plaže Buljarica, za koji je zainteresovana katarska kompanija Construction Development Company International (CDCI) iz Dohe.

Bratska ljubav: Amfilohije u zagrljaju s Dačićem

Mitropolit Amfilohije | Foto: Z. Raš

Vlada se sredinom marta pohvalila da je CDCI iskazala spremnost da na prostoru od 11 miliona kvadrata izgradi ekskluzivni rizort mešovite upotrebe "Buljarica bay", koji bi činilo oko 40.000 smeštajnih jedinica različitog sadržaja - 10 do 12 hotela pod upravom renomiranih međunarodnih hotelskih operatera, vile, apartmani i drugi turistički i javni sadržaji.
Posebnu atrakciju, kako se navodi u vladinom dokumentu, predstavljala bi marina, koja bi se formirala “uvlačenjem morske vode u niski deo Buljaričkog polja, čime bi bio prevaziđen njegov dosadašnji močvarni karakter”.
Ipak, 233.000 kvadrata zemlje u Buljaričkom polju, vlasništvo je MPC, kao dobro manastira Gradište. Podgoričkim “Vijestima” je potvrđeno da su Katarci napravili prvi korak i pre 20-ak se dana sastali sa predstavnicima MPC, kako bi im predočili projekat i šta nameravaju sa crkvenom zemljom.
Sastanku je prisustvovala i advokatica Ana Kolarević, sestra premijera Mila Đukanovića, koja je zastupala katarske investitore.
Mitropoliji je navodno ponuđeno da postane partner u celom projektu, jer bi se samo tako mogao ostvariti, zato što crkva ne prodaje svoju zemlju.

Buljaričko polje

Buljaričko polje

CDCI se vezuje sa izgradnjom luksuznog hotela na nesvakidašnjem veštačkom ostrvu “Pearl Qatar ”, jednog od najtraktivnijih rizorta na svetu.
U Vladinom dokumentu stoji da je dve trećine od zemljišnog kompleksa ispod magistrale u zaleđu plaže od 6,3 miliona kvadrata u vlasništvu države, odnosno Opštine Budva.
Ostatak od 2,3 miliona kvadrata je u privatnom vlasništvu. Za potrebe “Buljarice bay” Katarci su bacilli oko i na još 4,7 miliona kvadrata zemlje iznad magistrale, što je kompletno u vlasništvu države, odnosno opštine.
Za projekat treba obeštetiti i oko 40 porodica, vlasnika značajnog dijela toga zemljišta.
Upućeni tvrde da je malo vjerovatno stvaranje modela partnerstva, sa tolikim brojem privatnih vlasnika, kao što je to moguće sa crkvom, jer su mnogi dosadašnji pokušaji drugih zainteresovanih propadali upravo zbog nemogućnosti da ih odmah isplate, pišu "Vijesti".
Poslednji komentari
  • rea Vreme: 25.08.2014 13:37h

    Crkva se bavi i trgovinom,i gradnjom i preduzetnistvom.Koliko se mil.evra obrne na Ostrogu?Sve su komercijalizovali.Da su dali barem milion za unesrecene i gladne.Koji pop danas bedno zivi u skladu sa nacelima?

  • Dragan Vreme: 25.08.2014 15:05h

    Ovo bi mogao da bude značajan izvor prihoda cele SPC,ako ne i najznačajniji.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP